Kainuusta ulkomaille: Näin suunnittelet unelmien kesämatkasi Eurooppaan

Eurooppa on erinomainen kesälomakohde kaikenlaisille matkailijoille, perheistä soolomatkailijoihin asti. Täydellinen lomamatka edellyttää ennakkosuunnittelua, valmistautumista ja aitoa intoa. Selvitä mitä unelmien kesänmatkan suunnittelu vaatii, ja suuntaa nokka kohti Eurooppaa.

Kotimaa tarjoaa runsaasti upeita matkailuelämyksiä, mutta välillä on mukava lähteä tuttua kauemmaksi ja kokea uusien kulttuurien tuoma rikkaus ja ilo, sekä upeat maisemat. Osa saattaa ajatella, että matkaan voi lähteä vain tuosta vain ilman sen kummempia suunnitelmia, mutta se voi helposti mennä nopeasti mönkään. Kun ennakoi, säästää rahaa, aikaa ja päänvaivaa itse matkalla, jolloin lomasta pääsee aidosti nauttimaan. Voit esimerkiksi käyttää suunnittelussa apuna www.hellotickets.fi sivustoa, ja selvittää mitä kaikkia erilaisia aktiviteetteja, retkiä ja tapahtumia valitsemasi kohde tarjoaa. Näin sinulla on aikataulussa jo upeita elämyksiä, etkä vahingossa jää paitsi unohtumattomista kokemuksista. Kuinka täältä kotimaasta käsin voi sitten suunnitella sen täydellinen kesämatkan Europpaan? Eipä hätää tässä artikkelissa käymme läpi mitä kaikkea kannattaa matkan suunnitteleussa ottaa huomioon.

Toimivan matkabudjetin määrittäminen

Rahaa ei voi koskaan sivuutta kun on matkan suunnittelusta kyse, sillä se määrittää hyvin pitkälle matkan mahdollisuudet, aina kohteesta, majoitukseen sekä aktiviteetteihin osallistumiseen. Tästä syystä, tämän tulisi olla suunnitelun ensimmäinen vaiheesi. Ota esille kynä ja paperia tai avaappa vaikka excel-taulukko, ja kirjoita ylös alustava matkabudjettisi, eli maksimimäärä minkä olet valmis maksamaan koko matkan kustannuksista aina matkustamisesta ruokailuun saakka. Tämän jälkeen kirjoita itsellesi ylös ainakin seuraavat kategoriat: matkustaminen, majoitus, ruokailu, aktiviteetit sekä yllätyskustannukset. Kun alat suunnittelemaan matkaasi, voit näppärästi merkata ylös kuinka paljon olet käyttänyt tai tulisit käyttämään rahaa, jokaiseen kategoriaan ja näin pysyä perillä omasta käytöstäsi ja tehdä tarvittaessa muutoksia sopivaan suuntaan.

Sinulle sopivan matkakohteen löytäminen

Eurooppa on täynnä erilaisia matkakohteita aina vaelluksista tunnetusta Sveitsistä, upeista rannoista tunnettuun Kroatiaan, ja aina historiaa tirskuvaan Kreikkaan saakka - kaikille löytyy varmasti jotakin. Pohdi tässä vaiheessa mikä sinua tai matkaseuraasi eniten kiinnostaa ja kirjoita ylös mahdolliset suosikkikohteesi. Käytä apunasi internetin maailmaa, jotta voit löytää juuri sinulle sopivan kohteen. Muista, että jotkut matkakohteet ovat kalliimpia kuin toiset, joten älä unohda kurkistaa budjettiisi aina silloin tällöin, kuin selvittelet mikä matkakohde olisi sinun makuusi. Älä myöskään unohda, että Euroopan sisällä matkustaa yleisesti ottaen helposti ja halvalla, joten jos olet vaikkapa niin rannan kuin myös muodin ystävä, voit jopa harkita useamman kohteen kesämatkaa, ja näin iskeä kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Kuvittele kuinka upeaa olisi vaikkapa nähdä niin Pariisin kuuluisa kabareeklubi Moulin Rouge kuin myös upeista maisemistaan sekä auringon paisteesta tunnettu Italian Amalfi rannikko - unohtumaton kokemus kaiken kaikkiaan.

Sulavan matkareitin suunnittelu

Suomesta Eurooppaan pääse useita teitä, joista monille tutuin on varmasti lentäminen. Euroopan sisällä maiden välillä voi kuitenkin näppärästi liikkua myös junien, bussien, laivojen tai vuokra-auton avulla, riippuen omasta budjetista ja matkatoiveista. Jos olet valinnut matkallesi useamman lomakohteen, olipa ne sitten saman maan sisällä tai eri maissa, tarkista millainen reitti on ajallesi ja budjetillesi fiksuin. Junalla pääse nopeasti eteenpäin ja matkalla pääsee hihailemaan myös nähtävyyksiä, mutta autoilu tarjoaa joustavuuden ilon, jolloin voit tutstua myös hieman vähemmän tunntettuihin alueisiin. Muista aina tarkistaa paikallisen julkisenliikenteen toimivuus ja huomio, että Euroopassa on maita, jossa kaikki ei ole aina täysin aikataulussa tai pikkukyliä, jossa julkista liikennettä ei käytetä sen kummemmin. Lue kohteidesi liikenteestä ja mikäli vuokraat auton, muista myös tarkistaa eri maiden liikennesäännöt. Tärkeintä on kuitenkin, että varaat ennalta jo suurimmat matkasi, eli kohteiden väliset lennot tai muut liput, jolloin varmistat, ettet jää jumiin matkan varalle, ja säästät samalla huomattavasti rahaa.

Aktiviteettien ja tapahtumien varaaminen ennakkoon

Euroopan jokainen maa, ja kaupunki tarjoaa vierailijoilleen jotain omaperäistä ja jännää, ja kesä aikaan monet kohteet vilisevät turisteja niin, että lippujonoissa saattaa helposti jonotella useampia tunteja. Tästä syystä on erittäin tärkeää omaa kesämatkaa suunnitellessa katsoa ja varata etukäteen ne aktiviteetit ja retket, jotka haluaa itse kokea. Näin voit helposti myös tutustua kaupungin tarjoamaan valikoimaan ja nähdä mitä kaikkea se pitää sisällään. Hellotickets on oiva sivusto, jonka kautta voit varata elämykseksi ennen matkalle lähtöä, jopa 15 eri maahan. Sieltä löytyy niin opastettuja kierroksia historiallisiin nähtävyyksiin kuten Rooman Colosseumiin, tapahtumarikkaita useamman päivän retkiä eri kohteisiin ja jopa lippuja urheilutapahtumiin. Olipa sinulla sitten upea rannikkokierros mielessä tai museoiden täyteinen päivä, hellotickets.fi varmistaa, että pääset nauttimaan kaupungin antimista parhaimmalla ja edullisimmalla tavalla. Kun varaat lippusi ennakkoon, varmistat myös parhaimman hinnan ja voit varmistaa jo ennen matkaa, että pääset kokemaan haluamasi aktiviteetit ilman, että ylität budjettiasi.

Majoittumisen runsaat eri mahdollisuudet

Hotellien kirkkaan valkoiset lakanat saattavat hyvinkin houkutella matkailijaa jos toistakin, mutta hotellit eivät suinkaan ole ainoa majoitusvaihtoehto markkinoilla. Monet tänä päivänä majoittuvat mielellään vuokratussa asunnossa tai huoneistossa, josta löytyy keittiö ja oma suihku sekä vessa. Asunto on oiva vaihtoehto etenkin jos reissuun lähtee koko perhe, sillä sillon kaikki mahtuvat näppärästi saman katon alle sekä matkaeväät voi pakata matkaan mukaan, jolloin energiatasot eivät pääse vahingossakaan laskemaan. Pienissä Euroopan kylissä tai saarilla kannattaa myös harkita Bed and Breakfast majoittumismuotoa, jos matkustaa yksin tai kahden kesken. Ne ovat usein perheyrityksiä, jossa matkailija pääsee majoittumaan perheen kodissa ja näin tutustumaan paikalliseen elämäntapaan. Nimensä mukaisesti Bed and Breakfast majoitukset tarjoavat vierailijoilleen maittavan aamupalan majoituksen kera. Jos budjetti tuntuu suunnittelu vaiheessa olevan jo tiukalla, ja haluat matkallasi mielummin panostaa aktiviteetteihin ja matkustella runsaammin, voit harkita hostellissa majoittumista. Hostelleissa majoitutaan yleensä useiden henkilöiden kanssa samassa huoneessa, usein kerrossängyissä, ja WC- sekä suihkutilat ovat yhteiskäytössä. Hostellit ovat täten edullisin vaihtoehto ja sopii täydellisesti budjettimatkailijan kukkarolle.

Näitä konsteja seuraamalla sinulla on työkalut suunnitella unelmiesi kesämatka, jossa pääset kokemaan kaiken haluamasi ja vielä hieman enemmän. Muista suunnitella ennakkoon matkasi, majoitukset ja suosikkiretkesi, mutta jätä myös tilaa pienille spontaaneille hetkille.