Mielipiteet
Lukijan mielipide: Miksi Tehyn ja Superin lakonuhka ei pure?
Meneillään olevat Tehyn ja Superin lakkouhkaukset joukkoirtisanoutumisineen ovat lööppikamaa. Hoitoala rämpii pohjamudissaan, koska sote-sektorille vuosikymmenet kohdistetut säästöt ja aliresurssointi ovat johtaneet hoitajapulaan. Nyt lakkopaineiden alla punavihreä hallitus turvautuu "pakkolakeihin" välttyäkseen ihmishenkien turhilta menetyksiltä.
Tehyn ja Superin naisvaltaiset jäsenmäärät yhdessä ylittävät 250 000 henkilön rajan, ja ovat pääosin julkisen puolen palkkalistoilla. Kansanomainen näkemys verorahoilla palkatun kasvatus- ja hoitohenkilöstön on katsottu hakeutuneen alalle itsensä toteuttamisen tarpeista. Tällöin palkka on toissijainen ja lakkoilun katsotaan suuntautuvan toimivaa yhteiskuntaa vastaan.
Vastaavasti yksityisen puolen työaloilla eräät liitot ovat saaneet pelkillä lakkouhkauksilla jäsenistönsä palkkavaateet voimaan. Sähkö- ja Paperiliiton sekä AKT:n pelkät lakkovaroitukset ovat usein tuottaneet halutut neuvottelutulokset. Jäsenmääriltään pienten liittojen lakkoillessa syntyy maahamme helposti suuret taloudelliset tappiot, jolloin palkkavaatimuksiin on väkisten suostuttava. Esimerkkinä Sähköliiton lakkoilusta johtuvat sähkön jakeluhäiriöt voivat pudottaa koko yhteiskunnan kanveesiin, joten lakkouhat on neuvoteltava alta pois.
Diktatuurimaissa hallitsija kerää edut itselleen ja sanelee tekemiset kansalle. Demokratioissa poliittisten vääntöjen tuloksina kansakunnan tuotokset jaetaan kulloistenkin vallassa olevien sopijaryhmien päätösten mukaisesti. Yleensä jakajina ovat hyväosaiset ja rahvas jää "mopen osille". Näin toteutuu myös nykyinen hoitoalan työselkkaus, jossa tehyläiset ovat lähtökohtaisesti parempiosaisia.
Aulis Korhonen
Sotkamo