Ulkomaat
Euroopan unioni ja Britannia jatkavat neuvotteluja kauppasopimuksesta
Aiemmin tällä viikolla Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen olivat asettaneet sunnuntain neuvottelujen takarajaksi.
Euroopan unioni ja Britannia ilmoittivat sunnuntaina jatkavansa neuvotteluja osapuolten välisestä kauppasopimuksesta, vaikka näkemyserot ovat edelleen suuret.
Aikaisemmin Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen määrittivät neuvottelujen takarajaksi sunnuntain. Perjantaina Johnson ja von der Leyen totesivat, että Britannian sopimukseton ero on todennäköisempi vaihtoehto kuin sopimukseen pääseminen.
– Huolimatta lähes vuoden pituisista uuvuttavista neuvotteluista ja aikarajojen ylittämisistä monta kertaa, katsomme, että tässä vaiheessa on vastuullista jatkaa neuvotteluja, Johnson ja von der Leyen sanoivat yhteisessä tiedotteessa sunnuntaina.
Dominic Raab: pitkä tie on vielä kuljettavana
Britannian ulkoministerin Dominic Raabin mukaan EU:n pitää joustaa kahdessa kysymyksessä.
– Haluamme, että meitä kohdellaan kuten mitä tahansa muuta itsenäistä, itseään kunnioittavaa demokratiaa. Jos EU voi hyväksyä sen poliittisella tasolla, silloin on syytä olla luottavainen, mutta pitkä tie on vielä kuljettavana, Raab sanoi Sky Newsille uutistoimisto Reutersin mukaan.
Samassa ohjelmassa Espanjan ulkoministeri Arancha Gonzalez Laya sanoi, että kauppasopimusta ei tehdä itsenäisyyden puolustamiseksi vaan keskinäisen riippuvuuden hallitsemiseksi.
Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa, mutta on ollut vuoden loppuun asti kestävällä siirtymäajalla. Sen aikana Britannia on kuulunut vielä unionin tulliliittoon ja sisämarkkinoihin, mutta sillä ei ole ollut päätäntävaltaa EU:n asioihin.
Jos sopimusta ei synnyt, Britannia käy ensi vuoden alusta lähtien kauppaa EU-maiden kanssa Maailman kauppajärjestön (WTO) ehdoilla. Sopimukseton brexit aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita sekä Britannialle että EU:lle ja vaikeuttaa kaupankäyntiä osapuolten välillä.
EU:lla ja Britannialla on erimielisyyttä erityisesti tasavertaisista kilpailuedellytyksistä, sopimuksen valvomisesta, riitojen ratkaisumenettelystä ja kalastusoikeuksista.
Molemmat osapuolet haluaisivat päästä sopimukseen, mutta neuvottelut ovat olleet erittäin vaikeat. EU:n ja Britannian välisen kaupan arvo on vuodessa noin 820 miljardia euroa.