Pääkirjoitukset
Pääkirjoitus: Sujuvan opintopolun tuen alettava jo peruskoulusta
Oppivelvollisuuden pidentäminen astui voimaan sunnuntaina. Jos perusopetuksen päättävä jää ilman opiskelupaikkaa, perusopetuksen opinto-ohjaajat antavat oppivelvolliselle tukea ja ohjausta koulutuspaikan löytämiseen kesän aikana. Elokuussa avautuukin vielä useita mahdollisuuksia etsiä sopiva opiskelupaikka.
Jos oppivelvollinen on vielä tämän jälkeen ilman opiskelupaikkaa, vastuu ohjauksesta ja valvonnasta siirtyy nuoren asuinkunnalle.
Oppivelvollisuuden nostaminen tuo oppilaitoksille roimasti lisää kustannuksia. Uudistuksen on tarkoitus varmistaa, että yhdenkään nuoren koulutus ei jää pelkälle peruskoulupohjalle.
Kuten Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen Kainuun Sanomien haastattelussa sanoo (A4–5), rahoitus maksaa itseään takaisin, jos keskeyttämisiä ei tule ja nuoret saadaan valmistumaan.
Kainuussa ei opiskelupaikoista onneksi ole pulaa, vaan paikkoja on enemmän kuin ottajia. Mieluista opiskelupaikkaa ei silti löydy kaikille. Oman haasteensa muodostaa se, että kaikki saadaan myös pysymään opinnoissa.
Etsivä nuorisotyö on onneksi Kainuussa tehnyt jo pitkään tärkeää työtä auttaen koulunsa keskeyttäneitä tai koulupudokkaita, ja tämän työn tarve epäilemättä kasvaa. Sujuva yhteistyö oppilaitosten ja etsivän nuorisotyön välillä on äärimmäisen tärkeää.
Tärkeintä nuorelle on saada apua ja tukea opintoihin ajoissa.
Hallitus on onneksi varautunut vahvistamaan opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluita kouluissa ja oppilaitoksissa. Hallituksen esityksen mukaan henkilöstömitoitus olisi yhtä suuri perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa.
Tämä on tärkeä linjaus, sillä koulupudokkuutta ennalta ehkäisevän työn pitää alkaa jo perusopetuksessa ja työhön tarvittavat oppilashuollon resurssit on saatava käyttöön myös siellä.