Kotimaa

Puhemies Vehviläinen: "Tulevat kuntavaalit lämmittävät eduskunnan ilmapiiriä"

Kiivas sanailu alkaa eduskunnassa jo ensi viikolla, kun pääministeri Sanna Marin antaa eduskunnalle ilmoituksen EU:n elpymispaketista.

Helsinki

Eduskunnan syysistuntokausi alkoi koronaoloissa tämän viikon tiistaina. Eduskunnan syysistuntokauden kulusta kertoivat tänään puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ja pääsihteeri Maija-Leena Paavola Eduskuntatalon valtiosalissa.

Vehviläinen sanoi, että viime kevät sujui rajoitustoimin hyvin eduskunnassa. Yksikään kansanedustajista ei sairastunut koronaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronan takia eduskunnalle syntyi kuitenkin lainsäädäntövelkaa, jota on ryhdyttävä purkamaan sekä valiokunnissa että suuressa salissa. Lainsäädäntövelasta esimerkkeinä Vehviläinen mainitsi sosiaali- ja terveyshuollon asiakasmaksulain ja hoitotakuuseen liittyvän lainsäädännön.

Eduskunnan syksyn aiheisiin kuuluu myös ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon käsittely. Loppuvuoden viimeisinä viikkoina hallitus tuo eduskunnan käsittelyyn sote -lakiesityspaketin. Leijonanosan eduskunnan syksystä vie tavalliseen tapaan valtion ensi vuoden budjetin käsittely. Budjettikeskustelu alkaa eduskunnassa 6. lokakuuta ja kestää koko viikon.

EU-keskustelu jo ensi viikolla

EU:n elpymispakettiin eduskunta pääsee paneutumaan jo ensi viikolla. Pääministerin ilmoitus heinäkuussa pidetyn EU-huippukokouksen neuvottelutuloksesta annetaan eduskunnalle keskiviikkona 9. syyskuuta.

– Pidän todella tärkeänä, että eduskunnassa käsitellään heti syysistuntokauden aluksi huippukokouksessa syntynyttä neuvottelutulosta. Monivuotinen rahoituskehys ja elpymispaketti ovat erittäin merkittävä kokonaisuus sekä tasoltaan että periaatteellisesti. Sitä on käsiteltävä valiokuntien lisäksi eduskunnan suuressa salissa, Vehviläinen painotti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eduskunnassa EU-asioita käsittelee suuri valiokunta, joka hyväksyi heinäkuussa Suomen neuvottelutavoitteet, joiden mukaan valtioneuvosto on toiminut.

Oppositiopuolueista perussuomalaiset haluaa kaataa Suomen osallistumisen EU:n 750 miljardin euron elpymispakettiin. Myös kristillisdemokraatit kyseenalaistavat ratkaisun.

Kunta-asiat nousevat esiin

Puhemies Vehviläinen nosti esiin myös ensi huhtikuussa järjestettävät kuntavaalit.

– Kyllä se niin on, että olipa mitkä vaalit tahansa tulossa, niin sillä on ilmapiiriä nostattava vaikutus.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hän uskoo, että myös kunta-asiat tulevat nousemaan esiin eduskunnan keskustelussa. Monet kunnista ovat pahassa taloustilanteessa, jota korona on entisestään heikentänyt.

Etä-äänestystä suunnitellaan

Perustuslakivaliokunta on aloittanut puhemiesneuvoston esityksen etä-äänestyksen sallimisesta valiokunnissa ja suuressa salissa.

Pääsihteeri Maija-Leena Paavolan mukaan toiveissa on, että perustuslakivaliokunta käsittelee asian ripeästi ja asialle saadaan lainsäädännöllinen pohja. Rinnalla virkakunta selvittelee käytännön järjestelyjä.

Paavolan mukaan vaikeampi asia on etä-äänestys täysistunnossa. Valiokuntien etäkokoukset ovat helpompia toteuttaa, koska kyse on pienemmästä kokouksesta.

Etä-äänestys ei Paavolan mukaan tarkoita sitä, että eduskunnassa olisi tyhjä sali, vaan osa edustajista olisi edelleen paikalla. Ne, joilla olisi tarvetta olla etänä, voisivat äänestää työhuoneesta tai kotoa.

Eduskunnassa selvitetään nyt kahta linjaa, puhelinäänestystä ja äänestystä eduskunnan työasemilta. Puhelinäänestys edellyttäisi, että virkamiehet soittavat edustajille.

– Se olisi aikaa vievä ja monimutkainen. Puhelinäänestystä on testattu ja on todettu, että puolisen tuntia menee yhteen äänestykseen. Esimerkiksi joulukuun sadoissa budjettiäänestyksissä se ei voi tulla kysymykseen. Koneäänestys tuntuu paljon yksinkertaisemmalta.

Paavola painotti, että eduskunnalla on edessä laaja testausvaihe ennen etä-äänestyksen aloittamista.

Eduskunta

Koronarajoitukset

Eduskunta päätti keväällä 2020 rajoitustoimista koronaviruksen vuoksi. Rajoitukset jatkuvat toistaiseksi.

Täysistuntoon osallistuu vain 50 kansanedustajaa samaan aikaan. Eduskuntaryhmät neuvottelevat tavoista nostaa osallistujamäärää täysistunnossa.

Eduskunnan yleisölehteri on suljettu.

Eduskunnan kirjasto palvelee rajoitetusti.

Kansanedustajat voivat tehdä etätyötä ja osallistua eduskuntatyöhön sähköisiä työvälineitä käyttäen.

Opastetut vierailut Eduskuntatalossa on toistaiseksi lopetettu.

Kansalaisinfossa ei toistaiseksi järjestetä yleisötilaisuuksia.

Eduskunnassa ei toistaiseksi järjestetä kokouksia ja -seminaareja, joihin osallistuu ulkopuolisia henkilöitä.

Valiokuntien asiantuntijakuulemiset toteutetaan kirjallisilla lausunnoilla tai etäyhteyksiä käyttäen.

Ulkomaanmatkoja ei tehdä, eivätkä valiokunnat tee kotimaanmatkoja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä