Mielipiteet
Lukijan mielipide: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyö edellyttää sosiaalista investointipolitiikkaa
Kainuun alueellinen hyvinvointikertomus 2020 ja hyvinvointisuunnitelma valtuustokaudelle 2021–2024 on tärkeä strategia-asiakirja, mutta monelta osin karua luettavaa. Siinä tulee monipuolisesti eri tilastojen kautta esiin, kuinka Kajaanissa ja koko Kainuussa on monia todella haasteellisia väestön hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä ongelmia.
Olemme monella mittarilla heikommin kouluttautuneita, köyhempiä, omaamme riskialttiimpia elintapoja ja olemme sairaampia sekä työkyvyttömämpiä kuin väestö keskimäärin.
Esimerkiksi mielenterveysongelmat ja yksinäisyys vaikuttavat yhä useamman kainuulaisen hyvinvointiin, ja ne koskettavat niin lapsia ja nuoria, työikäisiä kuin ikäihmisiä. Erityisesti lapsiperheköyhyys ja nuorten mielenterveyden ongelmien kasvusuunta on huolestuttava.
Mikäli ongelmiin ei kyetä riittävästi puuttumaan riittävien tuen, ohjauksen ja palvelujen keinoin, tuottaa se paitsi yksilöllistä kärsimystä myös alueellemme rakenteellisia sosiaalisen kestävyyden vajeita, huono-osaisuutta ja syrjäytymisen riskejä. Myös koronapandemia näyttää alustavien selvitysten mukaan entisestään vaikeuttavan erityisesti haasteellisissa elämäntilanteissa elävien kansalaisten hyvinvointia.
Vaikka hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyö on monelta osin Kainuussa hyvällä tolalla, niin kehittämistä toki riittää. Hyvää tarkoittavat strategiapuheet ja hyvinvointisuunnitelmat on saatava kääntymään konkreettisiksi teoiksi niin, että ne näkyvät ja vaikuttavat ihmisten arjessa. Tarvitaan paitsi investointeja resursseihin myös entistä koordinoidumpaa kuntien ja sote-toimijoiden yhteistyötä sekä palvelujen laadun ja vaikuttavuuden systemaattisempaa seurantaa ja arviointia.
Nyt olisi poliittisilla päätöksentekijöillä kunnissa oltava rohkeutta kyetä tekemään sosiaalisista investointipolitiikkaa kainuulaisten hyvinvoinnin edistämiseksi ja hyvinvointisuunnitelmien toimeenpanemiseksi. Kyse on loppujen lopuksi siitä, että ihmisiä ei saa jättää yksin ongelmineen, vaan heidän on saatava riittävän ajoissa tarvitsemaansa apua ja tukea, ennen kuin ongelmat pahenevat ja tulevat myös yhteiskunnalle kalliimmaksi.
Pidän tärkeänä, että kuntien olisi säästökurin ja taloudellisen sopeuttamispolitiikan oloissa myös tehtävä sosiaalisia investointeja ja varattava tarpeeksi resursseja nimenomaan pitkäjänteiseen ennaltaehkäisevään työhön, jotta heikoimmassa asemassa olevien kuntalaisten hyvinvointia, osallisuutta ja toimintakykyä voidaan tukea.
Investointi ennaltaehkäisevään työhön ja sosiaali- ja terveyspalveluihin on tuottava sijoitus sekä inhimillisesti että taloudellisesti.
Jari Lindh
sosiaalityön yliopistonlehtori, dosentti
kuntavaaliehdokas (vas.)
Kajaani