Paikallisuutiset
Hyvinvointialue muistuttaa sähkökatkoihin varautumisesta – hoito- ja hoivalaitoksetkin varautuvat
Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollossa varaudutaan sähkökatkoihin, kertoo Kainuun hyvinvointialue tiedotteessaan.
– Hoito- ja hoivalaitoksia ja muita yksiköitämme on ohjeistettu sähkökatkoksien varalta. Materiaalia toiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi myös lisätään, esimerkiksi valaistuksen, virtalähteiden ja hygienian osalta, kertoo Kainuun soten turvallisuuspäällikkö Jaakko Perhovaara tiedotteessa.
Erityiseen huoleen potilailla tai asiakkailla ei hänen mukaansa ole syytä.
– Pyrimme ennakoimalla varmistamaan, että mahdolliset lyhyet sähkökatkokset eivät merkittävästi vaikeuta toimintaa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen viranomaiset ovat myös Kainuussa varautuneet häiriö- ja poikkeustilanteisiin. Vuoden alussa käynnistyvän Kainuun hyvinvointialueen toiminnassa valmiussuunnittelua on tehostettu soten ja pelastuslaitoksen yhdistyessä samaan organisaatioon.
Sairaalan toiminta pyritään turvaamaan
Talven huippukulutuksen tai häiriötilanteiden aikana sähköstä voi syntyä pulaa ja sähkön jakelua voidaan joutua rajoittamaan. Käytännössä tämä tarkoittaisi ajallisesti ja alueellisesti rajattuja sähkökatkoksia, jotka toteutetaan ennalta suunnitellulla tavalla.
Kriittisten kohteiden, kuten sairaaloiden, toiminta pyritään turvaamaan mahdollisimman kattavasti.
Kotitalouksiin kohdistuvat sähkönjakelun katkokset ovat mahdollisia, mikäli sähköpulaa ei voida muilla keinoilla välttää. Suunnitellut katkokset voivat kestää kaksi tuntia kerrallaan. Häiriötilanteet, esimerkiksi sähköverkon vauriot, voivat aiheuttaa pitkäkestoisiakin katkoksia.
Kansalaisten omatoiminen varautuminen ja toisista huolehtiminen korostuvat häiriötilanteissa
Asukkaiden omatoiminen varautuminen erilaisiin häiriötilanteisiin on keskeistä, muistuttaa Kainuun hyvinvointialue.
Myös lähimmäisistä huolehtiminen korostuu, ja esimerkiksi yksin asuville iäkkäille naapuriapu on tärkeää.
Pitkittyneissä tilanteissa kansalaisten keskinäinen ja omatoiminen apu vapauttaa myös viranomaisten resursseja kiireellisiin tehtäviin, muistutetaan tiedotteessa.
– Kainuussa ihmisillä on kokemusten myötä kohtuullisen hyvä valmius. Etenkin vanhemmassa väestössä on totuttu selviytymään erilaisissa olosuhteissa, mutta nyky-yhteiskunnan riippuvuus sähköstä voi silti yllättää monilla tavoin, korostaa Kainuun pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Saku Hämäläinen .
Laitteiden ja lämmityksen lisäksi on Hämäläisen mukaan huomattava, että myös vesi- ja viemärihuolto pysähtyy.
– Kotitalouksien tulee varautua useamman vuorokauden varalta ruokien, veden, lääkkeiden, hygienian ja lämmön tarpeisiin, Hämäläinen kehottaa.
Varavirtalähteitä ja paristoradioita kannattaa hankkia
Sähkökatkot vaikuttavat joko välittömästi tai viiveellä tietoliikenne- ja puhelinyhteyksiin. Varavirtalähteiden avulla voi varautua esimerkiksi puhelimen lataamiseen. Paristokäyttöinen radio on tärkeä yleistilanteen ja viranomaistiedotteiden seuraamiseksi.
Kansalaisten arkeen vaikuttaa sähköisen maksuliikenteen pysähtyminen ja kauppojen sulkeutuminen. Myös polttoainejakelu pysähtyy pumppujen sammuessa.
Ennakoimalla voi omalta osaltaan vaikuttaa mahdollisten häiriötilanteiden vaikutuksiin. Lisätietoja omatoimisesta varautumisesta saa esimerkiksi 72tuntia.fi -verkkosivuilta.