Kotimaa
Pääministeri Marin Yliopistojen ainejärjestöille: Nyt ei ole aika järjestää isoja kokoontumisia
Hallitus kokoontuu parhaillaan Säätytalolle neuvottelemaan matkustusrajoituksista. Sanna Marin sanoo, että uudet altistumisluvut pysäyttivät.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) vetoaa yliopistoihin ja niiden ainejärjestöihin, jotta ne eivät järjestäisi suuria juhlia ja muita kokoontumisia.
Hän sanoo tuoreimpien koronatapauksia ja -altistuksia koskevien lukujen pysäyttäneen. THL ilmoitti keskiviikkona 93 todennetusta tartunnasta, ja laajoja altistuksia on todettu muun muassa Mikkelissä.
Marinin mukaan lukujen ääreen "pitää pysähtyä". Syyslukukauden alettua erityisesti korkeakouluissa on perinteisesti juhlittu runsaasti ja suurissa joukoissa.
– Lähetän ainejärjestöille viestin, että nyt ei ole aika järjestää isoja kokoontumisia ja olla huoleton, Marin sanoi keskiviikkona alkuillalla.
– Peräänkuulutan vastuullisuutta ja uskon, että ainejärjestöt haluavat toimia niin.
"Haluan, että tautitilanne pysyy jatkossakin maltillisella tasolla"
Hallitus on juuri kokoontumassa Säätytalolle neuvottelemaan matkustusrajoituksista. Samalla se kuulee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä sosiaali- ja terveysministeriön tuoreet arviot koronatilanteesta.
Hallituksen asialistalla on muun muassa se, miten Lapin matkailualan ahdinkoa voitaisiin helpottaa turvallisesti sallimalla ulkomaalaisten matkailijoiden helpompi saapuminen Suomeen.
– Erityisesti kannamme huolta Lapin talvi- ja joulusesongista, kuten muustakin matkailualasta, Marin vakuutti.
Samalla hän muistutti tautitilanteesta.
– Suomen linja on ollut tiukempi kuin muiden, ja myös tautitilanne on ollut parempi. Haluan, että tautitilanne pysyy jatkossakin maltillisella tasolla. Ratkaisuja on tehtävä tästä näkökulmasta, Marin totesi neuvottelujen alla.
Lähtömaatestausta koskeva lakiehdotus lausunnoilla
Alkuviikolla lähti nopealle lausuntokierrokselle asiaan liittyvä lakimuutosesitys.
Kyse on liikenteen palveluista annettu laki, johon esitetään lentoyhtiöitä ja muita kuljetuspalvelujen järjestäjiä koskevaa velvoitetta. Sen mukaan tietyistä maista lähteviltä matkustajilta tulisi edellyttää negatiivista koronavirustestiä osoittava todistus.
– Tähän yhdistettäisiin myös Suomen päässä tehtävää testausta, Marin sanoi.
– Mutta pitää ymmärtää, että mikään keino ei ole sataprosenttisen varma. Pyrimme riskien rajaamiseen.
Lakiehdotuksen mukaan velvoite koskisi vain tiettyjä lähtö- ja kauttakulkumaita. Niistä päättäisi Traficom, jolle esityksen tekisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kulloisenkin tautitilanteen mukaan.
Ulkomaanmatkailun romahdus jopa 70 prosenttia
Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan (sd.) mukaan niin sanottu lähtömaatestaus on yksi kiireellisimmistä koronapandemian uuteen aaltoon valmistavista hallituksen toimista.
– Tarkoitus on mahdolistaa se, että pakollisten lähtömaatestausten avulla voisi tulla laajemminkin väkeä ulkomailta Suomeen, Harakka totesi keskiviikkona.
Muitakin lakimuutoksia on hänen mukaansa valmisteilla.
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi keskiviikkona arvionsa matkailualan kysynnästä tänä vuonna. Sen mukaan ulkomainen matkailukysyntä romahtaa koronakriisin vuoksi lähes 70 prosenttia eli noin 3,5 miljardia euroa.
Kotimaanmatkailun kohdalla arvio supistumisesta on 20 prosenttia. Vaikka moni on vaihtanut ulkomaanmatkansa tänä vuonna lähimatkaan, on työmatkustus leikannut kysyntää.
Muokattu klo 17.42: Lisätty arviot matkailukysynnän supistumisesta sekä korjattu kirjoitusvirhe.
Muokattu klo 18.26: Korjattu kirjoitusvirheitä.