Mielipiteet
Lukijan mielipide: Presidentit vallankäyttäjinä
Urho Kekkonen pitkällä toimiajallaan käytti virkansa sisältämää valtaa suvereenisti. Nimesi hallitusten muodostajat, asetti valtakoalitioille tavoitteet ja tarvittaessa hajotti määränpäähän pääsemättömät hallitukset.
Kekkonen taituroi suurvaltajohtajien kööreissä Suomen edun mukaiset tavoitteet niin sisä- kuin ulkopoliittisesti kondikseen. Kekkosen toimikausien loppuosalla puoluejohtajat lakki kourassa pyysivät häntä edelleen jatkamaan, mutta dementia vei lopulta voiton.
Mauno Koivisto varovaisena vallankäyttäjänä jatkoi Kekkosen linjalla, mutta osti toisen presidenttikautensa valitsemalla pääministeriksi Harri Holkerin (kok.). Koivisto taitamattomuuttaan ajoi vahvan markan politiikalla Holkerin ja Suomen Pankin pääjohtajana olleen Rolf Kullbergin avustamana maamme talouden konkurssin partaalle.
Koiviston toinen virhe Neuvostoliiton romahtaessa oli hänen kieltäytymisensä tuen annosta Viron itsenäistymishaaveille. Lisäksi jatkokaudellaan Koivisto luovutti kaikki presidentille kuuluvat sisäpoliittiset valtaoikeudet, jota monet instanssit ovat pitäneet harkitsemattomana tekona.
Sauli Niinistö pohtivana viranhaltijana on kasvattanut suosiotaan rahvaan silmissä. Niinistöllä on kyky päästä kansaivälisiin kontakteihin, joissa määritellään maamme tulevaisuuslinjoja.
Vladimir Putinin valtakaudella Niinistö on pitänyt kiitettävästi yhteyttä itänaapuriimme, mutta yllättäen sovulta katosi pohja. Kansalaiset odottivat Niinistön myönteistä kantaa Nato-hakemukseen viimeistään Putinin pudottaessa naamionsa.
Niinistöllä oli tuolloin tilaisuus ottaa mielipidejohtajuus maassamme, mutta jätti käyttämättä. Pelko Putinin kostosta ja kansalaistemme hitaasta kääntymisestä Naton suuntaan vei voiton. Saulin tähti himmeni!
Aulis Korhonen
Sotkamo