Mielipiteet
Lukijan mielipide: Ihmetyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa...
Kun vähemmistöosuus myytiin Loiste/Kajavesta, Kajaanin kaupunki julkaisi tiedotteen, jossa kerrotaan, että "Kanerva Energia Oy:n tulo pienentää Kajaanin ja Sotkamon omistuksen riskiä ja saada vähemmistöosakkaan taloudellinen osaamispanos yhtiöön"!
Sotkamon kunnanjohtaja lisää vettä myllyyn: "suurin syy kaupalle oli riskien pienentäminen". Kaupungin hallintojohtaja Tuija Aarnio suorastaan avaa padot: "nyt on suuremmat hartiat omistamisessa. Sähkömyynti ei ole erikoisen kannattavaa bisnestä. Sähköverkossa ja infrassa on merkittävästi kehittämistä lähivuosina. Kauppa tuo Loisteeseen asiantuntemusta, kuten hallitus- ja infran osaamisen ammattilaisia."
Lähes samoilla sanoilla Kajaanin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Miikka Kortelainen todistelee toisessa yhteydessä kaupan tuomia etuja.
"Ulkomaisten sijoittajien valinta ei pelottanut, koska jokainen taho tutkittiin tarkasti" sanoo kaupunginjohtaja Tolonen.
Paltamolaisessa sananparressa vuodelta 1933 tulee mielestäni kansanviisaus, joka nykyajassakin pitää usein paikkansa: "Ei sitä tiijä missä puussa piru istuu".
En väitä, että tässä tapauksessa "meni metsään", mutta kun Sotkamon kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen sanoo aivan toisin kuin Tuija Aarnio tuossa edellä: "Energian omistaminen on kannattavaa". Vakuudeksi hän kertoo vähemmistöosuuden ostajasta, että "heiltä löytyy energialaitoksia, kouluja, moottoriteitä ja kaikkea mahdollista".
Elämme totuudenjälkeistä aikaa, siksi kysyn, että minkähän verran Kanerva Energia Oyj maksaa osingoistaan veroja Suomeen, kun Caruna- ja Elenia-sähköverkot vievät hyvin suuren osan osinkotulojaan nykyisillä (laillisilla, joihin on nyt tulossa muutos) verojärjestelyillä ulkomaisille omistajayhtiöilleen?
Pientä ihmetystä herätti, kun katsoin netistä Kanerva Energia Oyj:n tietoja. Suomessa sillä ei ole yhtään työntekijää (siis ei yhtään). Onko se postilaatikkofirma, kun postikin menee toiseen yritykseen Helsingin Bulevardilla? Netti on kovin tyhjä Kanerva Energian Oyj:n osalta!
Viime talvena esitin, että Loiste/Kajave laskisi määräajaksi sähkönsiirtohintaa. Toimitusjohtaja Heikki Juntunen kieltäytyi kerralla. Esimerkiksi Kokkolan Energia Oy laski asiakkailleen sähkönsiirron puoleen hintaan ajalle 1.4.–31.05. 2020. Kun menette nettiin osoitteeseen "sähkönsiirron alennus", löydätte sieltä ainakin kuusi sähköverkkoyhtiötä, jotka antoivat asiakkailleen erimittaisia ja erilaisia etuja ja alennuksia.
Kajaanin kaupunki saa osinkoja Loiste/Kajavelta noin 11 miljoonaa euroa tänä vuonna ja ensi vuosi ennakkotiedon mukaan on samanlainen, siis 11 miljoonaa. Kun te sähkönsiirron maksajat kiroatte, manaatte, valitatte ja voivottelette Loiste/Kajavan hinnoittelua, ottakaapa huomioon se, että vika ei ole yksin sen, vaan pääasiassa "syyllinen" on Kajaanin kaupunginhallitus, joka omistajaohjauksesta vastaa ja jota johtaa kaupunginjohtaja Jari Tolonen .
Onhan kaupungilla Sotkamon kunnan kanssa ehdoton osake-enemmistö, joten kyllä isännän äänen pitäisi kuulua! Varsinaiseen osakassopimukseen on liitetty salassa pidettävä liite (julkisuuslaki 24 § 1 mom 20. kohta).
Onko siinä sovittu esimerkiksi, että sähkönsiirron hinta on pidettävä "tapissaan" koko 25 vuotta, jonka sopimus on voimassa?
Teillä kansalaisina on valttikortti ensi kevään kunnallisvaalissa. Jos päättäjien toiminta ei teitä miellytä tai tuntuu, että teitä kohdellaan epäasiallisesti kaupungin päätöksistä johtuen, niin teillä on valta vaihtaa päättäjiä.
Loiste/Kajave tekee mitä se haluaa, jos sen annetaan tehdä. Oikea osoite valituksille ja muutokselle sähkösiirron hinnasta on Kajaanin kaupungintalon toinen kerros.
Muistakaa äänestää kunnallisvaaleissa!
Juhani Nissinen
Kajaani/Teppana