Kainuun Jätehuolto Oy - Kestävä tulevaisuus alkaa nyt

Kiertotalous ei ole pelkästään jätteiden kierrättämistä, vaan se on kokonaisvaltainen lähestymistapa, jossa materiaalit ja resurssit pidetään kierrossa mahdollisimman pitkään. Kainuun Jätehuolto on tämän muutoksen kärjessä edistämässä kestävää kehitystä Kainuussa.

Lajikki – Kainuun kiertotalouden ytimessä

Lajikki on Kainuun Jätehuollon vastaus kasvaviin ympäristöhaasteisiin. Palvelukokonaisuus keskittyy jätteiden lajitteluun, kierrätykseen ja resurssien tehokkaaseen uudelleenkäyttöön. Se ei ole pelkkä jätehuoltoratkaisu, vaan kokonaisvaltainen toimintamalli, joka yhdistää ympäristövastuun ja taloudellisen tehokkuuden. Lajikin avulla yritykset ja kotitaloudet voivat minimoida jätteidensä määrän ja maksimoida arvokkaiden materiaalien uudelleenkäytön.

Pitkän tähtäimen tavoitteena onkin rakentaa Lajikista yhteisöllinen uusiopuisto. Kuvittelepa paikka, jossa ihmiset voisivat kokoontua oppimaan ja inspiroitumaan kiertotalouden periaatteista. Siellä näkisi materiaalinhallintatyön käytännössä ja kuinka jäte saa uuden elämän. Uusiopuistosta löytyisi eri kierrätyspisteitä, “vaihtokauppa”, korjaustilat, sekä luovia tiloja ja työpajoja, joissa voi osallistua erilaisiin kierrätysteemaa edistäviin aktiviteetteihin. Onkin oikeastaan Kainuulaisista kiinni, mitä palveluja uusiopuiston tulisi tarjota. Kokonaisuutta halutaan kehittää yhdessä. Näemme, että Lajikki on paljon enemmän kuin pelkkä fyysinen paikka – se on yhteisö, joka kannustaa ja tukee kestävää elämäntapaa.

Yhteistyössä kohti kestävämpää tulevaisuutta

Kiertotalous pyrkii muuttamaan perinteisen lineaarisen kulutuksen suljetuksi kierroksi, jossa materiaalit ja tuotteet hyödynnetään useaan kertaan. Kainuun Jätehuolto tukee tätä siirtymää investoimalla uusimpaan teknologiaan ja infrastruktuuriin, jotka parantavat jätteiden lajittelua ja kierrätystä. Kainuun Jätehuolto ei toimi yksin, vaan se tekee tiivistä yhteistyötä alueen yritysten, kuntien, asukkaiden ja oppilaitosten kanssa. Yhteistyö on paras tapa edistää kiertotalouden periaatteiden juurtumista syvälle alueen toimintakulttuuriin. Lajikki tarjoaa koulutusta ja neuvontaa, joiden avulla yritykset ja asukkaat voivat ymmärtää kiertotalouden periaatteet ja soveltaa niitä käytännössä omassa arjessaan.

Kainuun Jätehuolto tekee myös tiivistä yhteistyötä Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) kanssa osana KIMARA-hanketta. KAMK vastaa hankkeessa jätejakeiden tunnistamiseen liittyvästä tutkimustyöstä ja mittausdatan käsittelystä. Tämän yhteistyön kautta pyritään löytämään tehokkaita ratkaisuja erityisesti vaikeasti tunnistettaville jätejakeille, kuten muoveille ja tekstiileille. Tavoitteena on tukea kainuulaisten kierrätysalan yritysten liiketoiminnan kehittämistä ja vastata tiukentuviin jätelainsäädännön vaatimuksiin.

Kainuun Jätehuolto – vastuullinen kumppani kiertotaloudessa

Kainuun Jätehuolto on sitoutunut olemaan luotettava ja vastuullinen kumppani Kainuun asukkaille ja yrityksille, tarjoten käytännönläheisiä ratkaisuja ympäristöhaasteisiin. Kainuun Jätehuolto ei pelkästään käsittele jätteitä, vaan toimii aktiivisesti ympäristön hyväksi, edistäen kestävää kehitystä ja kiertotaloutta alueella. Yritykset ja kotitaloudet voivat luottaa siihen, että heidän jätteensä käsitellään vastuullisesti ja ympäristöystävällisesti.

Ota yhteyttä ja kuljetaan yhdessä kohti kestävää Kainuuta.

Lisätietoja löydät Kainuun Jätehuollon verkkosivuilta.