Ihmetteletkö, mitä kryptovaluutat ovat? Et ole yksin – kryptojen suosion myötä yleistyvät myös niihin liittyvät sijoitushuijaukset
Virtuaalivaluutat houkuttavat, vaikka hälytyskellot jo soisivat. Mistä kryptoista kiinnostunut voi tietää, onko kyseessä huijaus vai riskialtis sijoitus?
SUOMALAISET ovat perinteisesti varovaisia ja harkitsevia, mutta yhä useampi on nykyään valmis ottamaan riskejä rikastumisen toivossa. Osa suhtautuu riskiin vähän kuin lottoamiseen ja ajattelee, että pienen summan voi sijoittaa, vaikka epäilisikin huijausta.
Ammattirikollisten huijauksista voi kuitenkin olla vaikea irtautua ja näin saattaakin tulla menettäneeksi enemmän kuin oli ajatellut.
Sijoitushuijauksen tunnistaminen on monesti vaikeaa, eikä tyypillisen huijauksen tunnusmerkkien listaaminen auta.
”Aina tulee uusi huijausmuoto, joka ei niitä merkkejä täytä”, sijoitushuijauksiin perehtynyt toimittaja-kirjailija Karo Hämäläinen toteaa.
Yksi asia niitä kuitenkin yhdistää: lupaukset suurista tuotoista. Rikolliset luovat uskoa siihen, että ihminen voi rikastua nopeasti, riskittä ja pienellä pääomalla.
Sijoitushuijaukset leviävät sosiaalisen median yhteisöissä
NORDEAN petostorjunnan asiantuntija Sara Helin tunnistaa sijoitushuijauksissa nousevan teeman, nimittäin virtuaalivaluutat.
”Suurin osa niistä liittyy nyt tavalla tai toisella kryptoihin.”
Huijauksia voi olla hankala erottaa aidoista kryptosijoituksista.
”Rikolliset hyödyntävät valideja kryptoalustoja”, Helin kertoo.
Myöskään suuret tuottomahdollisuudet eivät välttämättä kryptomaailmassa ole huijauksen merkki.
Kryptot ovat kuitenkin varsin monimutkaisia, ja niihin sijoittaminen voi olla melkoista arpapeliä. Kun kuka tahansa voi perustaa uuden kryptovaluutan ja viedä sen kryptomarkkinoille, mistä tietää, mikä sen todellinen arvo voisi olla nyt tai tulevaisuudessa?
Kun kohdalle sattuu vastustamattoman hyvältä tuntuva mahdollisuus sijoittaa kryptoihin, on maltti valttia.
”Moni uhriksi joutumaisillaan oleva miettii, onko kyseessä huijaus, mutta päättää hetken huumassa kuitenkin kokeilla. Soita ennen sijoittamista vaikka kaverille”, Helin vinkkaa.
RIKOLLISET pyrkivät luomaan sijoitushuijauksille uskottavuutta monin keinoin. He voivat esimerkiksi jakaa tyytyväisten käyttäjien arvioita ja tehtailla valeuutisia julkisuuden henkilöistä.
Rikolliset luottavat myös someyhteisöjen ja verkostojen voimaan huijausten levittämisessä. Sosiaalisen median vaikuttajilla voi olla jopa miljoonia seuraajia ja valtava vaikutusvalta.
Jos tällainen vaikuttaja mainostaa uutta kryptovaluuttaa, hänen seuraajansa ovat alttiita uskomaan suositusta ja hankkimaan kyseistä valuuttaa sankoin joukoin.
”Puhutaan pumppaa ja dumppaa -ilmiöstä. Vaikuttaja kannustaa seuraajiaan ostamaan jotain tiettyä kryptovaluuttaa, jolloin sen arvo nousee. Kun arvo on noussut, vaikuttaja myykin oman omistuksensa ja tienaa mukavasti. Seuraajien kannalta tilanne on harmillisempi, koska tämän jälkeen valuutan arvo romahtaakin”, kertoo Nordean petostorjunnan asiantuntija Annukka Multanen.
Pysy askel edellä huijareita – viisi vinkkiä
Pysy askel edellä huijareita – viisi vinkkiä
- Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on luultavasti huijausta.
- Maltti on valttia. Mieti, ennen kuin toimit.
- Jos epäilyksen siemen heräilee, ole yhteydessä omaan pankkiisi. Pankeilla on hyvä käsitys siitä, millaisia huijauksia on liikkeellä.
- Sijoita vain rahaa, joka sinulla on varaa menettää. Älä sijoita lainarahaa.
- Kryptovaluutat ovat monimutkaisia ja riskialttiita sijoituskohteita. Perehdy niihin huolella ennen sijoittamista.
Lue lisää vinkkejä turvalliseen asiointiin Nordean sivuilta: nordea.fi
Lisää aiheesta Fraudcast-podissa:
Nordean Fraudcast-podissa sijoitushuijauksista ja niihin liittyvistä ilmiöistä keskustelevat toimittaja-kirjailija Karo Hämäläinen ja Nordean petostorjunnan asiantuntijat Sara Helin ja Annukka Multanen. Kuuntele jakso Spotifyssa, SoundCloudissa tai YouTubessa.