Kotimaa
Vasemmistoliiton ministerin lapsuudenkodin jääkaapin ovessa oli kokoomuksen ruiskukka – vantaalaisesta Jussi Saramosta opetusministeri vuoden lopulla
Perheenlisäystä odottava opetusministeri Li Andersson (vas.) jää vanhempainvapaalle vähän ennen joulua.
Vasemmistoliitto nimesi tiistaina kansanedustaja Jussi Saramon tuuraamaan opetusministeri Li Anderssonia tämän vanhempainvapaan ajaksi. Valinnan teki illalla etänä koolla ollut puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän yhteiskokous.
Saramoa esitti tehtävään jo aiemmin vasemmistoliiton puoluehallitus.
Hänen valintaansa pidettiin selvänä sen jälkeen, kun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja kansanedustaja Veronika Honkasalo olivat ilmoittaneet, etteivät ole käytettävissä.
Opetusministeri Li Andersson kertoi syyskuun alussa, että hänelle ja hänen puolisolleen Juha Pursiaiselle syntyy uudenvuoden tienoilla lapsi, jos kaikki menee hyvin.
Andersson aikoo hoitaa ministerin tehtäväänsä jouluvapaisiin saakka.
Arhinmäki kannatti puheenjohtajistoon
Saramo on ensimmäisen kauden kansanedustaja Vantaalta. Hänet valittiin viime marraskuussa Kuopion puoluekokouksessa vasemmistoliiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi. Hän voitti silloin yrittäjä Janne Parkkilan äänin 244–51.
Saramo lähti varapuheenjohtajakisaan sen jälkeen, kun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli julkisesti vedonnut, että tämä olisi erinomainen ensimmäinen varapuheenjohtaja.
Jo silloin puhuttiin, että tehtävässä voi tarvittaessa päästä tuuraamaan Anderssonia puheenjohtajana.
Oppivelvollisuuden pidentäminen ministerin toimena
Erityisesti koulutusalan asiantuntijana Saramoa ei pidetä, vaan lähinnä yleispoliitikkona.
– Kyseessähän on lähinnä pätkätyö, jossa ei niinkään laiteta asioita uusiksi, vaan jatketaan jo alulle pantujen uudistusten toteuttamista, hän on sanonut (HS 7.9).
Keskeisimpänä asiana Saramo pääsee toteuttamaan oppivelvollisuuden pidentämistä, jonka tulee voimaan asteittain ensi elokuusta lähtien. Vasemmistoliitolle uudistus on ollut tärkeä tavoite, jonka arvioidaan vähentävän syrjäytymistä ja lasketaan parantavan myös työllisyyttä.
Saramo on saanut muitakin vaativia tehtäviä, vaikka on vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja.
Hän nousi heti valtiovarainvaliokunnan jäseneksi. Hallitusneuvotteluiden talousryhmässä hän oli puolueensa pääneuvottelija.
Eduskuntaan kuudennella yrityksellä
Eduskuntaan Saramo nousi kuudennella yrityksellä. Läpimeno oli lähellä jo vuonna 2011, ja myös 2015 hän jäi varasijalle. Viime vaaleihin häntä pyysi ehdolle puheenjohtaja Andersson.
Saramon lapsuuskodin jääkaapin ovessa oli kokoomuksen tunnus ruiskukka, sillä hänen isänsä suku on kokoomuslaista ja äitikin oli nuorena kannattanut kokoomusnuoria. Politiikkaa ei kotona kuitenkaan paljon puhuttu, kerrotaan Uuden Suomen tekemässä kansanedustajasarjan haastattelussa (24.1.).
Yhteiskunnallisen herätyksensä Saramo koki teini-ikäisenä Brasiliassa, kun hän kävi siellä asuvan isänsä luona ja näki matkalla Rion slummit. Saramo meni heti sen jälkeen mukaan sdp:n toimintaan, muttei kokenut sitä omakseen vaan päätyi muutaman vuoden kuluttua vasemmistonuoriin.
Saramon koulutus herätti aluksi keskustelua
Koulutukseltaan Saramo on datanomi. Hänen ministeriehdokkuutensa nostatti aluksi sosiaalisessa mediassa kovaa väittelyä siitä, pitäisikö ministeriltä edellyttää akateemista koulutusta.
Saramo on kuitannut epäilyt toteamalla, ettei ministerin tarvitse olla huippuasiantuntija, vaan hän johtaa poliittista prosessia (HS 7.9.).
Hän kertoi kouluttautuneensa datanomiksi, koska se kiinnosti ja sillä alalla oli työvoimapula.
– Tosin sitten, kun valmistuin, alalla olikin työttömyyttä, enkä koskaan niitä hommia tehnyt, hän kertoi.
Edit. 29.9. klo 19.41: Korjattu jutun kirjoittajan nimi.
Jussi Saramo
41-vuotias ensimmäisen kauden kansanedustaja Vantaalta.
Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja marraskuusta 2019–
Koulutukseltaan datanomi vuodelta 2003.
Tuettuja lomia vähävaraisille järjestävän Solaris-lomien toiminnanjohtaja 2017–2019.
Europarlamentaarikko Merja Kyllösen avustaja 2014–2016.
Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäen erityisavustaja 2011–2014.
Vasemmistoliiton poliittinen sihteeri 2009–2011 ja 2014–2016.
Vasemmistonuorten puheenjohtaja 2005–2009.
Kansanedustajan avustaja 2004–2005.
Kolmannen kauden Vantaan kaupunginvaltuutettu.
Toimi sitä ennen kaksi kautta kaupunginvaltuutettuna Porvoossa.
Valmentanut Porvoon Salibandyseuran naisten liigajoukkuetta 2005–2006 ja useita muita salibandyjoukkueita.