Paikallisuutiset

Matkustusrajoituksiin esitetään muutoksia – Suomeen voisi ehkä päästä viikoksi ilman karanteenia, jos otattaa koronatestin rajalla

Ehtona olisi se, että matkailijalla on tullessaan negatiivinen koronatestitulos myös lähtömaastaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) tiedotti maanantai-iltana, että se esittää muutoksia matkustusrajoituksista tekemiinsä linjauksiin.

– Valmistelu on edennyt ja joiltain osin matkustamiseen ja terveysturvallisuuteen jo tehtyjä linjauksia on näkemyksemme mukaan tarkasteltava uudelleen. Tulemme esittämään valtioneuvostolle muutoksia periaatepäätökseen, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi tiedotteessa

Yle kertoi, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan hallituksen esittämä karanteeni matkailijoille voitaisiin korvata koronatestillä rajalla. Se mahdollistaisi esimerkiksi viikon matkan Suomeen, jos matkailijalla on lisäksi negatiivinen koronatestitulos jo lähtömaasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila viestitti tiistaina Lännen Medialle, että STM tarkastelee asiassa testausta, sen ajankohtaa sekä karanteeniohjeita.

– Pyrimme valmistelemaan asian tämän viikon aikana valmiiksi poliittiseen käsittelyyn.

Testaa ja tule -malli

Hallituksen 11. syyskuuta tekemän linjauksen mukaan EU:n sisärajaliikenteen rajoitukset poistuvat 23. marraskuuta. Liikenteen harjoittajan velvollisuudeksi tulisi tarkistaa, että raja-arvot ylittävästä maasta Suomeen saapuvalla matkailijalla olisi mukanaan negatiivinen koronatestitulos lähtömaasta.

Matkailija voisi tällöin vapautua kahden viikon karanteenista, jos Suomessa kolmen vuorokauden sisällä maahan saapumisesta otettu toinen testi olisi negatiivinen. Alle kolmen vuorokauden matkalla ei tarvittaisi karanteenia eikä toista testiä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tätä testaa ja tule -toimintamallia koskevat lakiesitykset olivat tiistaina eduskunnan lähetekeskustelussa. Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) vahvisti, että muutoksia esityksiin on tarkoitus tehdä, muttei paljastanut mitä.

Myöskään ministeri Kiuru ei onnistunut lähetekeskustelussa kovin paljon valottamaan asiaa.

– On perätty esimerkkejä, miten terveysviranomaiset tulevat menettelemään yksittäisissä kysymyksissä, kun uusi toimintamalli otetaan käyttöön. Olemme valmiita harkitsemaan erityyppisiä terveysviranomaisen toimia, jotka liittyvät siihen, millaisia ongelmia uuden toimintamallin käyttöönotossa todetaan, Kiuru sanoi.

Tilanne pahenee

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kirjoitti tiistaina mikroblogipalvelu Twitterissä, että koronavirustilanne pahenee myös Suomessa nopeasti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– STM valmistelee hallitukselle laajaa toimenpidekokonaisuutta, jolla epidemian leviämistä voidaan estää. Asia tuodaan hallituksen neuvotteluun mahdollisesti jo ensi viikolla, Marin kirjoitti.

Suomessa raportoitiin THL:n mukaan tiistaina 227 uutta koronavirustartuntaa, mikä on viime aikojen suurin luku.

Koululaisten tulevilla syyslomaviikoilla moni suomalainen matkailee kotimaassa. THL muistuttaa, että turvaväleistä on pidettävä huolta, kun liikutaan paikoissa, joihin kerääntyy runsaasti ihmisiä.

Joukkoliikenteessä ja sisätiloissa, joissa etäisyyttä ei voida pitää, on suositeltava käyttää maskia.

Ruskaretkiltä useisiin kuntiin eri puolille Suomea palanneet tartunnan saaneet ovat esimerkki siitä, miten tautia voi levitä alueille, joilla koronavirusta ei ole hetkeen todettu.

– Koronavirustartuntojen määrä voi yksittäisestäkin altistumistilanteesta nousta suureksi, kun palataan kotikuntaan ja jatkotartuntoja ehtii tapahtua esimerkiksi lähipiirissä ennen selkeiden oireiden alkamista, THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta varoitti.

Ravitsemisliikkeiden aukiolo- ja anniskeluaikoja rajoitetaan uudelleen koronavirusepidemiatilanteen johdosta. Ravitsemisliikkeen saa pitää torstaista 8. lokakuuta lukien avoinna kello 04–01. Alkoholijuomia saa 8.10. lukien anniskella vain kello 09–24.

Juttua päivitetty kauttaaltaan ja korjattu Krista Kiurun titteliksi perhe- ja peruspalveluministeri.

Rajat ylittävässä liikenteessä on ollut tarkoitus ottaa käyttöön uusi toimintamalli 23. marraskuuta.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä