Mielipiteet

Merja Kyllönen Kuva: arkisto Kainuun Sanomat

Eduskunnasta: Kurkkudirektiivi ja muita eläviä EU-legendoja

Kansalaisposti Suuren valiokunnan jäsenelle sai havahtumaan, että asiapohjaiselle EU-tiedolle riittää edelleen Suomessa kysyntää, vaikka liittymisestämme Euroopan unioniin on kulunut jo lähes 30 vuotta.

Kurkkudirektiivi, joka alun perin ei edes ollut direktiivi vaan asetus, on kuitenkin jo vuosia sitten siirtynyt historiaan.

Käyrät kurkut kieltävä kurkkudirektiivi lienee yksi tunnetuimmista EU-legendoista.

Tarina päättömästä kurkkudirektiivistä ponnahtaa edelleen aika ajoin esiin, kun käydään keskustelua EU:n luoman sääntelyn järkevyydestä ja tarpeellisuudesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kurkkudirektiivi, joka alun perin ei edes ollut direktiivi vaan asetus, on kuitenkin jo vuosia sitten siirtynyt historiaan.

Kurkkuihin liittyvä asetus tosiaan kumottiin vuonna 2008. Eikä kyseessä edes ollut direktiivi, vaan asetus, ja se syntyi aikanaan tuottajien aloitteesta.

Säädöksellä oli tarkoitus helpottaa pakkaamista, vähentää kuljetuskustannuksia ja tehostaa kaupankäyntiä EU-maiden välillä, eikä se suinkaan kieltänyt käyriä kurkkuja, mutta esitteli niille laatuluokkia niiden ominaisuuksien mukaisesti.

Britannian talous olisi voinut kehittyä merkittävästi paremmin, jos se ei olisi eronnut EU:sta.

Myös EU-jäsenyyden hinnasta käydään säännönmukaisesti vääntöä. Onko se maille kannattavaa ja olisiko fiksumpaa olla ulkona koko kuviosta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomessakin EU-eroon liittyvä keskustelu pyörii ainakin yhden puolueen työlistalla enemmän tai vähemmän julkisesti.

Bloomberg teki vuonna 2023 laajempaa taloudellista arviota Brexitin hinnasta Britannialle. Hinta nousi yli 110 miljardiin puntaan vuodessa, summa vastaa noin 113,8 miljardia euroa.

Analyysissä kuvattiin, että Britannian talous olisi voinut kehittyä merkittävästi paremmin, jos se ei olisi eronnut EU:sta. Kokonaisuus pohjautui useisiin eri asioihin, kuten investointeihin sekä työvoiman rekrytointiin liittyviin seikkoihin.

Tätä analyysiä ei ole vaikea uskoa, koska jo vuonna 2022 Britannialle koitui 33 miljardin punnan eli liki 38 miljardin euron lasku pelkästään menetetystä kaupasta ja investoinneista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Brexit aiheutti vuosineljänneksellä suurimman iskun nimenomaan investointeihin, jotka olivat 11 prosenttia alempana kuin ne olisivat olleet EU-Britanniassa samalla ajanjaksolla. Tavarakauppa puolestaan oli seitsemän prosenttia pienempi.

Populismi ei ole halpaa kansanhuvia.

On helppo heitellä erilaisilla kommenteilla EU:sta, kun ihmisten tietämys ei ole korkealla. Mutta on selvää, että sen verran kannattaa perehtyä, ettei päädytä samanlaisiin virheisiin kuin Britanniassa.

Siellä poliittinen päätöksenteko ajoi maan yhdysvaltalaisen talouslehti Business Insiderin mukaan tilanteeseen, jossa EU-ero maksoi maalle enemmän, kuin kaikki EU-maksut yhteensä kuluneen 47 vuoden ajalta.

Populismi ei ole halpaa kansanhuvia.

Kirjoittaja on suomussalmelainen kansanedustaja (vas.).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä