Ruoka
Pulla on parasta laskiaisperinnettä – pulkkamäki voi jäädä väliin lumettomuuden vuoksi, mutta laskiaispulla ei koskaan!
Kokeilunhaluinen leipoo pullaan pienen twistin. Minikokoisena mikä tahansa maistuu paremmalta ja on helpompi syödä. Tee useammalla täytteellä, niin pääset vertailemaan. Lopussa myös herkullisen kasvispiirakan ohje.
Kaikki pieni syötävä houkuttelee nappaamaan kiinni. Kun valmistat laskiaispullat minikokoisina, ne ovat helpompia syödä ja jaksat kokeilla useampaa täytettä.
Olisiko vadelmahillo sittenkin parempi kuin mantelimassa, vai päihittääkö viime vuosien hitti Nutella-levite ne molemmat?
Normaalikokoiset laskiaispullat leivot itse vaikka jauhopussin kyljestä löytyvällä pullareseptillä. Voit myös nopeuttaa valmistusta nappaamalla kaupan pakastealtaasta pussillisen tavallisia pyöreitä pullia. Tällä kertaa nimittäin täytteet ratkaisevat.
Kovin makeita leivonnaisia kaihtavat innostuvat raikkaasta rahkatäytteestä, jossa kerma hiukan pehmentää rahkan hapanta makua ja puolukoiden tuttu kirpeys taittuu kinuskikastikkeella.
On melko varmaa, että laskiaispullien juuret manteli- tai vadelmatäytteineen löytyvät naapurimaastamme Ruotsista. Jos keksintö olisi suomalainen, se olisi jo alun perin saanut tämän kaltaisen puolukkaisen täytteen.
Varsinainen hybridi on laskiaispulla, joka lainaa takkia toiselta ruotsalaisleivonnaiselta, prinsessakakulta. Samasta pullasta löytyy marsipaania, hillosydän ja kermavaahto.
Koristelussa voi päästää mielikuvituksen valloilleen. Herkkä lumihiutale sinisen sävyissä symboloi kohta taittuvaa talvea.
Italiasta nappaamme täytteeksi jälkiruokien äidin, tiramisun houkuttelevan täyteläiset maut. Tiramisupullassa maistat mantelisen liköörin, kahvilla taitetun kermavaahdon ja pehmeän mascarponejuuston.
Huhut kertovat, että tänä talvena donitsi tai munkkirinkeli saatetaan halkaista ja täyttää laskiaispullan tyyliin. Pikainen leipoja paistaa yhden ison pullan tai täytettävän pullakranssin.
Täytetty, suolainen laskiaissämpylä onkin jo sitten kokonaan oma juttunsa!
Minilaskiaispullat
30 kpl
2 ½ dl maitoa
1 pss kuivahiivaa
1 dl sokeria
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
7 dl jauhoja
100 g voita
1 muna voiteluun
pinnalle mantelilastuja tai raesokeria
Täyte 1:
vadelmahilloa ja kermavaahtoa
Täyte 2:
maidolla notkistettua mantelimassaa ja kermavaahtoa
Täyte 3:
Nutellaa ja kermavaahtoa
Lämmitä maito 42-asteiseksi ja sekoita mukaan kuivahiiva, sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna.
Alusta mukaan jauhot pienissä erissä ja vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Tarpeeksi pitkä vaivaaminen luo vehnätaikinan sitkon. Lisää loppuvaiheessa pehmeä voi.
Anna taikinan nousta kaksinkertaiseksi vedottomassa paikassa leivinliinan alla.
Leivo jauhotetulla alustalla ensin pötkö ja leikkaa siitä 30 yhtä suurta palaa.
Pyörittele palat pulliksi ja anna kohota liinan alla vielä 20 minuuttia.
Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja tai raesokeria. Paista 220 asteessa noin 10–12 minuuttia.
Halkaise jäähtyneet pullat ja täytä osa Nutellalla, osa vadelmahillolla ja osa maidolla notkeutetulla mantelimassalla. Pursota vielä jämäkäksi vaahdotettua kermavaahtoa, nosta hattu päälle ja viimeistele tomusokerilla.
Puolukka-kinuskirahkalla täytetyt laskiaispullat
n. 10 pyöreää pullaa
2 dl kuohukermaa
250 g maitorahkaa
½ dl sokeria
2 dl puolukkaa
n. 1 dl kinuskikastiketta
Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi, lisää maitorahka ja sokeri sekä puolukat, joita voit hiukan painella rikki ensin haarukalla. Sekoita hyvin.
Valuta kinuski mukaan nauhana ja kääntele sekaan, mutta älä sekoita kokonaan.
Leikkaa pullista hatut ja poista alaosasta hiukan pullan sisusta.
Lusikoi rahka täytteeksi, paina hattu päälle ja viimeistele tomusokerilla.
Lumihiutalepullat
6 pyöreää pullaa
vadelmahilloa
vatkattua kermavaahtoa
250 g sinistä marsipaania
pinnalle tomusokeria
lumihiutale-piparimuotti
Leikkaa pullista 1/3 pois hatuksi. Paina alaosaan sormella syvennys ja täytä se vadelmahillolla.
Kauli marsipaani ohueksi ja ota siitä piparimuotilla 6 lumihiutaletta. Kauli lopusta taikinasta 6 ympyrää ja levitä ne pullien alapuoliskoille.
Pursota kermavaahto paikalleen, nosta hattu päälle ja hatun päälle lakki, jonka päälle asetat lumihiutaleen. Siivilöi pintaan reilusti tomusokeria.
Tiramisu-laskiaispulla
8 pyöreää pullaa
1½ rkl mantelilikööriä
1 rkl maitoa
75 g mantelimassaa
2 dl kermaa
250 g mascarponejuustoa
1½ rkl kylmää kahvia
2 rkl sokeria
pinnalle tummaa kaakaojauhetta ja tomusokeria
Leikkaa pullista hatut ja kaiverra hiukan sisustaa pois. Sekoita sisus manteliliköörin, raastetun mantelimassan ja maidon kera tahnaksi, jolla täytät kolot.
Vispaa kerma jämäkäksi ja sekoita siihen mascarponejuusto. Mausta kahvilla ja sokerilla. Pursota kermavaahtoseos pullalle ja siivilöi pintaan hiukan kaakaojauhetta. Nosta hattu päälle ja siivilöi pintaan vielä tomusokeri.
Pohja perunasta, täyte kukkakaalista
Suolainen herkkupiirakka maistuu talvipäivänä lounaaksi tai iltapalaksi. Kukkakaali ja aurajuusto juhlivat tässä helppotekoisessa piirakassa, jonka suurin yllätys löytyy pohjasta. Gluteeniton pohja valmistuu perunasta.
Pohja:
½ l raakaa, raastettua perunaa
½ sipuli raastettuna
1 tl suolaa
1 kananmuna
Täyte:
1 rkl öljyä
1½ sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 kukkakaali
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl paprikaa
½ tl valkopippuria
½ tl suolaa
4 kananmunaa
1 ½ dl maitoa
5 dl juustoraastetta
100 g aurajuustoa
pinnalle tuoretta lehtipersiljaa
Vuoraa noin 22 senttimetrin irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Sekoita perunat, sipuli, suola ja kananmuna ja painele vuoan pohjalle.
Paista 35–40 minuuttia uunin alatasolla 200 asteessa (kiertoilma 180 astetta).
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli, pieni kukkakaali pieniksi kukinnoiksi.
Freesaa lempeästi pannulla öljyssä noin 5 minuuttia. Mausta ja anna kypsyä vielä 10 minuuttia.
Levitä pohjan päälle puolet juustoraasteesta ja kukkakaaliseos. Murustele pinnalle aurajuusto ja loppu juustoraaste.
Vispaa munamaito piirakan päälle. Paista vielä noin 40 minuuttia 170 asteessa.
Kuuma suklaa kruunaa päivän
Kupillinen kermavaahdolla koristeltua kaakaota kruunaa ulkoilupäivän. Kun oikein halutaan herkutella, tehdään kaakao sekoituksesta tummaa kaakaojauhetta, sokeria ja suklaata.
Lisää kuumaan maitokaakaoon mukaan veitsellä rouhittua tummaa suklaata (100 grammaa kahteen kupilliseen) ja vispilöi sileäksi juomaksi. Kanelinen kermavaahto viimeistelee nautinnon.
Varsinainen hybridi on laskiaispulla, joka lainaa takkia toiselta ruotsalaisleivonnaiselta, prinsessakakulta.
Samasta pullasta löytyy marsipaania, hillosydän ja kermavaahto.
Juttu on julkaistu Lännen Median lehdissä alun perin helmikuussa 2020.