Mielipiteet
Lukijan mielipide: Vieläkö armeijassa simputetaan?
Mediassa kerrotaan Kainuun prikaatin varusmieskoulutuksessa viime kesänä tapahtuneesta sotilasrikoksesta, jossa nuori mies on syyllistynyt esimiehen väkivaltaiseen vastustamiseen.
Todennäköisesti kyseessä on varusmiesjohtajan ja hänen alaisensa välisestä erimielisyydestä, joka on edennyt fyysiselle tasolle.
Onko kyseinen tapaus vain yksittäinen sattuma, vai piileekö pinnan alla laajemminkin kiusaamista?
Oma suurten ikäluokkien aikainen varusmieskoulutukseni (11 kk) sujui luontevasti, eikä koulutusaikaisista kaikkia kohtaavista negatiivisuuksista jäänyt rasitteita.
Tuolloin oli yleistä, että osa ryhmänjohtajista ja kokelaista laittoi omat simputuskokemuksensa kiertämään uusien saapumiserien suuntaan.
Niitä olivat viikko-ohjelmien ulkopuoliset ylimääräiset tupa- ja WC-siivoukset, sekä kerrospunkkien "räjäyttelyt" jopa viikoittain.
Ikävintä oli ala-arvoinen suunsoitto ja henkilökohtaisuuksiin meno esimiesasemaa hyödyntäen, mutta se kuului tuonaikaiseen kontekstiin.
Naisten osallistujamäärät sotilaskoulutuksiin ovat kasvussa, joten on entistä tärkeämpää valvoa tasa-arvon toteutumista.
Kantahenkilökunta toimi tuolloin tiukan asiallisesti, jota varusmiehet arvostivat suuresti.
Palkatut upseerit ja aliupseerit kisasivat natsoistaan ja tulevista vakansseistaan omissa sarjoissaan, joihin varusmiesten keskuudessa ei kiinnitetty huomiota.
Nykyisin varusmieskoulutuksissa simputus on kielletty, eli epäasiallinen käytös esimiesasemaa hyödyntäen ei sisälly sotilaskoulutukseen.
Naisten osallistujamäärät sotilaskoulutuksiin ovat kasvussa, joten on entistä tärkeämpää valvoa tasa-arvon toteutumista.
Puolustusvoimien järjestelmässä ei esimies helposti joudu vastuuseen tekemisistään, joten arvoasteikon koko ketjussa soisi kaikkien olevan hereillä kiusaamisten suhteen.
Aulis Korhonen
Sotkamo