Ulkomaat

Pfizer puolitti arviot koronarokoteannosten määrästä - asiantuntija Britannian varaslähdöstä: riskejä on, mutta ne ovat pieniä

Yhden maan päätös voi ennakoida sitä, että Pfizerin ja Biontechin kehittelemä rokote saa myyntiluvat aikataulun mukaan eli vuoden lopussa.

Lääkevalmistaja Pfizer pysyy toimittamaan tänä vuonna vain puolet aiemmin aiotusta koronarokoteannosmäärästä.

Pfizer arvioi voivansa tämän vuoden aikana toimittaa eri puolille maailmaa 50 miljoonaa rokoteannosta, kun aiempi tavoite oli 100 miljoonaa annosta.

Nyt ilmenneiden vaikeuksien ei pitäisi vaikuttaa ensi vuoteen, jolloin Pfizer aikoo toimittaa 1,3 miljardia rokoteannosta

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toimitusongelmat johtuvat raaka-aineketjussa ilmenneistä ongelmista sekä siitä, että tuotteen kliininen arviointi on kestänyt arvioitua pidempään.

Lääkeyhtiötä lähellä olevien lähteiden mukaan jotkut varhaiset raaka-aine-erät eivät täyttäneet laatuvaatimuksia.

Asiasta ovat kertoneet muun muassa uutistoimisto Reuters ja Wall Street Journa l -lehti

Britannian rokote-erään liittyvät riskit ovat pieniä

Britannia otti maailman ensimmäisenä maana koronarokote-erän käyttöönsä, ennen kuin Euroopan lääkevirasto on myöntänyt virallisen myyntiluvan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koronarokote-erän käyttöönottoon liittyvät riskit ovat pienet, vaikka rokotteelle ei ole vielä myönnetty virallista myyntilupaa.

– Riskit ovat aina olemassa, se on selvää. Tässä tapauksessa uskon, että Britannian riskit ovat kuitenkin aika pienet, vt. johtaja Jukka Sallinen Lääkealan turvallisuuskeskuksesta Fimeasta sanoo.

Britannia kertoi viime viikolla hankkineensa 40 miljoonaa annosta Pfizerin ja Biontechin kehittelemään koronarokotetta. Rokoteannokset riittävät 20 miljoonan ihmisen rokottamiseen.

Maan viranomaisten mukaan rokotteet jaetaan niille, joiden riski saada koronatartunta on korkein.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisää luottamusta rokotteen turvallisuuteen

Euroopan lääkevirasto arvioi parhaillaan neljää eri koronarokotetta, joille kaikille haetaan myyntilupaa nopeutetulla menettelyllä.

Yksi näistä rokotteista on juuri yhdysvaltalaisen Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämän koronarokote, jonka odotetaan saavan virallisen myyntiluvan vielä tämän vuoden aikana, joulukuun lopussa.

Sallisen mukaan Britannian tekemä päätös yksittäisen erän käyttöönotosta voi ennakoida sitä, ettei loppumetreillä tule ilmi sellaisia asioita, joiden vuoksi myyntilupa viivästyisi.

– Britannian standardit näissä asioissa ovat korkeat eli jos maa on hyväksynyt rokote-erän hankkimisen, on todennäköistä, ettei tässä loppuvaiheessa löydy enää mitään sellaista turvallisuusriskiä, etteikö rokotetta saada markkinoille aikataulussa, Sallinen sanoo.

Britannian etumatka kansalaisten rokottamisessa on myös voitto maan hallitukselle. Itsekin koronan sairastanut pääministeri Boris Johnson tviittasi heti uutisen jälkeen että rokotus antaa sellaisen suojan, jolla "saamme elämämme takaisin ja talous pääsee taas vauhtiin".

Hän on kuitenkin kehottanut kansalaisia noudattamaan edelleen rajoitustoimia, joilla koronaviruksen leviämistä voidaan estää tai hidastaa. Maassa on todettu yli 1,6 miljoonaa koronatapausta.

Suomi odottaa virallista myyntilupaa

Suomessa koronarokotteita ei oteta käyttöön, ennen kuin EU:n lääkevirasto on myöntänyt niille virallisen myyntiluvan. Laillisia esteitä rokotteiden hankkimiselle jo nyt ei kuitenkaan olisi.

– Minun mielestäni on järkevää, että tulokset arvioidaan riittävän huolellisesti ennen käyttöönottoa myös EU:n parhaiden asiantuntijoiden toimesta jotta turvallisuudesta ja laadusta voidaan varmistua, Sallinen sanoo.

EU on tilannut koronarokotetta kaikkiaan 300 miljoonaa annosta, joka jaetaan jäsenmaiden kasken. Suomen osuus on 3,6 miljoonaa rokoteannosta, joka riittää 1,3 miljoonan ihmisen rokottamiseen.

Suomi aloittaa rokotukset ensi vuoden alussa. Ensin rokotetaan terveydenhuollon ja sosiaalialan työntekijöitä.

Sallinen pitää myös hyvänä sitä, että EU-maat hankkivat rokotteita yhdessä. Tällä hetkellä EU:n komissio neuvottelee kuuden rokotevalmistajan kanssa rokotteiden hankinnasta ja toimittamisesta EU-maiden käyttöön.

EU-maat ovat sopineet myös siitä, että yhteissopimuksin neuvotellut rokotteet myös otetaan koordinoidusti käyttöön EU-alueella.

Britannian pääministeri Boris Johnson on kehottanut kansalaisia noudattamaan rajoituksia, vaikka maassa aloitetaan koronarokotukset. Rokote annetaan ensimmäisenä hoitotyötä tekeville ja hoivakodeissa asuville ihmisille.
Lääkevalmistaja Pfizer kertoi perjantaina, että se pystyy toimittamaan tänä vuonna vain puolet aiotusta koronarokoteannosmäärästä.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä