Mielipiteet

Eduskunnasta: Itärajan sulkemisesta

Kuva: Johannes Erkkila

Itärajan tilanne on ollut laajasti otsikoissa, ja Kainuu on myös saanut osansa julkisuudesta Vartiuksen osalta.

Hallituksen toimet rajan suhteen ovat olleet tarpeellisia ja oikeasuuntaisia. Hätiköityjä päätöksiä ei pidä tehdä, mutta määrätietoisuutta ja ripeyttä on tarvittu.

Itärajalla on selkeästi välineellistyneen maahantulon merkkejä, eikä Suomen tule alistua painostuksen alla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitus reagoi kiitettävästi ja sulki ensimmäisenä Kaakkois-Suomen ylityspaikat, joista turvapaikanhakijoita oli alkanut virtaamaan rajan yli.

Turvapaikkahakemukset keskitettiin aluksi Vartiuksen ja Sallan raja-asemille. Tämä johti lopulta maahantulijoiden virtaan Vartiuksen rajanylityspaikalla.

Hallitus on tehnyt myös lisätoimia. Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen esti hallituksen ensimmäiset lisätoimet itärajan suhteen, mutta hallitus etsi muita ratkaisuja, jotka kestivät oikeudellisen tarkastelun.

Seuraavana toimena Sallan, Kuusamon ja Vartiuksen asemat suljettiin ja Inarissa sijaitseva Raja-Joosepin rajanylitysasema jää ainoaksi auki olevaksi rajanylityspaikaksi, jossa otetaan turvapaikanhakijoita vastaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Nyt tuoreimman päätöksen mukaisesti myös Raja-Jooseppi suljettiin.

Viime vuonna rajalakia muutettiin eduskunnassa. Nykyinen laki mahdollistaa rajanylityspaikkojen sulkemisen määräajaksi tai toistaiseksi.

Turvapaikanhaku voidaan keskittää yhteen paikkaan, esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Näin onkin pienien mutkien jälkeen toimittu.

Turvapaikanhaku on nyt keskitetty lentoasemille ja vesiliikenteen rajanylistyspaikoille. Näillä näkyminen itärajan sulku kestää 13.12.2023 asti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitus varmasti pohtii myös sulkemisen jatkamista tarvittaessa.

Toivoisin, että hallituksessa ollaan hereillä ja rahoitusta lisätään.

Näitä hallituksen toimia on tarvittu, mutta rajoitusten lisäksi on syytä huolehtia Rajavartiolaitokselle riittävät resurssit rajojemme turvallisuuden varmistamiseen.

Ensi vuoden jälkeen Rajavartiolaitoksen perusrahoitus on vähentymässä merkittävästi ja tämä tulee luomaan haasteita nykyisen valmiustason ylläpitoon.

Toivoisin, että hallituksessa ollaan hereillä ja rahoitusta lisätään.

Orpon hallituksen tavoitteena oli myös tuoda lakiesitys rajamenettelystä syysistuntokaudelle, mutta se on viivästynyt ja tulee luultavasti keväälle käsittelyyn.

Rajamenettelyllä turvapaikanhakijalle voitaisiin antaa kielteinen päätös jo rajalla.

Meidän pitää kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia ja ihmisoikeuksia, mutta samalla pitää pystyä toimimaan Suomen ja suomalaisten parhaaksi.

Liettuan niin sanotusta pushback -mallista voisimme ottaa mallia Suomeen.

Liettuassa on käytössä laki, jolla rajaliikenne voidaan estää rajaviranomaisten toimesta kokonaan. Liettuassa laki erottelee normaalin maahantulon ja välineellistyneen maahantulon, joista jälkimmäistä voidaan tehokkaasti estää.

Meidän pitää kunnioittaa kansainvälisiä sopimuksia ja ihmisoikeuksia, mutta samalla pitää pystyä toimimaan Suomen ja suomalaisten parhaaksi.

Oma ajattelumallini lähtee siitä, että Suomi vastaa ensisijaisesti oman maan kansalaisten turvallisuuden varmistamisesta.

Tuomas Kettunen

Kirjoittaja on kuhmolainen kansanedustaja (kesk.).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä