Mielipiteet

Lukijan mielipide: Laki vanhusasiavaltuutetusta parantaa ikääntyneiden asemaa

Arvokas ja turvallinen vanhuus on jokaisen oikeus, jonka toteutumisesta on huolehdittava yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Hiljattain vahvistettu laki vanhusasiavaltuutetun viran perustamisesta parantaa ikääntyneiden asemaa ja edistää heidän oikeuksiensa toteutumista.

Laki vanhusasiavaltuutetusta perustuu Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelmaan. Vanhusasiavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen. Valtuutettu seuraa ikääntyneiden oikeuksien toteutumista sekä arvioi lainsäädännön ja päätösten vaikutuksia ikäihmisiin. Valtuutettu myös tiedottaa valtioneuvostolle ja eduskunnalle vanhusten oikeuksien toteutumisesta.

Vanhusasiavaltuutettu voi laatia ja teettää selvityksiä ja raportteja, nostaa esiin kehityskohteita ikääntyneitä koskevissa asioissa sekä tehdä ehdotuksia ikääntyneiden oikeuksien edistämiseksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valtuutettu välittää ikääntyneitä koskevaa tietoa, sekä vahvistaa yhteistyötä ikääntyneiden asioita käsittelevien toimijoiden välillä.

Valtuutetun toiminnan painopiste on seurannassa ja valvonnassa sekä ennaltaehkäisevissä toimenpiteissä. Valtuutetulla ei ole toimivaltaa ratkaista yksittäistapauksiin liittyviä kanteluita.

Ikäihmisten kohtelussa on Suomessa edelleen epäkohtia. Oikeuksien toteutuminen riippuu liian usein ikäihmisten omasta tai omaisten aktiivisuudesta.

Vanhusasiavaltuutettu puolustaa ikääntyneiden asemaa ja varmistaa, että heidän äänensä tulee kuulluksi yhteiskunnallisessa keskustelussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vanhusasiavaltuutetun viran perustaminen on ollut yksi sdp:n keskeisistä ihmisten tasa-arvoista ja oikeudenmukaista kohtelua edistävistä tavoitteista tälle vaalikaudelle.

Mika Pietilä

puheenjohtaja, Sdp:n Oulun piiri

Sdp:n puoluehallituksen jäsen

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä