Perhemyönteistä Kainuuta rakennetaan tiiviin yhteistyön voimin. Kuvassa Veli-Pekka Mäkeläinen, Emilia Lehtinen, Heini Pirttiaho, Elina Kiviaho ja Kati Heikkinen

Kainuussa rakennetaan Suomen perhemyönteisintä työelämää

Kainuu tunnetaan upeista maisemistaan, rauhallisesta elämänmenostaan ja vahvasta yhteisöllisyydestään. Nyt Kainuu on myös matkalla kohti uutta tavoitetta, sillä maakunta on tarttunut toimeen ollakseen Suomen perhemyönteisin maakunta.

Tavoitteen takana on Työn ja perheen Kainuu -hanke, joka tarjoaa alueen yrityksille ainutlaatuisen mahdollisuuden erottautua edukseen perhemyönteisyyden kautta ja houkutella pienien muutoksien kautta nuorta työvoimaa.

Suomen ikärakenteen muutos ja osaajapula koskettavat monia alueita, mutta Kainuu on ottanut haasteen vastaan uudella tavalla. Työn ja perheen Kainuu -hankkeen projektipäällikkö Elina Kiviaho korostaa, että perhemyönteisyys on tulevaisuuden kilpailuvaltti.

-On tärkeää, että perheiden urakehitys ei tyrehdy lapsen syntyessä. Me haluamme varmistaa, että täällä Kainuussa työelämä ja perhe-elämä voivat kulkea käsi kädessä.

Elina Kiviaho korostaa, että perhemyönteisyys on tulevaisuuden kilpailuvaltti.

Joustava työelämä, onnellisemmat työntekijät

Hanke tarjoaa käytännön työkaluja ja tukea yrityksille, jotka haluavat profiloitua perhemyönteisiksi. Tämä ei tarkoita suuria investointeja, vaan kyse on useimmiten arvojen kirkastamisesta ja käytäntöjen hienosäädöstä. Moni kainuulainen yritys tarjoaa jo nyt joustavia työaikoja ja etätyömahdollisuuksia, mutta hankkeen myötä näitä vahvuuksia voidaan tuoda entistäkin paremmin esille.

Perhemyönteisyys on tärkeä arvo, joka toi Lahdesta alun perin kotoisin olevan Emilia Lehtisen Hyrynsalmelle. Lehtinen arvostaa työn ja perheen yhdistämisen helppoutta

-On hienoa, että voin tehdä etätöitä ja viettää enemmän aikaa perheen kanssa. Tämä mahdollistaa esimerkiksi pidemmät viikonloput isovanhempien luona. Tällaiset käytännöt houkuttelevat erityisesti nuoria perheitä, jotka etsivät elämänlaatua työnteon rinnalle, hän pohtii.

Yhteistyössä on voimaa

Perhemyönteisyys ei ole kuitenkaan vain yksittäisten yritysten asia. Työn ja perheen Kainuu -hanke pyrkii kasvattamaan koko alueen vetovoimaa vankan ja moninaisen yhteistyön kautta. Esimerkiksi tulomuuttopalveluita pyritään kehittämään kuntatasolla toimivammiksi, jotta uudet asukkaat löytävät tarvitsemansa tiedot helposti ja voivat asettua Kainuuseen sujuvasti.

Kainuun suurimpiin yrityksiin kuuluva Terrafame lähti niin ikään mukaan hankkeeseen välittömästi siitä kuultuaan. Yhtiön omat kokemukset perhemyönteisyydestä osoittavat, kuinka merkittävä rooli työpaikan tuella on työntekijöilleen.

Perhetapahtuma TerraOnki on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta.

-Olemme nähneet, että isät pitävät perhevapaita yhä enemmän, ja tämä näkyy positiivisesti myös työyhteisössä, kertoo työsuhdepäällikkö Aila Rautiainen.

Terrafamen järjestämät perhetapahtumat, kuten suosittu kokoperheen kalastustapahtuma TerraOnki, ovatkin konkreettisia ja pidettyjä esimerkkejä perhemyönteisestä työpaikkakulttuurista.

Perhemyönteinen tulevaisuus

Työn ja perheen Kainuu -hanke kutsuukin alueen yritykset ja toimijat rohkeasti mukaan muutokseen, jossa yrityksillä itsellään on tilaisuus erottua kilpailijoista ja houkutella osaajia, jotka arvostavat perhe-elämän ja työn yhteensovittamista. Työn ja perheen Kainuu -hanke tarjoaa tukea ja konkreettisia ratkaisuja erityisesti ensi vuoden aikana, jolloin mukana olevat yritykset saavat moninaisia työkaluja, verkostoja ja apua alueen elinvoiman nostattamiseksi.

Onko sinunkin yrityksesi valmis liittymään mukaan joukkoomme? Kainuu on matkalla kohti tulevaisuutta, jossa perhemyönteisyys on avainasemassa. Tämä ei ole vain mahdollisuus yrityksille, vaan myös koko alueelle – Kainuu on paikka, jossa menestyvä ura ja onnellinen perhe-elämä voivat kulkea käsi kädessä.

Jo he ovat mukana!

Kajaanin kaupunki

Paltamon kunta

Hyrynsalmen kunta

Suomussalmen kunta

NordLab Kainuu

ainuun Liikunta ry

Terrafame Oy

Sartorius Oy

Kainuun Osuuspankki

Osuuskauppa Maakunta

Hankekummit

Monimuotoiset perheet -verkosto

Familia ry

Pienperheyhdistys ry

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry

Suomen Uusperheiden Liitto ry

Kainuun Perhehoitajat ry

MLL:n Kainuun piiri ry

Kainuun Omaishoitajat ja läheiset ry

Mothers in Business (MiB) ry