Viihde

Fogerty ja muut elämänsä vedossa

Travelin’ Band: CCR Royal Albert Hallissa

Yle Teema & Fem klo 21.50

****

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maailman suosituimman bändin tittelistä taisivat 1960-70 -lukujen taitteessa kilpailla The Beatles ja Creedence Clearwater Revival. Samaan aikaan, kun ensiksi mainittu vielä vei kuulijoita seikkailuille musiikillisiin maailmoihin, keskittyi kalifornialainen CCR jalostamaan juuria: hiomaan sekoitustaan rock’n’rollista, soulista ja countrysta.

Useimmat bändin kappaleista olivat periaatteessa yksinkertaisia. Varsinainen taika liittyi John Fogertyn kiihkeään laulutapaan sekä hänen, rytmikitaristi Tom Fogertyn, basisti Stu Cookin ja rumpali Doug Cliffordin tiukkaan yhteissoittoon.

Niitä saadaan iso kattaus Bob Smeatonin ohjaamassa dokumentissa, jossa kerrataan yhtyeen vaiheita, tehdään Euroopan-kiertuetta ja nähdään vuoden 1970 Lontoon keikan vetoja ensimmäistä kertaa yli 50 vuoden jälkeen. Jeff Bridgesin kertojanääni lisää rohevaa uskottavuutta edelleen. (USA 2022)

Kenraalin morsian

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

TV1 klo 13.30

*

Ville Salmisen vaatimattomassa sotilasfarssissa naiset pöllähtävät leiriharjoituksia sekoittamaan. Kosolti rallatusta, hanureita ja kalakukkoja se vaatii. (Suomi 1951)

Syntynyt 4. heinäkuuta

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kutonen klo 0.15

****

Kahdeksankymmentäluvun kieppeillä amerikkalaiset alkoivat käsitellä elokuvissa käsitellä Vietnamin sotaa. Oliver Stone ohjasi vuosikymmenen lopulla elokuvan, jossa sen aiheuttama amerikkalainen pettymys tiivistyy yhteen mieheen.

Tom Cruise teki ensimmäisen todellisen voimaroolinsa Ron Kovicina, joka oli syntynyt kansallispäivänä ja lähti sinne jonnekin, kun isänmaa niin halusi.

Sitten taistelu jatkui, vaikka virallisesti päättyikin. Syntynyt 4. heinäkuuta ottaa katsojan mukaan pitkälle matkalle, jolla mieliä myllerretään. Sen enempää ei juonenkäänteitä kannata paljastaa, mutta tarina on tosi, Kovicin elämäkertaan pohjautuva. (USA 1989)

Ruutupaitaisen John Fogertyn CCR villitsi vuonna 1970 myös britit. Kuva: null
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä