Kotimaa
Euroopan pieni koronakuolleisuus saa arvioimaan rajoitusten purun mahdollisuutta – Ranskan tilanne kääntynyt päälaelleen
Koronavirustilanne paranee Suomen lisäksi halki Euroopan. Toinen aalto ei enää tapa ihmisiä kuten ensimmäinen. Uudet tiedot saavat kysymään, ovatko tiukat koronatoimet ylimitoitettuja.
Tuoreimpien lukujen perusteella koronavirus ei enää tapa eurooppalaisia kuten ensimmäisessä aallossa.
Suomessa koronavirustapaukset ovat pysyneet loppukesällä vähäisinä, mutta kuolleisuuskin on ollut olematonta kevääseen verrattuna.
Esimerkiksi Ruotsissa uusien tapausten päivittäinen määrä on vain hieman matalammalla tasolla kuin huhtikuussa, mutta koronakuolleisuus on pudonnut murto-osaan keväästä.
Häkellyttävin esimerkki tulee Ranskasta. Päivittäisiä koronatapauksia rekisteröidään nyt enemmän kuin kevään huippuaikoina, esimerkiksi perjantaina 9 000 uutta tartuntaa.
Erona on se, että kun keväällä pahimpina päivinä Ranskassa oli yli tuhat koronakuolemaa, loppukesästä määrä ei yhtenäkään päivänä ole yltänyt edes sataan. Määrä on pikemminkin pysytellyt parinkymmenen paikkeilla.
Saman kehityksen näkee Johns Hopkinsin yliopiston maailmanlaajuisista tilastoista, seurasi sitten Britanniaa, Espanjaa tai Saksaa.
Suurissa maissa ensimmäinen aalto
Yhdysvalloissakin kuolleisuus suhteessa todettuihin tapauksiin on vähentynyt, joskaan ei yhtä jyrkästi kuin Euroopassa.
Pahasti koronasta kärsineistä maista Brasiliassa, Intiassa ja Venäjällä kuolleisuus noudattelee enemmän todettujen tapausten määrää kuin Euroopassa. Kaikissa maissa on yhä ensimmäinen aalto menossa.
Lännen Media kirjoitti jo 30.8. kuolleisuuden vähenemisen syistä, joita ovat muun muassa lisääntynyt nuorten sairastuminen ja parantuneet sairaalahoito, iäkkäiden suojelu sekä testaus.
Ovatko koronatoimet ylimitoitettuja?
Toistaiseksi suoria todisteita viruksen heikkenemisestä ei ole.
Mahdollisuuden nostaa esille Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ylilääkäri Eero Hirvensalo Ylen haastattelussa perjantaina.
– Olemme ihmetelleet pyöreää nollaa teho-osastolla päivästä toiseen. Käytännössä meillä on vain muutamia koronapotilaita Husissa erikoissairaanhoidossa, hän sanoi Ylelle.
Tehohoidossa oli Suomessa perjantaina yksi potilas, sairaalahoidossa yhteensä 14.
Hirvensalo kysyy, ovatko Suomen koronatoimenpiteet ylimitoitettuja kuolleisuuteen ja sairaalahoidon tarpeeseen nähden.
Nyt koronarajoitukset kohdistuvat tiukasti ulkomaanmatkustamiseen. Kysymys kuuluu, onko toisen aallon laajenemista Suomeen pelättävä yhtä paljon kuin keväällä.
EK hölläisi tiukimpia matkustusrajoituksia
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n mukaan rajoituksista ensimmäisenä olisi arvioitava Lapin matkailun avaamista joulusesongiksi ja työmatkustamista.
– Vihreäksi maaksi pääsyn raja on tiukin Euroopassa. Sitä pitäisi meidän mielestämme nostaa, sanoo EK:n johtava asiantuntija Markku Rajamäki .
Nyt raja on 8 koronatapausta 100 000 asukasta kohden 2 viikossa. Rajamäki pitäisi hyvänä esimerkkinä elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) ehdotusta nostaa raja 25 tapaukseen.
EK:n mukaan työmatkustamisen karanteeneja voisi varovaisesti lieventää ja koronatestausta tehostaa. Rajamäki ennakoi Koronavilkku-sovelluksen runsaan asentamisen poikivan lähiaikoina paljon testattavaa.
– Yksityinen sektori on saatava mukaan testaukseen.