Mielipiteet
Lukijan mielipide: Emmehän ole juntturoita?
Kesä-heinäkuun vaihde on perinteisesti Pride-tapahtumien aikaa. Tuolloin nostetaan esille sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemaa sekä tavoitetta kansalaisten tasa-arvoisesta kohtelusta yhteiskunnassa. Tavoite on tärkeä ja tukee osaltaan YK:n julistamien ihmisoikeuksien asianmukaista toteutumista.
Pride-teema kuitenkin jostain syystä ärsyttää ja pelottaa osaa ihmisistä. Miksi? Eikö kansalaisten tasavertaisuuden ja yhtäläisten ihmisoikeuksien toteutumisen pitäisi olla meille kaikille turvaa ja rauhaa tuovia elementtejä?
Vähemmistöjen asemasta puhuttaessa suvaitsevaisuus nousee usein terminä esiin ja sitä pidetään hyveenä. Tämä on kuitenkin hieman ontuvaa, sillä jo sana itsessään sisältää raskaan valta-asetelman: Jollakulla on valta suvaita joku toinen, antaa niin sanotusti toiselle ihmiselle olemassaolon lupa.
Näinhän asian ei pidä olla, vaan oletusarvo on, että olemme kaikki tasavertaisesti arvokkaita ja kunnioitamme automaattisesti toistemme lupaa olla olemassa - olla näkyviä ja totta.
Me Kainuun kansa olemme harvalukuinen, mutta värikäs joukko. Meitä yhdistävät monet piirteet ja asenteet, mutta emme silti ole täysin samasta puusta veistettyjä. Mielestäni Pride-henkinen tasa-arvoajattelu voisi laajentua kattamaan yleisemminkin mielenmaisemamme avartamista sekä kaikenlaisen moninaisuuden arvostamista ja tunnustamista.
Keskinäisen rauhan ja mukavan elämän edellytyksenä ovat toistemme arvostaminen ja hyväksyminen tai edes sietäminen. Jatkuvasti pienenevä asukasmäärämme ei anna sijaa kenenkään syrjimiselle tai polkemiselle, vaan meidän tulee niin maakuntana, hyvinvointialueena kuin kuntinakin pitää huolta asukkaistamme sekä kaikkien oikeudesta elää omana itsenään psyykkisesti ja fyysisesti turvallisessa ympäristössä.
Moninaisuuden ymmärtäminen on ylpeyden (engl. pride) aihe ja vetovoimatekijä niin yrityksissä kuin julkisissa organisaatioissammekin. Emmehän halua profiloitua takapajuisena ja sisäänpäin lämpiävänä juntturaporukkana, vaan avoimena, ystävällisenä ja inhimillisenä yhteisönä, jossa kaikilla on tilaa elää turvassa ja arvostettuina?
Edellytän, että uusi hyvinvointialueemme pitää myös kunnia-asianaan luoda turvallista ja tasa-arvoista ilmapiiriä niin työpaikoillemme kuin asiakkaillemmekin. Tämä tulee kirjata tulevaan toimintastrategiaan ja sen toteutumista tulee jatkossa valvoa. Turvallisen tilan -periaatteiden tulisi jo lähitulevaisuudessa olla automaattisesti osa arkeamme.
Tasa-arvoisen ja turvallisen Kainuun puolesta,
Kaisa-Mari Paulomäki
terveydenhoitaja
HVA Tulevaisuuslautakunnan jäsen
HVA varavaltuutettu, vihertävä sitoutumaton