Viisi helppoa tapaa saada olohuoneesi näyttämään suuremmalta oikeilla huonekaluilla

Haluatko saada olohuoneesi näyttämään suuremmalta? Lue viisi helppoa vinkkiä oikeiden huonekalujen valintaan, joilla luot illusion avarammasta tilasta

Olohuone on kodin sydän, jossa rentoudutaan ja vietetään aikaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Olohuoneen sisustus vaikuttaa suoraan siihen, kuinka mukavalta ja viihtyisältä koti tuntuu.

Jos olohuone vaikuttaa pieneltä tai ahtaalta, oikeiden huonekalujen valinta ja niiden asettelu voi merkittävästi vaikuttaa tilan tunnelmaan ja toimivuuteen. Tässä artikkelissa esittelemme viisi helppoa tapaa, joiden avulla olohuoneen voi saada näyttämään avarammalta oikein valituilla huonekaluilla ja muilla sisustusratkaisuilla.

Aloita huolellisella suunnittelulla

Kun tavoitteena on sisustaa olohuone mahdollisimman avaran ja suuren oloiseksi, kannattaa suunnitteluvaiheeseen uhrata aikaa. Aivan ensimmäisenä tulee ottaa huoneen mitat sekä miettiä, kuinka olohuonetta tullaan käyttämään ja mitkä ovat itselle kaikkein tärkeimpiä asioita.

Etenkin pienen olohuoneen sisustusratkaisut on tärkeää suunnitella huolellisesti, jotta tilasta saadaan mahdollisimman suuren tuntuinen mukavuudesta tinkimättä. Huonekalujen lisäksi tärkeitä huomioon otettavia asioita ovat sisustuksessa käytettävät värit ja tekstiilit, valaistus sekä toimivat säilytysratkaisut.

Suosi vaaleita värejä

Olohuonetta sisustettaessa on hyvä valita yhtenäinen värikokonaisuus, joka tekee huoneesta harmonisen ja yhtenäisen. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että vaaleat ja neutraalit värit heijastavat luonnonvaloa ja saavat tilan näyttämään avarammalta.

Seinien ja kattojen maalaaminen vaaleilla sävyillä luo illuusion suuremmasta tilasta. Lisäksi vaaleat huonekalut ja verhot voivat luoda tilavamman vaikutelman.

Toki tummatkin sävyt voivat toimia, mutta niitä tulee käyttää harkiten, jos tähtäimessä on luoda huoneeseen tilavuuden tuntua. Tummat värit imevät valon itseensä sen sijaan, että ne heijastaisivat sitä.

Valitse tilaan sopiva sohva ja muut istumapaikat

Olohuone ilman mukavaa sohvaa on kuin makuuhuone ilman sänkyä. Sohva on tyypillisesti olohuoneen keskeisin huonekalu, joten sen koon, muodon ja paikan merkitystä ei kannata aliarvioida.

Jos olohuoneen sohva on huoneen kokoon nähden todella suuri, saa se huoneen näyttämään ahtaalta. Liian pieni sohva sen sijaan näyttää irralliselta ja ikään kuin hukkuu ympärillä olevaan tilaan.

Rento u-sohva luo tilan tuntua

Moni saattaa herkästi ajatella, että U-sohva tekee olohuoneesta ennemmin tukalan kuin tilavan oloisen. Yllättäen u-sohva voi kuitenkin auttaa hyödyntämään tilan paremmin, sillä se voi toimia tilanjakajana ja määrittää selkeästi oleskelualueen, jolloin huone tuntuu suuremmalta.

U-mallinen sohva houkuttelee löhöilemään ja tekee olohuoneesta kodikkaan oloisen. Koska u-sohvat vievät perinteistä suoralinjaista sohvaa enemmän tilaa, kannattaa valita ennemmin vaaleahko kuin tumma sohva, mikä edesauttaa luomaan illuusiota suuremmasta tilasta.

Jos u-sohva kuitenkin vie liian suuren tilan olohuoneesta, kannattaa silloin suosia klassista kahden tai kolmen hengen sohvaa. Selkeälinjainen ja keveärakenteinen sohva toimii myös tässä tapauksessa muhkeaa sohvaa paremmin ilmavan vaikutelman luomisessa.

Kokeile säkkituolia nojatuolin sijaan

Nojatuolit ovat monen olohuoneen vakiovaruste, mutta ne vievät paljon tilaa. Nojatuolin sijaan säkkituoli voi olla toimiva ratkaisu etenkin pieneen olohuoneseen, sillä se on kevyt ja säästää tilaa. Säkkituoli on myös käytännöllinen, sillä sen paikkaa voi vaihdella ja tarvittaessa siirtää vaikkapa toiseen huoneeseen.

Nykyään säkkituoleja on saatavilla monissa eri malleissa ja materiaaleissa, ja ne tuovat olohuoneeseen rentoa ja viihtyisää tunnelmaa. Esimerkiksi ryhdikäs selkänojallinen säkkituoli on sekä mukava että tyylikäs.

Suosi monikäyttöisiä huonekaluja

Yksi kätevä tapa maksimoida olohuoneen tila, ja sitä kautta suuremman tilan tunne, on hyödyntää monikäyttöisiä huonekaluja. Jos olohuone on pienehkö, ei huonekaluja silloin kannata valita pelkästään niiden ulkonäön perusteella, vaan on hyvä miettiä, voiko yhdellä huonekalulla olla useita käyttötarkoituksia.

Muun muassa pinottavat tai sisäkkäin aseteltavat ja helposti liikuteltavat kalusteet tuovat joustavuutta olohuoneeseen. Esimerkiksi sohvapöydät voi asetella sisäkkäin, ja tarvittaessa toisen saa esille tarjoilu- tai sivupöydäksi.

Lipasto sopii monen tyyppisiin olohuoneisiin

Lipasto tarjoaa sekä reippaasti säilytystilaa että luontevan paikan koriste-esineille ja huonekasveille. Tilaa säästävän muodon ansiosta lipasto on helppo yhdistää muun sisustuksen kanssa.

Raskasrakenteisen senkin sijaan parempi valinta on siro ja ilmavilla jaloilla varusteltu lipasto, joka auttaa tekemään huoneesta ilmavamman. Tilan tuntua voi luoda etenkin pystysuorilla linjoilla sekä kevyillä ja kapeilla lipastomalleilla.

Pieneen olohuoneeseen sopii erinomaisesti myös lipasto liukuovilla. Tällainen lipasto säästää tehokkaasti tilaa ja sopii hyvin ahtaisiin tiloihin, joissa ei ole tilaa ulospäin avautuville oville ja laatikoille.

Suosi hillittyä kirjahyllyä

Kirjahylly on klassinen olohuoneen huonekalu. Massiiviset kirjahyllyt kuitenkin haukkaavat helposti suuren osan olohuoneen tilasta – etenkin visuaalisesti.

Kirjahyllyn hankintaa suunniteltaessa kannattaa etsiä kevyitä ja elegantteja ratkaisuja, jotka tukevat suuremman huoneen tuntua. Mikäli lattiatilaa on vähän, pystysuunnassa korkea mutta kapea kirjahylly hyödyntää tilaa tehokkaasti, mikä auttaa pitämään olohuoneen ilmavana ja järjestelmällisenä.

Jätä riittävästi lattia- ja seinätilaa vapaaksi

Jotta olohuoneen voi saada näyttämään mahdollisimman tilavalta, tulee silloin kiinnittää huomiota huonekalujen sijoitteluun ja vapaaseen lattiatilaan. Liiallisten huonekalujen määrää kannattaa välttää, sillä ne tekevät huoneesta ahtaan, etenkin jos olohuone on pieni.

Huonekalujen asettelu kannattaa ottaa huomioon ennen niiden ostamista, koska muuten voi olla vaikea saada kaikki mahtumaan pieneen tilaan. Huonekalut tulisi sijoittaa niin, että huoneessa on selkeitä kulkureittejä ja riittävästi vapaata lattiatilaa, mikä lisää avaraa tunnetta. Kaikkia huonekaluja ei välttämättä kannata työntää seinää vasten; huonekalujen sijoittaminen hieman irti seinistä voi auttaa luomaan illuusion suuremmasta tilasta.

Kodikkaan ja valoisan olohuoneen sisustuksen kruunaavat harkitut yksityiskohdat, kuten koristetyynyt, viherkasvit ja taide-esineet. Avaraa tunnelmaa haettaessa kannattaa kuitenkin valita ennemmin minimalismiin taipuva ote kuin liiallinen tavaran paljous. Muutama suurempi esine toimii paremmin kuin lukuisat pienet tavarat, sillä ne voivat luoda huoneeseen levotonta vaikutelmaa.

Viimeinen silaus valaistuksella

Luonnonvalo on yksi tärkeimmistä elementeistä, joka tekee tilasta avaramman ja viihtyisämmän. Jotta olohuoneessa voidaan hyödyntää mahdollisimman paljon luonnonvaloa, kannattaa ikkunat pitää melko vapaina ja valita vaaleat tai läpikuultavat verhot, jotka päästävät valon sisään. Yleisesti ottaen pitkät, katosta lattiaan ulottuvat verhot saavat huoneen näyttämään korkeammalta, ja siten myös suuremmalta.

Toki myös valaistuksella voi saada ihmeitä aikaan. Olohuoneen valaistuksessa kannattaa käyttää muutamia eri ratkaisuja, jotta tunnelmaa voi säätää tilanteen mukaan. Yhden suuren valaisimen sijaan useammat valaisimet eri puolilla huonetta levittävät valoa tasaisesti, mikä saa katseen kiinnittymään koko tilaan.