Mielipiteet
Lukijan mielipide: Sotesta ja kuntavaaleista – ''Kunnille jää pohtimista riittävästi''
Sote-uudistusta on tehty monta kymmentä vuotta saamatta sitä aikaiseksi puolueiden erimielisyyksien vuoksi. Sote jos mikä koskee kunnallista päätäntävaltaa ja kunnassa asuvia ihmisiä.
Eräät tahot tahtoisivat, että kunnat ja kaupungit hoitaisivat sote-tehtävät, mutta ainakin täällä Pohjois-Suomessa väestön vanheneminen ja nuorten ikäluokkien väheneminen, veronmaksukyvyn heikkeneminen ja väestön muuttaminen on tehnyt pienten kuntien ja kaupunkien sote-tehtävien hoidon haastavaksi, joten nykyinen sote-malli kunnallisella pohjalla ei toimi.
Hallitus on tehnyt ehdotuksen 18 hyvinvointialueen tai maakunnan perustamiseksi, jossa valtio rahoittaisi hyvinvointialueen palvelut. Silti eräissä polittisissa piireissä väännetään kättä kunnallisesta sotesta ja arvostellan rajusti esim. Kainuun sote-mallia, joka on näyttänyt kyntensä tässä korona-ajassa.
Yhtenäisellä viranhaltijoiden toimintamallilla on tullut tulosta ja korona on saatu tukahdutettua.
Muutenkin pienien alkukankeuksien poistuttua Kainuun sote on toiminut mallikkaasti. Alimitoitetut budjetit ovat vuosikymmenten kuluessa syövyttäneet rahoitusta ja heikentäneet toimintaedellytyksiä. On tehty hätäsäästöjä, jotka vuosien kuluessa ovat kasvattaneet alijäämää.
Nykyinen hallituksen esitys 18 hyvinvointialueesta on hyvä. Toivottavasti järki voittaa eduskunnassa ja perustuslakivaliokunnassa.
Ilmeisesti eräillä tahoilla pelätään kuntien ja kaupunkien näivettyvän, mutta kunnille jää riittävästi ratkottavaa ilman soten painolastia. Koulutus ja päiväkodit, kaavoitus, tekninen osaaminen, vesihuolto, siinä on kunnille pohtimista aivan riittävästi.
Timo Laatikainen
Sotkamo