Paikallisuutiset

Kaappaa metsiä valtaavat kukinnot säkkiin – Kajaanin kaupunki järjestää lupiinien torjuntatalkoot

Kajaanin kaupunki järjestää lupiinien torjuntatalkoot, kaupungin tiedotteessa kerrotaan. Lupiini on haitallinen vieraslaji, joka leviää aggressiivisesti tuhoten alueen alkuperäisen kasvillisuuden.

Lupiini on merkittävä syy luonnon monimuotoisuuden köyhtymiseen.

Lupiinit kerätään jätesäkkeihin. Tehokkain tapa lupiinien keräämiseen ja uudelleen kasvamisen ehkäisyyn, on poistaa lupiinit maasta juurineen kukintavaiheessa, ennen kuin ne ehtivät pudottaa siemenet maahan. Juuripaakun nostaminen maasta tapahtuu helposti lapion avulla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Säkkeihin kerätään vain lupiinien kukinnot, niin talkoilla ei tuoteta turhaa jätettä. Lupiinien varret, lehdet ja mullasta puhtaaksi kopistellut juurakot jätetään aurinkoon kuivumaan.

Haitallisten vieraslajien torjunnassa ihmisten aktiivisuus on avainasemassa. Arkistokuva.

Torjuntatalkoita vietetään 30. syyskuuta saakka. Kaupunki jakaa jätesäkkejä talkoolaisille. Niitä voi hakea kaupungintalon Kajaani Infosta osoitteesta Pohjolankatu 13, 87100 Kajaani, Otanmäen maauimalasta osoitteesta Rullaajantie 4, 88200 Kajaani ja Vuolijoen Salesta osoitteesta Nissiläntie 2 henkilökunnan paikalla oloaikana.

Suljetut säkit voidaan toimittaa maksutta Majasaaren jätekeskukseen ja kaikkiin Ekokympin lajitteluasemille niiden aukioloaikoina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jätesäkkejä vietäessä tulee ilmoittaa, mitä jätettä säkeissä on. Kajaanissa vieraslajijätettä voi viedä Risu-Mattilaan vieraslajijätelavalle osoitteeseen Vuoreslahdentie 191 ympäri vuorokauden.

Talkoolaiset voivat jättää suljetut jätesäkit myös teiden varsille, jolloin jätesäkkien sijainnit tulee ilmoittaa Kajaanin kaupungin palautepalvelun kautta https://asiointi.kajaani.fi/eFeedback/ tai soittamalla puhelinnumeroon 08 61551.

Talkooalueeseen kuuluvat kaupungin omistamat maa-alueet ja lisäksi talkoolaisten omassa omistuksessa olevat alueet.

Lupiini vaikuttaa paikallisiin päiväperhospopulaatioihin, koska se ei kelpaa toukille eikä aikuisille ravintokasviksi. Lisäksi komealupiinin on havaittu vähentävän hyönteisten kokonaismäärää ja vaikuttavan negatiivisesti erityisesti kovakuoriaisiin, kaksisiipisiin, perhosiin ja muurahaisiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Komealupiinin on paikoin havaittu vaikeuttavan metsänuudistamista tukahduttamalla puiden taimia. Kuva: Juha Neuvonen / arkisto

Lupiini heikentää myös kulttuurimaisemia valtaamalla alaa kedoilta ja vanhoilta koristekasveilta vanhoissa kulttuuriympäristöissä.

Viime aikoina se on alkanut levitä myös hiekkapohjaisille mäntykankaille. Komealupiinin on paikoin havaittu vaikeuttavan metsänuudistamista tukahduttamalla puiden taimia.

Komealupiini on myrkyllinen sisältämiensä alkaloiden vuoksi.

Suomessa leviävistä vieraslajeista ja lupiinista löytyy lisää tietoa verkosta osoitteesta https://vieraslajit.fi/ .

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä