Mielipiteet

Lukijan mielipide: Ajanmukainen digi-infra takaa hyvinvoinnin

Kajaanin tulee panostaa digitalisaation vahvuuksiin. Kajaaniin tuleva Lumi-tietokonekeskus on merkittävä voimavara, jolla Kajaaniin kyetään rakentamaan uutta toimintaympäristöä ja -rakennetta sekä lisäämään alueen kehityksen ennakoivuutta.

Hankkeella on positiivinen vaikutus koko Kainuun kehitykseen.

Kajaanin Renforsin rantaan tuleva supertietokone LUMI kasvattaa CSC:n Kajaanin datakeskuksen Euroopan suurimmaksi toimijaksi. LUMI tulee suurteholaskennan yhteisyrityksen Euro HPC:n yhteiskäyttöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kajaanille piirtyy paikka yhtenä maailmanlaajuisen digi-infran osana.

Aasiasta Jäämeren kautta Keski-Eurooppaan suunniteltu Koillisväylän datakaapelihankkkeen tulisi edetä aiesopimuksista rakentamiseen. Kymmenen tuhannen kilometrin kaapeli kulkee pääasiassa Venäjän aluevesien kautta. Hankkeeseen ollaan suunnittelemassa kansainvälistä konsortiota.

Päätoimija on venäläinen Lontoon pörssiin kirjautunut puhelinoperaattori MegaFon Ltd.

Suomalainen valtiollinen Cinia oy neuvottelee pääsystä hankkeeseen mukaan. Tarkoitus on, että kaapeli rantautuu Pohjois-Norjan Kirkkoniemeen, sieltä Suomen halki etelään ja Keski-Eurooppaan. Kaapelin vetäminen Kajaanin kautta on luontevaa, ja se tulee yhdistää LUMI-tietohankkeeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se on suuri mahdollisuus Kajaanille.

Koilliskaapeli tullaan aikanaan rakentamaan, mutta lopullinen reitti on vielä avoin. Ei ole varmaa, että kaapeli kulkee Suomen kautta Eurooppaan.

Yksi näköpiirissä oleva vaihtoehto on kaapelin jatko Norjan rannikkoa pitkin Eurooppaan. Suomeen tulisi sen mukaan liittymä. Kysymys on rahasta ja politiikasta. Poliittisten valtakunnan toimijoiden tulisi tälle asialle terästäytyä.

Kajaanin pääsyä mukaan kaapelihankkeeseen voitaisiin turvata esimerkiksi kahta kautta. Kirkkoniemen lisäksi yhteyttä on mahdollista rakentaa myös Kostamuksen kautta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaapeli rantautuu Venäjän pohjoisilla rannikoilla useissa paikoissa, myös Murmanskissa, ja sieltä yhteys kulkee Murmannin rataa myöten väkiluvultaan Suomen kokoiseen Pietariin.

Venäjällä liikenteen strategian mukaan lähivuosina panostetaan nopeisiin tietoliikenneyhteyksiin. Karjalan tasavalta kaikkine hallintopiireineen yhdistetään valokuituun ja ajanmukaiseen tiedonvälitysjärjestelmään. Kostamukseen rakennetaan yhteys Koilliskaapeliin Kotzkomasta.

Kainuussa on kokemusta kaapeliyhteyksien rakentamisesta Kostamukseen Kainuun liiton hankkeena Telia Soneran rahoittamana vuonna 2009.

Se on maamme harvoja kaupallisia valokaapeliyhteyksiä Venäjälle vielä tänäkin päivänä. Yhteyttä käyttävät muun muassa Kostamuksessa toimivat suomalaiset ja kansainväliset yritykset.

Kajaanin asemaa vahvistaisi LUMI:n suora yhteys Venäjälle. Se loisi Kajaanille uuden asetelman tietoliikenteen risteysasemana idän ja lännen välillä.

Hankkeessa on kyse kansainvälisestä tietoinfran parantamisesta, jolla on vaikutusta koko Pohjois-Suomeen. Oulun yliopiston asema korostuu.

Kajaanin ammattikorkeakoulu suunnittelee kansainvälistä digikoulutusta. Se osaltaan vahvistaa Kainuun korkeimman opetuksen tavoitetta.

Myös ulkomaalaisten nuorten rekrytointia koulutukseen tulee lisätä. Kajaanin osaamiskeskittymän avulla Kainuusta on mahdollisuus rakentaa luonnonläheistä modernia digimaakuntaa.

Kaikki alueen ihmiset on huomioitava. Se edellyttää myös verkkoinfran laajentamista. Kaikkien kuntalaisten pääsy tietoverkkoon tulee turvata. Kajaanin esimerkki valokaapeliyhteyksistä kaikkien saataville olisi tästä hyvä esimerkki muille alueille ja kunnille.

Paavo Keränen

kuntavaaliehdokas (vas./sit.)Kajaani

Lumi-supertietokone on oiva markkinointikeino saada Ranforsin Rantaan lisää alan toimijoita.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä