Mielipiteet
Aluevaaliehdokkaan mielipide: Pahoinvointi – kalleinta mitä meillä on
Kainuun kriisikeskuksen johtaja Sari Huovisen mielipide "Aluevaaleissa ratkaistaan mielenterveyden tulevaisuus" (KS 15.1.) osui kaikkein tärkeimpään aluevaaliteemaan, mielenterveyteen.
Työskentelen Kainuun sotessa mielenterveys- ja päihdepalveluissa, jotka ovat monen mielestä se soten tuottamattomin osa-alue ja ainoastaan kallis menoerä. Kuitenkin tällä hetkellä hyvinvointiyhteiskunnassamme yleisin syy siirtyä työkyvyttömyyseläkkeelle ovat nimenomaan mielenterveyssyyt.
On arvioitu, että joka 3. sairauslomapäivä johtuu mielenterveyden haasteista ja mielenterveysongelmien kustannukset olivat vuonna 2020 noin 11 miljardia. Samaan aikaan vain 5 prosenttia terveydenhuollon menoista käytetään mielenterveyspalveluihin. Minkä muun sairauden kohdalla hyväksyttäisiin tämä epäsuhta?
Kainuussa pahoinvointi ja huono-osaisuus kasautuvat perheittäin ja suvuittain. Usein mielenterveyshäiriöt ja riippuvuusongelmat kietoutuvat toisiinsa, ja valitettavasti korjaavissa palveluissa tunnistamme näitä ylisukupolvisia ketjuja.
On arvioitu, että joka kolmas meistä elää päihdeongelmasta kärsivän rinnalla. Päihteistä ja/tai mielenterveyshäiriöstä kärsivään ihmiseen liittyy edelleen voimakkaasti syrjiviä asenteita ja stigmatisointia, myös sotepe-ammattilaisten keskuudessa. Se asenne valuu usein myös meidän mielenterveys- ja päihdetyöntekijöiden varjoksi.
Pitää muistaa, ettei mikään ammatti tai asema ei suojaa siltä, etteikö mieli voisi nyrjähtää tai päihteiden kanssa tulee ongelmia itsellä tai läheisellä. Tästä syystä negatiivisten asenteiden soisi jo jäävän historiaan.
Meillä on paljon tietoa ja kokemusta siitä, mitkä asiat suojaavat esimerkiksi syntymättömiä lapsia jo raskausaikana ja perheitä erilaisissa muutos- ja kriisivaiheissa.
Ennaltaehkäisevään työhön suunnatut rahat maksavat itsensä myöhemmin moninkertaisesti takaisin, kun taas korjaavat palvelut avo- ja osastohoidossa sekä kuntoutus laitoksessa maksavat paljon enemmän. Puhumattakaan inhimillisestä kärsimyksestä, jota sairastuneet ja heidän läheisensä kokevat.
Tästä syystä mielenterveys- ja päihdetyön osaamista tulee vahvistaa hyvinvointialueella ja resursseja kohdentaa sekä julkisiin että 3. sektorin palveluiden tuottajiin.
Meneillään olevan pandemian vuoksi meidän kaikkien mielenterveys on koetuksella, ehkä enemmän kuin koskaan aikaisemmin elämämme aikana. Nämä vaalit ovatkin nimenomaan mielenterveysvaalit, joilla varmistetaan että pahoinvoinnista tulee "Hyvinvointia – arvokkainta mitä meillä on".
Susanna Kinnula
sairaanhoitaja YAMK
psykoterapeutti
aluevaaliehdokas (sd.)
Sotkamo