Koti-Kajaani

Lähde kävelykierrokselle Kajaanin Loheen ja talon ympäristöön

Ota tämä Kajaanin Matkailuoppaiden teksti kävelyseurauksesi.

Lähde kävelemään Raatihuoneentorilta Kauppakatua seminaarille päin, ylitä Ämmäkoskenkatu.

Vasemmalla on Ravintola Wanha Kerho, joka sijaitsee alun perin vuonna 1912 valmistuneen Kajaani Oy:n pääkonttorin rakennuksessa. Talon puinen yläkerta tuhoutui talvisodan suurpommituksessa. Rakennus kunnostettiin 1960-luvulla yhtiön edustustilaksi.

Vasemmalla vihreä jugend-henkinen puutalo, jonka on rakennuttanut vuonna 1909 toisen polven uhtualaissyntyinen suurkauppias Ivan Sergejeff . Näiden molempien talojen myöhemmissä muutospiirustuksissa on nimi Osmo Sillman .

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuoriston talo

Kauppakatu nro 44:n nykyisen kerrostalon tontilla oli aiemmin ElisVeisteen suunnittelema seminaarinlehtori Paavo Vuoriston talo, jonka julkisivu oli silloiselle Aleksanterinkadulle. Vuoristo toimi seminaarin äidinkielen lehtorina 1902 -1936 ja vaimonsa Hanna Vuoristo yhteislyseon opettajana sekä monissa luottamustehtävissä. Hän laati Suomen Matkailijayhdistyksen 1925 julkaiseman Kajaani ja sen ympäristö -matkailuesitteen. Kajaanissa oli asukkaita noin 5300.

Vuonna 1948 talossa asui nuori seminaarin ruokala-apulainen Hanna Hynynen , joka tuli kuuluisaksi "unissasaarnaajana". Hän makasi nukuksissa sängyllään ja alkoi puhua Raamatun tekstejä siteeraten. Lopuksi hän ilmoitti seuraavan saarnan ajankohdan ja aiheen. Hänen puheensa kuului kovaäänisen välityksellä Kauppakadulle ja Seminaarinkadulle kerääntyneelle yleisölle, jota kerrotaan olleen paikalla jopa 5 000 henkeä. Herättyään Hanna Hynynen ei muistanut tapahtumasta mitään. Hynysen 15 saarnaa on julkaistu kirkkoherra Lauri Ruskomaan kokoamana kirjana Ääni ylhäältä .

Vuoriston talo, Usko Nyströmin maalaus vuodelta 1930.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kerrostalo Kajaanin Lohi

Nykyinen kolmikerroksinen, punatiilipäätyinen asuintalo valmistui 60 vuotta sitten Lohi-kortteliin. Talon suunnitteli kajaanilainen arkkitehti Osmo Sillman ja rakensi Rakennusliike Heusala. Sillman on suunnitellut modernismin tyyliin myös monia Kajaanin julkisia rakennuksia. Ensimmäiset osakekirjat luovutettiin Lohen osakkaille 5.5.1962.

Kajaanissa oli noin 15 000 asukasta, ja kaupunki kasvoi nopeasti. Lohea vastapäätä Kauppakadulla oli tuolloin Kajaani Oy:n puutarha.

Viereisen seminaarin opettajien ja opiskelijoiden ohella uuteen taloon muutti myös työmiehiä, metsureita ja mainareita. Alle kymmenvuotiaita lapsiakin oli 23.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talon alkuperäinen asukas, monille tuttu opettaja Lea Vahlamo (1930–2019) muisteli Lohen alkuaikoja:

"Talo on piirretty oikean suuntaisesti – syvä piha – autot Seminaarinkadun puolella.

Tyylipuhdas ulkoasu. Aluksi sauna oli puulämmitteinen, kellään ei liioin ollut pyykkikonetta. Ja pesutuvassa oli tungosta. Taloyhtiön hallituksen kokoukset pidettiin kodeissa. Ensimmäinen isäntä oli majuri Aake Väänänen, joka tunnetaan myös kirjailija Uula Aapana. Talossa vallitsi hyvä henki ja järjestys sekä nuukuus lämmön suhteen "talvisodassakin tarettiin" -hengessä.

Talkoilla istutettiin puita. Talon asukas, puutarhuri Pertti Kaltiainen, on tehnyt paljon pihan ja talon hyväksi. Yhdessä kunnostettiin pihaa sekä vietettiin juhannusjuhlia ja lasten syntymäpäiviä. Asukkaita muistettiin surunvalittelukukilla ja syntymäpäiväonnitteluilla.

Lohen ympäristössä ovat lähellä puistot, hienot vanhat rakennukset ja myös elävät vedet Kaupunginlampi ja Kajaaninjoki. Käden ulottuvilla on kirjasto, elokuvat, taidemuseo ja yhteinen olohuoneemme Raatihuoneentori. Me asumme kaupungin Pääkadun varrella."

Asunto-osakeyhtiö Lohessa on yhteensä 42 asuntoa. Katutason huoneistossa A-rapussa on ollut ensin Lasten kirjasto, sitten Montessorikoulu, sanomalehden toimitus, useampia päiväkoteja ja nykyisin Punainen Risti.

Talosta on pidetty hyvää huolta. Kaikki tarvittavat isot remontit on tehty, viimeksi uusittiin katto.

Talon paikka on erityinen ja keskeinen. Asukkaat ovat hoitaneet pihaa ja varjelleet komeita vanhoja, jopa kaksisataavuotiaita, pihapuita. Harvasta kaupungin keskustan kerrostalosta näkee molempien puolien ikkunoista puita. Mitähän tarinoita puilla olisikaan kerrottavana.

Tätä kirjoittaessani Lohen pihassa kukkivat tuomet.

Kajaanin Matkailuoppaat ry

Aila

Latipää

Kerrostalo Kajaanin Lohi.
Vuoriston talo, Usko Nyströmin maalaus vuodelta 1930. Kainuun Museon kokoelmat.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä