Kotimaa

Koronavirus tuli kutsumatta tylsistyttämään ainutkertaista nuoruutta – tutkija vaatii nuorille lupaa elää ja tavata toisiaan

Sosiaalinen elämä ja hauskanpito ovat yhtäkkiä paheita. Nuoria ei pitäisi kuitenkaan syyllistää, arvioivat nuorisotutkijat. Koronavirus on jo vaikeuttanut nuorten opiskelua ja työllistymistä.

Koronaviruspandemia pitkittyy maailmalla, ja rajoituksia tulee ja menee Suomessakin.

Elettyä nuoruutta ei kuitenkaan saa takaisin, kun pandemia joskus saadaan hallintaan.

Syksyn aikana nuoria on syyllistetty koronaviruksen levittämisestä opiskelijajuhlissa. Varovaisuus on vaikeaa, koska nuoruus on sosiaalinen elämänvaihe ja nuorilla koronaoireet voivat olla melko huomaamattomia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ylipäätään nuorten niputtaminen ei ole koko totuus. Suurin osa nuorista suhtautuu vastuullisesti koronatilanteeseen, sanoo nuorisotutkimuksen dosentti Sofia Laine Tampereen yliopistosta.

– Syyllisten etsiminen ja sormella osoittelu ei ole koskaan rakentavaa, toteaa tohtorikoulutettava Jenni Lahtinen Helsingin yliopistosta.

Iltaa voi istua järkevästi

Nuorten enemmistö noudattaa rajoituksia ja varoo levittämästä tautia läheisilleen.

Rajoitukset voivat kuitenkin haitata nuoruutta, jos ne jatkuvat kauan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Yhtäkkiä pitäisi elää toisin kuin aikaisemmat sukupolvet. Nuorten pitää voida tutustua myös intiimisti toisiinsa, sanoo Laine.

Laineen mukaan illanistujaisetkin voi toteuttaa vastuullisesti, jos tapaa pienessä ryhmässä nuoria, jotka muutenkin kuuluvat jokapäiväisen arjen sosiaaliseen piiriin. Tällöin riski koronatartunnalle ja sen hallitsemattomalle leviämiselle on pienempi.

Tulevaisuudennäkymät heikkenivät

Nuorten tulevaisuudennäkymiin vaikuttaa sekin, että kesällä nuorisotyöttömyys lisääntyi huomattavasti edellisvuoteen verrattuna.

Tilastokeskuksen mukaan 15–24-vuotiaita nuoria oli töissä kesäkuussa 31 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin ja 25–34-vuotiaita 24 000 vähemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kesätyöt kerryttävät arvokasta työkokemusta, mutta korona pilasi kymmenientuhansien nuorten suunnitelmat.

Huolta opiskelijaterveydenhuollossa

Koronaviruksen eristys on myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tuoreen tutkimuksen mukaan lisännyt opiskelijoiden mielenterveys- ja päihdeongelmia.

Osalle opiskelijoista etäopiskelu on aiheuttanut arjenhallinnan ja vuorokausirytmin menetyksen. Päihdeongelmat ovat monimutkaistuneet opiskelijaterveydenhuollon toimijoiden mukaan.

Pitkä etäjakson jälkeen paluu oppilaitokseen on tuntunut joillekin ahdistavalta.

Etäopiskelussa on kuitenkin kaksi puolta. Jotkut luokkatilanteessa hiljaiset opiskelijat ovat etäopiskelussa loistaneet.

– Osalle on jopa helpompaa toimia etänä kuin kasvotusten. Opettajan kanssa on käyty hyvin henkilökohtaisia keskusteluja, sanoo Lahtinen.

Ilmastoasioissa valonpilkahdus

Yleisesti lapset ja nuoret sopeutuvat muuttuviin olosuhteisiin helpommin kuin aikuiset. Koronakaan ei muodosta tässä poikkeusta.

Riskejä aiheuttavat kuitenkin eristäytymisen aikana ne perheet, joissa kotona on pahoja ongelmia.

Ennen korona-aikaa nuorten yksi päähuolenaihe oli ilmastonmuutos. Huoli ei ole kadonnut, mutta korona osoitti, että käyttäytymistä muuttamalla hiilidioksidipäästöjä voi laskea maailmanlaajuisesti.

– Jos pandemia saa katsomaan globaalisti yhteisiä käytäntöjä, se voi nostaa toiveikkuutta, arvioi Laine.

Fakta

Nuorista tehty jo tutkimuksia

Valtion nuorisoneuvoston ja Tilastokeskuksen Kansalaispulssi-kyselyn mukaan 15–29-vuotiaat tytöt ja naiset tunsivat poikia enemmän stressiä huhti–elokuussa. Tytöistä stressaantuneita oli 34 prosenttia, pojista 17 prosenttia.

Kansalaispulssi-kyselyssä 90 prosenttia nuorista koki noudattaneensa viranomaisten ohjeita hyvin tai melko hyvin. Huhti–elokuussa kyselyyn vastasi yhteensä 1 593 nuorta.

Opiskeluterveydenhuollon toimijoista 40 prosenttia katsoi huolen opiskelijoiden hyvinvoinnista huomattavasti suuremmaksi kuin vuotta aiemmin THL:n lasten ja nuorten palveluita 3.11. käsittelevässä julkaisussa "Pahin syksy ikinä".

Tilastokeskuksen mukaan 15–34-vuotiaista nuorista 55 000 vähemmän oli töissä kesäkuussa 2020 kuin vuotta aiemmin.

Nuorisotutkimuksen dosentti Sofia Laine sanoo, että suurin osa nuorista on suhtautunut vastuullisesti koronatilanteeseen.
Tutkijoiden mukaan nuoruuteen kuuluu sosiaalinen elämä korona-aikanakin.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä