Hyvinvointi

Kupan ja tippurin tartuntamäärät tuplaantuivat viime vuonna – näistä syistä seksitautien määrä on kasvanut, mutta kaikki ei ole sitä, miltä näyttää

Tiesitkö, että keskimäärin 30 000 ihmistä sairastuu Suomessa vuosittain seksitautiin? Ylivoimaisesti yleisin tauti on klamydia.

Muita sukupuoliteitse leviäviä tauteja ovat muun muassa tippuri sekä tartuntatautirekisterin ulkopuolelle jäävät kondylooma ja sukupuoliherpes.

Koska moni seksitauti on pitkään oireeton, on tavallista, että testeihin hakeudutaan vasta, kun oireita ilmenee. Tämä voi tarkoittaa viikkoja, joskus jopa kuukausia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä tuntemattoman kanssa, tulisi testeissä käydä viikon sisään. Testi tulisi toistaa noin kuukauden päästä. Klamydia ja tippuri voidaan sulkea pois aikaisintaan viikon päästä ja hiv vasta kolmen kuukauden kuluttua, havainnollistaa Pihlajalinnan gynekologi Arija Linnasmägi.

Viimeisen vuosikymmenen aikana moni seksitauti on päässyt tuulettamaan omia ennätyksiään.

Kaikkialla Euroopassa kärkisijaa pitää klamydia: Suomessa todettiin viime vuonna liki 17 000 uutta tartuntaa. Tosin määrä on ollut vakaa ja kasvu maltillista verrattuna tippuriin ja kuppaan.

Satojen vuosien ajan Euroopan yleisimpien seksitautien mainetta nauttivat tippuri ja kuppa, jotka ovat yleistyneet uudelleen. Tartunnat kaksinkertaistuivat vuonna 2022. Uusia tippuritartuntoja todettiin tuhat ja kuppatartuntoja 400. Uusia hiv-tartuntoja todettiin 284.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Laskua ei valitettavasti näy missään seksitaudeissa. Erityisesti klamydian ja tippurin osalta on syytä olla huolissaan. Tippuri on yleistynyt koko Euroopassa.

– Toki esiintyvyys aaltoilee ja tilastoihin vaikuttaa sekin, miten ihmiset käyvät testeissä, linjaa Husin iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Tartunnan saaneissa yhä enemmän nuoria

Klamydian menestystarina johtuu pitkälti siitä, että se on sekä helposti tarttuva että vähäoireinen. Kun selkeitä oireita ei ilmene, kynnys hakeutua testeihin voi olla korkeampi.

Kuten muutkin seksitaudit, myös klamydia voi tarttua keneen tahansa iästä, sukupuolesta tai seksin muodosta riippumatta. Valtaosa tartunnan saaneista on seksuaalisesti aktiivisessa iässä olevia ihmisiä, noin 25–35-vuotiaita.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Klamydiassa huolestuttaa se, että tartunnan saaneissa on yhä enemmän nuoria: alle 20-vuotiaiden määrä on kasvanut 30 prosentilla. Klamydiaa myös todetaan naisilla vähän miehiä enemmän, Linnasmägi sanoo.

Gynekologi Arija Linnasmägi kannustaa käymään sukupuolitautitesteissä. – Tartunnan mahdollisuutta ei voi koskaan sulkea pois, jos on harrastanut suojaamatonta seksiä muun kuin vakituisen kumppanin kanssa.

Vaikuttaa siltä, että tippuri on muuttumassa klamydian kaltaiseksi seksitaudiksi: siinä missä se aiemmin oireili varhaisemmassa vaiheessa, nykyään se muistuttaa oireiltaan – tai pikemmin oireettomuudeltaan – klamydiaa.

Lisäksi tippurin kuten myös kupan tartunnoissa korostuu miesten välinen seksi. Hiltunen-Backin mukaan tippurin lisääntyminen on ollut niin nopeaa, että sen kehitystä seurataan nyt erityisen tiiviisti.

– Klamydia ja tippuri leviävät salakavalasti. Nuorten aikuisten kohdalla tartuntoja voivat selittää aktiivinen seksielämä ja vaihtuvat kumppanit. Kun testeissä ei käydä, oireettomat tartunnat leviävät.

Hiv-tartunnoissa tilastoharhaa

Vuoden 2022 tilastopiikki tippurin, kupan ja hivin osalta selittynee ainakin osittain koronarajoitusten poistumisella.

Johtopäätöksiä on helppo vetää: kun rajoitukset poistuivat, tapahtumia alettiin järjestää ja sosiaalinen elämä ja matkailu vilkaistuivat. Sen seurauksena seksitaudit saivat tilaa riehua ja rellestää.

– Toisaalta voi olla, että korona-aikana ihmiset eivät myöskään hakeutuneet testeihin. Syitä voi olla monia, mutta rajoitusten poistuminen näkyi selkeästi viime vuoden tilastoissa, Hiltunen-Back kiteyttää.

Toisaalta hiv- ja kuppatartuntojen näennäiseen kasvuun liittyy myös eräs tilastoharha. Koska kyseisten tautien vasta-aineet jäävät sairastamisen jälkeen pysyvästi vereen, ovat esimerkiksi Suomeen tulleiden maahanmuuttajien aikaisemmin todetut tartunnat rekisteröityneet seulontojen myötä suomalaiseen järjestelmään.

Suomessa laki velvoittaa seuraamaan tiettyjen seksitautien esiintyvyyttä. Positiivisista laboratoriolöydöksistä menee ilmoitus tartuntatautirekisteriin. Laboratorioseulontojen ulkopuolelle jäävät esimerkiksi genitaaliherpes ja kondyloomat. Kuva Husin sukupuolitautien laboratoriosta.

Maahanmuuton kasvu näkyykin epätodenmukaisena piikkinä tartuntatautirekisterissä.

– Suomeen on tullut esimerkiksi Ukrainan pakolaisia, joista osalla on jo aiemmin todettu tartunta. Heitä on hoidettu kotimaassaan ja taudista on jäänyt vasta-aineet vereen – mutta tauti ei tartu. Hivin osalta kasvu ei siis ole todellista, vaikka tilastot siltä näyttävät. Sama pätee osin myös kuppaan, Hiltunen-Back tähdentää.

Tartuntoja ympäri vuoden

Suomen kesässä luonto ja ihmiset heräävät eloon – ehkä jopa siinä määrin, että seksiä harrastetaan aktiivisemmin ja suojauskin saattaa unohtua. Näkyykö seksitautien tilastoissa piikkiä kesän kohdalla?

– Kesä voi tietenkin olla vapauttavampaa ja villimpää aikaa. Ehkä ollaan enemmän humalassa, tulee uusia seksikontakteja, käydään ulkomaanmatkoilla – ja harrastetaan suojaamatonta seksiä, Linnasmägi pohtii.

Tartuntatautirekisteri ei kuitenkaan kerro, milloin ja missä kohdassa vuotta tartuntoja on saatu. Sen selvittäminen olisi käytännössä mahdotonta, koska harva tartunnan saanut tietää itsekään tarkkaa tartunnan ajankohtaa.

Se kuitenkin tiedetään, että ulkomailta saadut tartunnat ovat vähentyneet ja kotimaiset lisääntyneet. THL julkaisee kerran vuodessa koosteen kuluneen vuoden tartunnoista.

– Toki kesällä ihmiset lomailevat ja matkailevat, joten voi olla, että testeihin hakeudutaan aktiivisemmin vasta syksyllä. Mutta syksyllä todettu tartunta ei välttämättä kerro suoraan siitä, että tartunta olisi saatu edeltävänä kesänä, Hiltunen-Back sanoo.

Katkaise tartuntaketju

”Kumppanillani on klamydia, joten tulin testeihin.”

Näin voisi kuulua tyypillinen keskustelunavaus sukupuolitautien poliklinikalla. Hiltunen-Back kokee, että häpeä seksitautien ympäriltä on hälvenemässä.

– Tuntumani on se, että testeihin uskalletaan mennä, eikä kynnys ole kovin korkea. Valtaosa ihmisistä on vastuuntuntoisia ja haluaa hoitaa asiat kuntoon. Ihmiset tietävät, että seksitaudit ovat hoidettavissa.

Seksuaalikasvatuksessa on tärkeää huomioida ehkäisyn lisäksi myös sukupuolitautien leviäminen. Kuva Selkoseks-kuvapankista, joka auttaa puhevaikeuksista kärsiviä viestimään seksistä.

Yksityisyyden suoja on korkea, eikä kenenkään muun kuin seksikumppanin tarvitse tietää tartunnasta.

Laboratoriolähetteen voi saada soittamalla tai netin kautta, ja hoitajalle voi jutella oman hyvinvointialueen chatissa. Omakustanteisen laboratoriotestin tulokset eivät näy edes Omakannassa.

Apteekista ja verkkoapteekista saa kotitestejä hiviin, klamydiaan, tippuriin ja kuppaan.

Tartuntoja ehkäisevät vain kondomi ja suuseksisuoja. Entä, jos niistä haluaa luopua?

– Vakituisessakin parisuhteessa olisi hyvä nollata tilanne ennen kondomista luopumista. Tehdään testit ja katsotaan, että kaikki on ookoo. Alussa on helpompi hoitaa kuin matkan varrella, Hiltunen-Back painottaa.

Seksitauti voi muhia myös suussa tai nielussa

Lähes kaikki seksitaudit voivat esiintyä sukuelinten ohella myös suun limakalvoilla. Tällaisia ovat esimerkiksi herpes, tippuri, kuppa, klamydia ja papilloomavirusinfektio, joka aiheuttaa kondyloomaa eli visvasyylää.

Suojan tartunnoilta antaa kondomi.

Vain kondomi suojaa sukupuolitaudeilta.

Miten seksitauti voi tarttua suuhun, suun mikrobiologian erikoishammaslääkäri Hanna Välimaa?

– Sukupuolitaudin voi saada suun limakalvolle tai nieluun siten, että henkilö on limakalvokontaktissa tautia sairastavan kanssa. Käytännössä tämä toteutuu joko suudellessa tai suuseksissä.

Miten eri seksitaudit tyypillisesti oireilevat suussa ja nielussa?

– Pitkälti samoin kuin sukuelinten alueella.

– Herpes simplex -viruksen (HSV) ensi-infektio on tyypillisesti hyvin vähäoireinen tai oireeton, mutta se voi myös aiheuttaa kivuliaan haavaisen suutulehduksen. Rakkuloita ja haavaumia ilmestyy suun limakalvoille tai nieluun. Yleisoireena voi olla kuume. Tartunnan jälkeen virus jää elimistöön ja saattaa aktivoitua aika ajoin joko oireettomana sylkeen erittyen tai rajoittunein oirein, kuten huuliherpeksenä.

– Papilloomavirusinfektio ilmenee suun papilloomina tai syylinä. Papilloomavirus ja herpes simplex -virus ovat väestössä yleisiä. Tartuntoja tapahtuu sulki- ja ihokontaktissa, siis muutenkin kuin seksin aikana.

– Kupan ensivaiheen oireena on yksittäinen kovareunainen limakalvohaavauma. Jos kuppaa ei hoideta silloin antibiootilla, tauti alkaa oireilla haavaumina ja muina muutoksina suun limakalvoilla. Oireet voivat muistuttaa muiden limakalvosairauksien oireita. Klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa nieluinfektioita.

Voiko hiv olla suussa?

– Hiv-infektio ei suoraan aiheuta oireita suun limakalvolle. On kuitenkin tärkeää huomata, että hoitamattomana tauti heikentää puolustuskykyä ja altistaa esimerkiksi hiivainfektiolle ja vyöruusulle.

Erikoishammaslääkäri Hanna Välimaa kertoo, että seksitaudit oireilevat suussa ja nielussa pitkälti samoin kuin sukuelinten alueella.

Voiko seksitauti olla samaan aikaan suussa ja sukuelimissä?

– HSV- ja papilloomavirusinfektio, klamydia ja tippuri sekä kupan ensivaiheen oireet ilmaantuvat sille limakalvoalueelle, joka on altistunut kyseisille taudinaiheuttajille. Tautien oireet voivat siten ilmetä vain suussa tai nielussa tai samaan aikaan lisäksi sukuelinten alueella.

– Kupan myöhäisemmissä vaiheissa kyse on taudin elimistössä levinneestä muodosta, ja oireita voi olla limakalvoalueiden lisäksi esimerkiksi iholla.

Mikä on suun merkitys erilaisissa tartuntataudeissa yleensä?

– Suu on tärkeä mikrobien tartuntareitti. Herpes simplex -viruksen lisäksi monia muitakin herpesryhmän viruksia tarttuu syljen välityksellä. Yksi esimerkki on mononukleoosi, eli niin sanottua ”pusutautia” aiheuttava Epstein-Barrin virus.

– Myös hepatiitti B-virus voi tarttua syljen välityksellä. Luonnollisesti suulla on keskeinen merkitys tartuntareittinä myös esimerkiksi bakteerien ja virusten aiheuttamissa ripulitaudeissa, jotka leviävät ruoan tai juoman kautta.

Fakta

HI-virus

Joukko bakteerien, virusten ja alkueläinten aiheuttamia tauteja, jotka tarttuvat pääasiassa seksikontaktissa.

Tarttuvat suojaamattomassa seksissä limakalvojen tai rikkoutuneen ihon kosketuksessa.

Tartunta voi tapahtua joko peniksen, emättimen, peräsuolen tai suun limakalvolle.

Koko yhdynnän ajan paikallaan ollut kondomi tai suuseksisuoja suojaavat tartunnoilta.

Rokotteella voidaan ehkäistä hepatiitti A- ja B- sekä kondyloomatartuntoja.

Kaikki seksitaudit voivat olla aluksi oireettomia.

Tutkimuksiin on syytä hakeutua pienenkin epäilyn herätessä.

Oireita: kirvely virtsatessa, tihentynyt virtsaamisen tarve, poikkeava vuoto, kutina, kirvely, näppylät, rakkulat tai haavaumat sukuelinten alueella, alavatsakipu ja kuumeilu.

Seksitauti voidaan todeta yleensä laboratoriotutkimuksin.

Tutkimuksiin voi hakeutua omalle terveysasemalle, sukupuolitautien poliklinikalle tai opiskelijaterveydenhuoltoon.

Kunnallisissa hoitopaikoissa seksitautien testaus on maksutonta.

Yksi yleisimpiä seksitauteja Suomessa, usein oireeton.

Uusia klamydiatartuntoja ilmoitetaan vuosittain noin 16 000.

Valtaosa todetaan alle 25-vuotiailla.

Tippuritartuntojen määrä on kasvanut viime vuosina etenkin alle 30-vuotiailla.

Tippuritapauksia on yleensä vuosittain noin 600 ja kuppatartuntoja noin 200.

Tartunnoista yli puolet saadaan Suomessa.

Testaaminen ja hoito on maksutonta julkisessa terveydenhuollossa.

Suurin osa tartunnoista todetaan miehillä, ja näistä tartunnoista yli puolet on saatu miesten välisessä seksissä.

Uusia hiv-tartuntoja todetaan Suomessa vuosittain noin 180.

Enemmistö on seksitartuntoja.

Ilmaisia ja nimettömiä hiv-testejä saa terveysasemilta ja Hivpointin kautta.

"Jos on harrastanut suojaamatonta seksiä tuntemattoman kanssa, tulisi testeissä käydä viikon sisään."Arija Linnasmäkigynekologi

Tilastopiikki selittynee ainakin osittain koronarajoitusten poistumisella.

Hiv- ja kuppatartuntojen kasvuun liittyy myös tilastoharha maahanmuuttajien osalta.

.
Seksitautien taustalla on yleensä joko suojaamaton seksi tai pistoshuumeiden käyttö. Tauteihin on pitkään liittynyt stigmoja ja häpeää, mutta häpeä vähenee sitä myötä, kun asioista kirjoitetaan ja puhutaan.

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä