Hammaslääkärinä työskentelevä Jussi on uskaltautunut saman silmäkirurgin leikattavaksi jo kaksi kertaa - "Harmittaa, etten mennyt aiemmin"

Silmien laserleikkaus tehdään yleensä nuoremmalla iällä, kun taas linssileikkaus auttaa ikänäköön. Aikaisemmin tehty laserleikkaus ei estä linssileikkausta.

”Kyllähän sitä aina näin isojen päätösten kanssa miettii, että kannattaakohan tämmöiseen vielä lähteä. Mutta ei ole kahta sanaa – molemmat silmäleikkaukset ovat olleet aivan loistavia päätöksiä ja parantaneet elämää kertarysäyksellä”, Jussi Korhonen sanoo.

Oululainen hammaslääkäri Jussi Korhonen asteli ensimmäistä kertaa silmäkirurgi Antti Juutisen vastaanotolle jo parikymmentä vuotta sitten. Hän oli päättänyt korjata näköään silmien laserleikkauksella.

Jussi Korhonen on harrastanut läpi elämänsä monenlaista liikuntaa ja silmälasit olivat usein vauhdikkaissa harrastuksissa ainoastaan tiellä. Erityisen selkeästi hän muistaa vielä vuosikymmenten takaakin, miten paljon silmälasit hankaloittivat lasketteluharrastusta.

”Turhautti todella paljon aina kun piti vetää laskettelulasit silmälasien päälle – sitten oli molemmat lasit aivan huurussa ja näkyvyys oli lievästi sanottuna huono”, Korhonen muistelee.

”Velipoika oli käynyt jo minua aikaisemmin laserleikkauksessa ja kyllähän sekin pikkuisen ärsytti, kun oltiin yhdessä pelaamassa koripalloa ja itse jouduin vielä säätämään lasien tai piilareiden kanssa, kun toisen ei enää tarvinnut”, Korhonen jatkaa nauraen.

20 vuoden takaisesta laserleikkauksesta Jussilla ei ole mitään erityistä muisteltavaa, sillä kaikki sujui niin helposti. Leikkauksessa itsessään ei kauaa nokka tuhissut ja toipuminenkin tapahtui lähes huomaamatta.

”Laserleikkauksessa napsahti kerralla kaikki kuntoon. Kun menin leikkauksen jälkeen kotiin, niin nukahdin unille saman tien ja kun sitten heräsin ja avasin silmät, niin maailma oli kirkastunut ja näinkin kaiken tarkasti.”

Linssileikkaus voidaan tehdä laserleikkauksen jälkeen

Korhosen näkö pysyikin laserleikkauksen jälkeen moitteettomana pitkään, kunnes hän ylitti 50 vuoden rajapyykin. Sen jälkeen Korhonen alkoi huomata arjen askareiden parissa puuhaillessaan ikänäön merkkejä.

Vähitellen puhelimen fonttikoko kasvoi kasvamistaan ja kotiin kertyi yhä useammat lukulasit.

”En ikinä muistanut ottaa lukulaseja mukaan kotoa lähtiessä. Huonontunut näkö tuli vastaan mitä ihmeellisimmissä tilanteissa, kuten esimerkiksi hämärässä ravintolassa – oli aina mahtava kysyä nöyränä lapsilta, voisiko joku lukea minulle ruokalistan ääneen, kun en itse saanut tekstistä mitään selvää”, Jussi nauraa.

Lopulta Jussi kyllästyi ikänäköön ja päätti korjauttaa näkönsä uudelleen Antti Juutisen luona. Tällä kertaa vuorossa oli linssileikkaus.

”Ennen linssileikkausta kävin ensin hoitoarviossa, jossa katsottiin Juutisen Antin ja Uusitalon Markun kanssa ihan rauhassa läpi silmieni terveys ja mietittiin, minkälainen linssi minulle sopisi parhaiten”, Korhonen kertoo.

Linssityyppejä on useita erilaisia ja sopivan linssin valintaan vaikuttavat silmien terveys, henkilökohtaiset toiveet ja näkövaatimukset sekä esimerkiksi harrastukset ja työ.

Myös linssileikkauksesta toipuminen kävi ripeästi. Leikkaus tehtiin suunnitellusti Korhosen joululoman aikana, jotta hammaslääkärin työssä käytettävien luuppien vahvuudet ehdittiin vaihtaa sopiviksi. Jos luuppien vahvuuksia ei olisi tarvinnut säätää, olisi töihin meno onnistunut jo leikkausta seuraavana päivänä.

”Koko leikkausprosessi meni tälläkin kertaa todella sutjakkaasti ja kaikki oli oikein mallillaan.”

Mikä silmäleikkauksessa kaduttaa eniten?

Jussi Korhonen tietää hammaslääkärinä, että monelle lääkärin penkkiin istuminen on jännittävä tai jopa pelottava kokemus. Jussi kuvailee leikillään itseäänkin hieman pelkuriksi, sillä molemmat silmäleikkaukset jännittivät häntä etukäteen.

Silti molemmista silmäleikkauksista on jäänyt Korhoselle erittäin miellyttävä muisto.

”Anttihan on töissä niin rauhallinen nallekarhu, että vaikka itse ei olisikaan se kaikkein rauhallisin tyyppi, niin Antin läsnäolo kyllä rauhoittaa. Hätäilyn makua ei ole missään vaiheessa, vaan kyllä siinä saa tuntea olevansa hyvässä hoidossa”, Jussi Korhonen sanoo.

Jussi uskaltaa siis suositella jokaiselle silmäleikkausta miettivälle lähes 40 000 silmäleikkauksen tehnyttä silmäkirurgia.

”Kyllähän sitä aina näin ison päätöksen kanssa miettii, että kannattaakohan sitä tämmöiseen vielä lähteä. Mutta ei ole kahta sanaa – molemmat leikkaukset ovat olleet aivan loistavia päätöksiä ja parantaneet elämää kertarysäyksellä”, Korhonen vastaa.

Silmäleikkausten jälkeen Jussia on jäänyt harmittamaan ainoastaan yksi asia.

”Eniten harmitti kummallakin kerralla se, etten mennyt leikkaukseen aiemmin. Ihan turhaa odotin ja suunnittelin niin pitkään."

Oletko miettinyt silmäleikkausta?

Esitutkimuksia tehdään kerran kuussa myös Kajaanin Terveystalossa. Seuraavat vastaanottopäivät ovat 21.10., 18.11. ja 16.12.

Varaa aika maksuttomaan leikkausarvioon osoitteesta terveystalo.com tai puhelimitse numerosta 0900 30 000.

Tiedätkö, mitä eroa on silmien laserleikkauksella ja linssileikkauksella?

Laserleikkauksessa silmän sarveiskalvoa muokataan laserin avulla, jolloin näkö tarkentuu. Laserleikkauksella korjataan erilaisia taittovirheitä: likinäköisyyttä, kaukonäköisyyttä ja hajataittoa. Laserleikkaus sopii alle 45-vuotiaille ihmisille, joiden näkö on vakautunut.

Linssileikkauksessa silmän oman mykiön tilalle asennetaan tekomykiö eli ikään kuin silmän sisäinen moniteholinssi. Linssileikkauksella voidaan korjata ikänäköä ja erilaisia taittovirheitä. Leikkauksessa käytetään samanlaista tekniikkaa kuin kaihileikkauksessa.

Sekä laser- että linssileikkaus on turvallinen ja kivuton leikkaus, joka tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä. Molempien leikkausten jälkeen toipuminen käy nopeasti.