Mielipiteet
Lukijan mielipide: Lämmitä itse, jos muistat
Kainuun soten yhtymähallitus irtisanoi sopimukset kaikkien Kainuun kuntien ateria- ja siivouspalvelujen ostosta.
Vuoden päästä vuodeosastolle tai hoivakotiin tuodaan viimeistä kertaa ruoka kunnan keskuskeittiöltä, vaikka se olisi naapurissa vaan kylmänä jopa kymmenien kilometrien päästä.
Nykylaki määrää, että vuoden 2023 alusta kunta ei saa myydä ruokaa tai siivousta uudelle hyvinvointialueelle, vaan kunnan on perustettava yhtiö, jotta se voi osallistua hyvinvointialueen järjestämään kilpailutukseen ja voitettava urakka itselleen.
Kun hyvinvointialueen talous tulee olemaan erittäin tiukka ja rahaohjakset valtiolla, niin suuruuden ekonomia voi kilpailussa jyrätä yksittäiset kunnat. Kauniit puheet lähiruuasta ja paikallisista tuottajista lentävät roskakoriin.
Kainuun kuntajohto seisoo tumput suorana, vaikka kuntien kalliisti rakentamat keittiöt uhkaavat jäädä ilman asiakkaita vain kouluruuan valmistajiksi.
Samaan aikaan Kainuun sote on käynnistämässä kokoluokkaa 10 miljoonaa euroa olevan ravintokeskuksen rakentamisen KAKS:in kupeelle. Ajatus on, että Uuden Sairaalan ohella sieltä aletaan kuskata cook & chill -menetelmällä jäähdytettyä ruokaa vuodeosastoille ja hoivakoteihin ympäri maakuntaa.
Tulee kuljetuskulut ja vastaanottavassa yksikössä pitää olla valmius kylmävarastointiin, lämmittämiseen ja vaikka perunoiden keittämiseen eli toimintakulut nousevat.
Näin ollaan tekemässä tiukan talouden aikana osin tuplainvestointia vaikka vaihtoehto olisi.
Kainuun kunnat ja sote voisivat perustaa yhteisen yhtiön, joka tarpeeksi suurena pärjäisi kilpailussa ja voisi tuottaa ateriat paikallisesti.
Sairaalanmäen vanha ravintokeskus on osin purkukunnossa, mutta se voitaisiin korvata puolet pienemmällä investoinnilla ja hyödyntää kuntien keittiökapasiteetti.
Esimerkiksi Kajaanissa lähes kaikki kouluruuat valmistava Lehtikankaan monitoimitalon keittiö on lähietäisyydellä.
Tuntuu siltä, että vuosia vatvotussa sairaalan keittiöratkaisussa on valmistelijoilta unohtunut Kainuun Uuden Sairaalan keskeinen toimintalogiikka.
Entistä lyhyempiä hoitojaksoja, entistä vähemmän yöpyviä potilaita ja siis entistä vähemmän ateriavalmistustarvettakin.
Jos sairaalanmäellä siirrytään cook & chill -tuotantoon, voi hyvin arvata, että Kajaanissa sotelta nyt yhden lämpimän aterian päivässä kotiinsa saavat ikäihmiset saavat jatkossa kerran tai pari viikossa nipun jäähdytettyjä aterioita, jotka pitää valmistaa itse loppuun. Jos kykenee tai muistaa.
Aki Räisänen
Kainuun sotehallituksen jäsen,
Aluevaaliehdokas (vas)