Talous
Etlan ennuste: Suomen talous laskee 4,5 prosenttia tänä vuonna, mutta nousee kahtena seuraavana vuonna – oletuksessa vältetään epidemian hallitsematon ryöpsähtäminen
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvio, että Suomen talous kasvaa ensi vuonna 3,2 prosenttia ja sitä seuraavan 1,9 prosenttia. Oletus pohjaa siihen, että koronavirusepidemia saadaan vähitellen hallintaan. Työttömyys jää odotettua pienemmäksi.
Suomen taloudelliset vauriot jäävät odotettua pienemmäksi koronaviruksen vuoksi, arvioi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennusteessaan.
Etlan ennusteen mukaan Suomen talous supistuisi 4,5 prosenttia vuonna 2020, mutta se kasvaa 3,2 prosenttia vuonna 2021 ja 1,9 prosenttia vuonna 2022.
Työttömyys nousee tänä vuonna 8,1 prosenttiin ja alkaa laskea hitaasti. Työttömyys on kuitenkin pelättyä pienempää.
Lomautusmahdollisuus ja etätyöt vaikuttivat
Etlan mukaan työttömyyden odotettua pienempään kasvuun vaikutti se, että keväällä koronaviruksen talousvaikutukset näyttivät toteutunutta vakavammilta.
– Suomen lomautusjärjestelmä näytti parhaat puolensa, toteaa Etlan tutkija Päivi Puonti Lännen Median kysymykseen tiedotustilaisuudessa.
Myös etätöiden teko vaikutti töiden jatkumiseen, vaikka kaikki alat eivät voineet siirtyä etätöihin.
Etlan ennustepäällikön Markku Lehmuksen mukaan koronavirus kiihdytti työelämän uudistumista.
– Digitalisaation trendi tulee lisääntymään. Pandemia kiihdyttää muutosta.
Hän kuitenkin arvioi, että etätöiden lisääntymisen ja digitalisaation vaikutukset tapahtuvat enemmänkin yrityskohtaisesti kuin toimialakohtaisesti.
Julkinen talous otti vastaan iskun
Pandemian talousisku pehmeni odotetusta yrityksiä ja työntekijöitä kohtaan, mikä johtui osittain siitä, että valtio otti suurimman iskun vastaan elvytystoimillaan.
Etlan ennusteen mukaan Suomen velkasuhde bruttokansantuotteeseen verrattuna kasvaa lähivuosina, vaikka maailmantalous kääntyisikin nopeaan kasvuun ja vetäisi Suomen taloutta nousuun.
Julkisen alijäämän lisäksi kuntien talous on kasvavissa ongelmissa.
Riskit vaanivat ennustetta
Maailmanlaajuisesti koronavirus leikkaa taloudesta yli 4 prosenttia tänä vuonna. Vertailun vuoksi finanssikriisin pudotus oli vuonna 2009 alle 2 prosenttia maailmantalouteen. Euroalueen bruttokansantuotteen arvioidaan supistuvan 7,6 prosenttia.
Etlan ennuste perustuu oletukseen, että koronaviruspandemia ei enää ryöpsähdä hallitsemattomasti Euroopassa. Oletus on myös, että rokote on käytettävissä jossain vaiheessa vuotta 2021.
Euroopan talousriskejä lisäävät sopimukseton brexit ja pelkkä sen mahdollisuus, mahdolliset kauppasodat riippumatta Yhdysvaltain vaalituloksesta ja muut kansainväliset kriisit.
Kiinan talous puolestaan kasvaa jo tänä vuonna, ja kasvu jatkuu runsaana ensi vuonna.
Kangasharju: Kilpailukykyä vaalittava
Etlan ennusteen mukaan Suomen kilpailukyky paranisi hieman tänä vuonna mutta heikkenisi ensi vuonna. Tutkijat tunnustavat, että ennuste voi olla optimistinen, jos palkankorotukset peruuntuvat pääkilpailijamaissa.
– Elvytystoimien aika ei enää ensi vuonna ole, toteaa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju .
– Pitäisi keskittyä kilpailukykyriskeihin.
Kangasharjun mukaan Suomen on laitettava kilpailukyky kuntoon, sillä muuten hallituksen oikeatkaan työllisyystoimet eivät auta. Kangasharju luopuisi palkkatuesta, joka ei tutkimusten mukaan muutu pysyviksi työpaikoiksi.
Veronkorotusten sijasta olisi ennemmin leikattava julkisia menoja, sillä veronkorotukset ovat haitallisia kilpailukyvylle.
Tuorein signaali teollisuuden kilpailukyvystä tuli maanantaina, kun Neste ilmoitti harkitsevansa Naantalin jalostamon lakkauttamista. Uhattuna on 470 työpaikkaa ja osa kansallista huoltovarmuutta.