Mielipiteet
Lukijan mielipide: Kannustaako päättäjien toiminta äänestämään?
Vaalit pitäisi antaa kansalaisille ainakin teoreettinen mahdollisuus vaikuttaa kehityksen suuntaan. Demokratiaan kuuluu julkinen keskustelu ja myös kritiikki. Poliitikkojen pitäisi tarjota vaihtoehtoja Kajaanin/Kainuun kehitykselle.
Vaikuttaminen asiakokonaisuuksiin tapahtuu valmistelun vaiheessa. Aktiivinen valtuustoryhmä ja päättäjät toimivat silloin. Toisaalta viranhaltijoita ei saa painostaan saatikka uhkailla heidän valmistellessaan päätösesitystä.
Ehdokkaaksi lähteminen ei ole innostavaa. Innokkaimmin ehdokkaaksi lähtee porukka, joka saa palkkansa julkiselta sektorilta. Ainakin älykkäimmät miettivät, onko kaupungin kehitystyö tasapuolista. Oma kokemukseni on ryhmästä riippumatta, että muutosvastaisuus oli vahvaa heidän osalta – vaalikaudesta toiseen.
Kuntapoliitikot voivat vaikuttaa moniin asioihin. Kajaanissa muun muassa näihin: talous, verot, velka, asuminen, lämpö, vesi, liikunta, sähkö, kaavoitus, kadut ja tiet. Kaupunkistrategialla ohjataan kehityksen suuntaa.
Nykyisellään Kajaanissa strategia ja maankäyttöohjelma ohjaa tiiviiseen rakentamiseen. Kajaanin poliitikot ovat tällä vaalikaudella olleet kaikista edellä kerrotuista päätettäessä, sekä kaupunkistrategiaa että maapoliittista ohjelmaa vahvistaessaan, liikuttavan yksimielisiä ja tyytyväisiä tilanteeseen.
Nykyinen maankäyttöpoliittinen ohjelma Kajaanissa on voimassa vuoteen 2022 saakka. Muistutan, että meillä on vero- ja asuntopoliittinen raja Sotkamon ja Kajaanin välillä.
Kuntavaalin lähestyessä populistiset puheet ovat alkaneet lisääntyä. Ikään kuin ennen vaaleja on havahduttu, että Kajaanissa tarjotaan lisätä valintoja. Poliitikot ilmeisesti ajattelevat, että kyllä äänestäjät innostuvat. Aloitetaan heille muutama kuukausi ennen vaaleja tarjoilu. Tuodaan Raatihuoneen torille soppatykit. Tarjotaan kansalle soppaa ja hauskanpitoa, unohtamatta joessa ruokittavia vesilintuja. Jos ihmiset eivät innostu, mietitään selityksiä, miksi kansa ei äänestä?
Poliitikolla pitää olla vahva halu perehtyä valmisteilla oleviin asioihin ja uskallusta olla tarvittaessa erimieltä. Etenkin silloin kun näkee, että kaupunkia halutaan kehittää omien tarpeiden mukaisesti. Heikosti asioihin perehtyvä ryhmä takertuu pikku asioihin. Omana aikanani keskusteltiin julkisesti näkemyksestä ja linjasta. Tiedotettiin kansalle asioista tiedotusvälineissä. Ei pelätty äänestää valtuustossa ja hallintoelimissä, mikäli yhteistä linjaa asialle ei löytynyt.
Toki silloin on vaara joutua selkään puukottajien maalitauluksi. Siitä kyllä selviää – tiedän henkilökohtaisesti. Valtuustoryhmän puheenjohtaja kantaa voimakasta vastuuta, että valtuustoryhmällä on vahva tietotaso tehdessään linjauksia ja päätöksiä.
Missä ovat Kajaanin vahvat poliittiset vaikuttajat? Valtuuston toiminta on ollut hyvin näkymätöntä. Valtuustoryhmät ovat kansalaisiin päin hiljaa. Mikä kannustaa äänestämään, jos poliitikot keskustelevat sisäpiiri juttuja keskenään?
Niin kauan kun nykyinen vaalijärjestelmä on voimassa. Karavaani kulkee – äänestät tai et.
Toivo Kyllönen
Kajaani