Kotimaa

Koronakuri ei saa nyt höltyä – tartuntojen kasvu on saatu taittumaan Suomessa

Monissa Euroopan maissa tilanne on erittäin dramaattinen. Suomen strategia on tuottanut tulosta, mutta asiantuntijoiden mukaan toisen vaiheen hillintä vaatii yhä suuria ponnisteluja. Loppuvuoden perhejuhlat ovat yksi potentiaalinen riski.

Syyskuun alussa tilanne tuntui Suomessakin kehnolta. Koronatartuntojen määrät kasvoivat selvästi, ja edessä näytti olevan Espanjan ja muiden kriisistä vakavasti kärsivien maiden tie.

Tilannetta kartoitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen torstaisessa tiedotustilaisuudessa. Salmisen mukaan kotimainen kasvu on kuitenkin nyt taittunut.

– Tähän ei pidä tuudittautua, mutta suomalaiset ovat näyttäneet onnistuneen muun muassa etäisyyksien pidossa, hygieniasta huolehtimisessa ja maskien käytössä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkia torjuntatoimia pitää Salmisen mukaan nyt jatkaa.

Testaus ja jäljitys toimivat nyt hyvin

Tilannekatsaukseen osallistuivat myös strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki ja johtaja Pasi Pohjola sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Voipio-Pulkin sanoma oli sama. Toisen vaiheen hillintä vaatii edelleen suuria ponnisteluja. Nyt pitää todellakin jatkaa valitulla linjalla.

– Jäljitys on sujunut hyvin, mutta varpaillaan täytyy olla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tässä on nyt esimerkiksi erilaisia juhlaviikonloppuja tulossa. Niiden suhteen pitää muistaa, että jäljitysten perusteella 60 prosenttia tartunnoista on saatu perhepiirissä.

Pohjola totesi myös testauksen toimivan torjuntatoimien ohessa. Loppukesällä päivitetyn strategian mukaan kapasiteetin pitäisi olla 20 000 näytettä vuorokaudessa ja nopeuden 1+1 päivää. Se tarkoittaa testiin pääsyä yhdessä päivässä ja tuloksen saamista seuraavana.

– Kapasiteettimme on nyt tavoitteen mukainen. Käytännössä siitä toteutuu 10 000 - 18 000 näytettä, Pohjola kertoi.

– Myös kahden päivän vauhtiin ja osin jopa sen alle on päästy kattavasti. Se on hyvä, sillä mitä nopeammin saamme tuloksia, sitä nopeammin pääsemme jäljittämään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alueiden tilanne voi muuttua nopeasti

Ilmenneitä tapauksia on Suomessa nyt yhteensä 15 566. Kasvua keskiviikosta torstaihin on 188 tapausta.

Sairaanhoitopiireistä Vaasa on leviämisvaiheessa. Kiihtymisvaiheessa ovat Kanta-Häme, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi sekä Helsinki ja Uusimaa. Muut ovat perustasolla.

– Pääkaupunkiseudullakin uhannut kasvu on taittunut. Määrät ovat jopa vähän laskeneet, Mika Salminen totesi.

– Tilanteet voivat kuitenkin muuttua alueellisesti hyvinkin nopeasti suuntaan tai toiseen.

Tapauskuolleisuus laskenut Euroopassa

Maailmanlaajuisessa ja eurooppalaisessa tarkastelussa tilanne on huomattavasti synkempi. Mika Salminen muistutti pandemian olevan täydessä käynnissä. Sekä tapausmäärät että koronakuolemat ovat selvässä nousussa.

Kahden viikon seurannassa erityisesti suurten ja tiheään asuttujen maiden kasvuluvut ovat dramaattisia. Tapauksia on radikaalisti enemmän kuin keväällä.

– Nyt myös joidenkin keväällä melko vähällä päässeiden maiden kehitys on ollut huolestuttavaa. Sellaisia ovat esimerkiksi Tsekki, Unkari ja Bulgaria, Salminen kertoi.

– Yksi todennäköinen syy on vuodenaika. Toinen ovat ihmisten lisääntyneet kontaktit.

Jos Euroopan huonosta tilanteesta jotakin hyvää hakee, niin Salmisen mukaan tapauskuolleisuuden lasku on myönteinen asia. Tapausmääriin nähden kuolleita on selvästi vähemmän kuin keväällä.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä