Kotimaa
Suomen valtiolla on Talvivaarassa skandaalinkäryinen kaivoskumppani – Trafiguran rahanpesuepäilyt eivät tulleet yllätyksenä
Monikansallinen konserni on vetänyt välistä Irakin pakotteissa, aiheuttanut myrkkykriisin Norsunluurannikolla ja ryvettynyt lahjusjupakoissa muun muassa Jamaikalla ja Brasiliassa. Konsernin rönsyilevä rakenne on harmaan talouden tutkijoiden painajainen.
Suuret kansainväliset pankit ovat raportoineet viranomaisille kymmenien miljardien eurojen arvoisista epäilyttävistä tilisiirroista, joita Sotkamon Talvivaarassa toimivan kaivosyhtiö Terrafamen osaomistaja Trafigura on tehnyt useiden vuosien ajan. Niiden arvellaan liittyvän laajamittaiseen rahanpesuun.
Asia nousi Suomessa julkisuuteen sunnuntaina, kun Yleisradio kertoi Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön alaisessa talousrikosten estämisyksikössä tapahtuneesta tietovuodosta. Vuoto sisältää tietoja lukuisien kansainvälisten yritysten yhteensä jopa 1 800 miljardin euron arvoisista epäilyttävistä tilisiirroista.
Monikansallisena raaka-aineiden välittäjänä Trafigura omistaa Terrafamesta noin 30 prosenttia. Loput 70 prosenttia omistaa Suomen valtio.
Kun uusi osaomistaja julkistettiin helmikuussa 2017, tuolloinen elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kiirehti vakuuttamaan, että kumppanin taustat käytiin perusteellisesti läpi ennen tarjouksen hyväksymistä.
Konsernihimmeli vailla vertaa
Trafiguran taustat ovat synkkää lajia. Sen koko historia on ympäristöskandaalien, talousrikosepäilyjen ja systemaattisen veronkierron värittämä. Sitä taustaa vasten tuore tietovuoto ei sisällä juuri mitään uutta eikä yllättävää.
Jättiyhtiön perusti ranskalainen Claude Dauphin Singaporeen vuonna 1993. Se aloitti toimintansa välittämällä öljyä Angolasta Venäjälle ja myymällä metalleja sekä mineraaleja Sambiasta Mongoliaan.
Suuriin skandaaleihin yhtiö yhdistettiin vuosina 2005-2006, kun sen todettiin hyötyneen Irakin pakotteiden vastaisista kaupoista ja aiheuttaneen myrkkyskandaalin Norsunluurannikolla. Sen seurauksena noin 100 000 ihmistä sairastui ja 17 kuoli.
Sittemmin Trafigura on ryvettynyt myös lahjusskandaaleissa Jamaikalla ja Brasiliassa. Siinä sivussa se rakennutti itselleen verosuunnittelijoilla konsernihimmelin, joka käsittää muun muassa kymmeniä tytäryhtiöitä veroparatiiseissa ja emoyhtiön pikkuruisella Curaçaon saarella Karibianmerellä.
Keväällä 2020 brittilehti Guardian kertoi Yhdysvaltojen viranomaisten tutkivan Trafiguraan liitettyjä korruptioväitteitä. Yhtiön epäiltiin muun muassa manipuloineen öljymarkkinoita.
Vastuuministeri onkin Haatainen
Suomen hallituksessa asian ensisijainen vastuuministeri on työministeri Tuula Haatainen (sd.) eikä suinkaan omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.).
Tämä johtuu kaivoslaista. Se määrittää kaivosten ohjausseurannan ja kehittämisen kuuluvaksi työministerin toimialaan.
Uudesta käänteestä Haatainen viestitti sunnuntaina Twitterissä, että "perehtymisen jälkeen ministeriö kommentoi asiaa omistajaohjauksen näkökulmasta".
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä teki Trafiguran epäilyttävästä tausta kirjallisen kysymyksen jo helmikuussa 2017.
– En ole yllättynyt, valitettavasti, kysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, oululainen Hanna Sarkkinen kommentoi nyt.
– Ongelma on, että tämä on olemassa olevaan omistajaan ja sen kumppaniin liittyvä kriisi. Vaikuttamisen paikka olisi ollut silloin, kun tähän ryhdyttiin. Tiukemmat eettiset linjaukset olisi tarvittu.
Terrafame ja Trafigura
Terrafame Oy on suomalainen metalliyhtiö, joka omistaa Talvivaaran monimetallikaivoksen ja metallitehtaan Sotkamossa Kainuussa.
Suomen valtio omistaa yhtiöstä noin 70 prosenttia Suomen Malminjalostus Oy:n kautta.
Terrafame syntyi konkurssiin ajautuneen Talvivaara Sotkamo Oy:n raunioille valtion tuella vuonna 2015.
Vähemmistöosakkaiksi tulivat vuonna 2017 kansainvälinen raaka-aineiden välittäjä Trafigura-konserni ja sen sijoitusrahasto Galena. Trafigura sitoutui ostamaan Terrafamen koko koboltti- ja nikkelituotannon sekä 80 % sinkistä seitsemän vuoden ajan.
Vuoden 2017 tietojen mukaan Trafiguran johtajat ovat mukana yli sadassa yhtiössä veroparatiisi Bahamalla ja lisäksi kymmenissä yhtiöissä Maltalla, Luxemburgissa, Sveitsissä ja Caymansaarilla.