Mielipiteet
Lukijan mielipide: Minkä tyypin uhkapeluri Kajaanin kaupunki on: geelitukka, tuulipuku vai bullero?
Tämän jutun taustaksi kannattaa googlata Kainuun Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus Nälkämaan salkunhoitajat (KS 30.3.2021) .
Vuoden 2021 konsernitilinpäätöksen mukaan Kajaanin omaisuus oli 481 miljoonaa euroa. Siitä rahoitusarvopapereissa oli 196,6 miljoonaa euroa eli 41 prosenttia. Se on tyrmistyttävän paljon.
Jokaista kajaanilaista kohden sijoitukset ovat noin 5 400 euroa. Jos sinulla ei ole varaa sijoittaa arvopapereihin tai et ole moisesta asiasta kiinnostunut, kaupunki pelaa sijoitussököä puolestasi, isosti ja meidän kaikkien kaupunkilaisten yhteisillä varoilla.
Kaupunginhallituksen luottamushenkilöillä miehitetyllä konsernijaostolla on hyvät tiedot sijoitustoiminnasta, mutta tietoja ei tipu.
Arvopaperisijoitukset tuottavat tuloja osinkoina, korkoina ja realisoituina arvonnousuina. En tiedä, onko kaupunki myynyt ollenkaan arvopapereitaan.
En tiedä sitäkään, kuinka paljon niitä kovasti kehuttuja omaisuustuloja on kertynyt. En tiedä, ketkä hoitavat sijoitusomaisuutta ja millaisella ohjeistuksella ja palkkioilla.
Mutta et tiedä kaupunkilaisena sinäkään; meille ei kerrota. Kaupunginhallituksen luottamushenkilöillä miehitetyllä konsernijaostolla on hyvät tiedot sijoitustoiminnasta, mutta tietoja ei tipu.
Riskiltä eivät välty minkäänlaiset sijoittajat.
Sijoitustuotoissa kannattaa kiinnittää huomio kahteen asiaan. Ensinnäkin siihen, millaisella ansaintalogiikalla osinko- ja korkotulojen perustana olevat yritysten tuotot on hankittu.
Kajaanin sähköyhtiöistä eri tavoin saamat tuotot perustuvat viime kädessä kaupunkilaisten maksamiin maksuihin, sähkön hintaan ja sähkön siirtohintaan. Ne, toisin kuin verotus, rasittavat suhteellisesti kaikkein eniten pienituloisimpia.
Toinen asia on sijoitusomaisuuteen aina liittyvä riski. Eri omaisuuslajien omistajat ovat hyötyneet paljon viime vuosina keskuspankkien avokätisesta rahapolitiikasta. Viime vuonna tilanne muuttui.
Esimerkiksi osakkeiden arvo on laskenut reippaasti, viidenneksen, neljänneksen ja jopa kolmanneksen verran. Niin on käynyt myös Kajaanin arvopaperiomaisuudelle, vaikka vielä emme tarkasti tiedä, kuinka suuri romahduksesta tulee.
Riskiltä eivät välty minkäänlaiset sijoittajat. Eivät sijoitusalan ammattilaiset eli geelitukat tai liituraidat, eivät aloittelevat arvopaperisijoittajat eli tuulipuvut ja takuuvarmasti eivät ammattitaidottomat piensijoittajat eli bullerot, jotka ostavat kalliilla ja myyvät halvalla.
Kajaani