Kotimaa
Alkoholin etämyyntikielto ei aiheuta EU-toimenpiteitä, vakuuttaa STM:n hallitusneuvos – meppi Sarvamaa tulkitsee toisin
Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) tiedotti maanantaina, että EU-komissio pitäisi Suomen alkoholin etämyyntikieltoa laittomana. Komission kanssa neuvotelleen STM:n hallitusneuvoksen Ismo Tuomisen mukaan komissio ei ole ryhtymässä toimenpiteisiin Suomea vastaan.
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) hallitusneuvos Ismo Tuominen kiistää käsityksen, että Suomi olisi vaikeuksissa EU:n kanssa alkoholin etämyyntikiellon takia.
– Olen itse henkilökohtaisesti neuvotellut komission kanssa. Komissio ei ryhdy mihinkään toimenpiteisiin Suomea vastaan, Tuominen painottaa.
Hän lisää, että jos tällaista suunniteltaisiin, hän tietäisi varmasti asiasta. Keskustelujen sisältöä Tuominen ei tarkemmin avaa.
Alkoholin etämyyntikielto estää esimerkiksi suomalaisia pienpanimoita myymästä olutta asiakkaille kotiin kuljetettuna verkosta tilaamalla.
Suomen oma etämyyntikielto ei kuitenkaan estä tilaamasta verkossa mitä tahansa alkoholia kotiovelle Suomen ulkopuolelta EU-alueelta, koska EU-lainsäädäntö ei tätä estä. Tällöin alkoholin kuljettajan on oltava eri taho kuin myyjän.
Sarvamaa tulkitsi komission vastauksen eri tavalla
Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.) tiedotti maanantaina, että EU-komissio oli vastannut hänen heinäkuussa jättämäänsä kirjalliseen kysymykseen.
Sarvamaan mukaan EU-komissio pitää Suomen etämyyntikieltoa laittomana.
Europarlamentaarikko odottaa STM:ltä ja Valviralta toimenpiteitä asian korjaamiseksi.
Sarvamaa päättelee komission vastauksen pohjalta, ettei Suomi ole täyttänyt etämyyntikiellollaan EU:n notifiointimenettelyn vaatimuksia.
Hänen mukaansa komissio voi viedä Suomen EU-tuomioistuimeen, jos se ei peru EU-oikeuden vastaista kieltoa.
STM:n Tuomisen mukaan tällaisesta ei kuitenkaan ole keskustelujen perusteella vaaraa.
EU-komission vastaus monitulkintainen
Sarvamaalle lähettämässään vastauksessa EU-komissio ilmoittaa ilmaisseensa Suomelle huolenaiheensa tietoyhteiskunnan palveluja koskevan direktiivin pohjalta.
Komissio jatkaa vastauksensa perusteella keskusteluja suomalaisviranomaisten kanssa.
Mitään mainintaa EU-oikeudesta tai mahdollisesta rikkomusmenettelystä vastauksessa ei kuitenkaan ole.
Komissio sanoo, että Suomi olisi tallentanut vuonna 2018 uusitun alkoholilain lopullisen tekstin järjestelmään vain osittain.
Suomi yritti Sarvamaan Maaseudun Tulevaisuudessa kirjoittaman kolumnin mukaan saada etämyyntikieltoa uuteen alkoholilakiin, mutta joutui perääntymään komission vastustuksesta.
Komissio kertoo myös, että se on saanut useita kanteluita etämyyntikiellosta.