Mielipiteet

Lukijan mielipide: Tuulivoiman ja aluevalvonnan yhteensovitus pikaisesti käyntiin Itä-Suomessa

Kirjoittajien mukaan kompensaatiomalli mahdollistaa ilman valtion tukea miljardien eurojen investoinnit tuulivoimaan ja uusiutuvaa sähköä tarvitseviin teollisuushankkeisiin myös Itä-Suomessa. Kuva: Arkisto

Itä-Suomi tarvitsee tuulivoimarakentamista elinvoiman turvaamiseksi ja teollisuusinvestointien saamiseksi.

Hiilineutraalisuustavoitteiden ja turvallisuuden näkökulmista sekä sähköverkon tasaisen kuormittamisen vuoksi Itä-Suomen tuulivoimapotentiaalin hyödyntäminen on samalla tärkeää koko maalle.

Vain neljä prosenttia maamme tuulivoimasta sijaitsee valtatie 5:n itäpuolella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Keskeisenä kynnyksenä tuulivoimarakentamiselle pidetään Puolustusvoimien aluevalvonnan tarpeita. Näiden tärkeiden toimintojen yhteensovittaminen on mahdollista.

Tuulivoima vaikuttaa maanpuolustukseen monella tavalla.

Tutkasignaaliin tulee häiriötä voimaloista, toisaalta paraneva infrastruktuuri ja hajautettu energiatuotanto vahvistavat huoltovarmuutta.

Maamme ja Naton itäisen raja-alueen pitäminen elinvoimaisena ovat tärkeitä kysymyksiä myös maanpuolustukselle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kompensaatiomalli mahdollistaa miljardien eurojen investoinnit tuulivoimaan ja uusiutuvaa sähköä tarvitseviin teollisuushankkeisiin myös Itä-Suomessa.

Hallitusohjelma linjaa tuulivoimarakentamisen tueksi kompensaatioaluehankkeita.

Kyseisillä alueilla toimivat tuulivoimayhtiöt maksaisivat kompensaatiomaksun voimaloistaan.

Maksu voidaan käyttää Puolustusvoimien uusien tutkien hankintaan, tutkien siirtoon tai muiden aluevalvontaa tukevien toimien kustannuksiin.

Kompensaatiomalli mahdollistaa ilman valtion tukea miljardien eurojen investoinnit tuulivoimaan ja uusiutuvaa sähköä tarvitseviin teollisuushankkeisiin myös Itä-Suomessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä edellyttää päivitystä nykyiseen, vain Perämeren alueelle kohdistettuun kompensaatiolakiin.

Lakivalmistelun aloittaminen on hallitusohjelmaan kirjatun, Itä-Suomen tuulivoimakysymyksen ratkaisemiseksi asetettavan korkean tason yhteistyöryhmän keskeinen tehtävä.

Suuri osa Kainuuta olisi sopiva alue kompensaatioaluepilotointiin.

Tuulivoima toisi Itä-Suomelle merkittävän piristysruiskeen kuntien kiinteistöverotulojen ja muiden positiivisten talousvaikutusten kautta.

Kuntien, maakuntaliittojen sekä tuulivoimayhtiöiden selvitysten mukaan idässä on lukuisia tuulivoimakäyttöön soveltuvia alueita.

Esimerkiksi Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan pohjoisosat sekä suuri osa Kainuuta olisi sopiva alue kompensaatioaluepilotointiin.

Kompensaatiolain uudistaminen on hallituksen ja eduskunnan tehtävä, mutta pelisäännöt aluevalvonnan kehittämisen, tuulivoiman ja muiden elinkeinojen välillä on luontevaa ratkaista aluetasolla.

Työ kompensaatiopilotoinnin edistämiseksi on syytä aloittaa nyt.

Samalla Itä-Suomen päättäjien, kuntien, elinkeinoelämän ja tuulivoiman hankekehittäjien tulee tiivistää yhteistyötään niin, että uusiutuvan energian kehittämisestä riippuvaisen Itä-Suomen edut tulee turvattua pian aloittavan korkean tason yhteistyöryhmän työssä parhaalla mahdollisella tavalla.

Aapo Koivuniemi

toimitusjohtaja, ABO Wind Oy

Heikki Peltomaa

toimitusjohtaja, wpd Suomi Oy

Tomi Mäkipelto

toimitusjohtaja, Pohjan Voima Oy

Lisää aiheesta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä