Mielipiteet

Mielipide: Vähemmän kurjuutta ja köyhyyttä – vaihtoehtobudjetissa näkökulma on paremmassa tulevaisuudessa

Vaalien lähestyminen herättää monessa mielenkiintoa eri puolueiden vaaliohjelmiin. Esimerkiksi Markku Oikarinen (KS 10.12.22) oli huolissaan kokoomuksen vaihtoehtobudjetista.

Oikarisen kirjoituksen lukemalla syntyy vajaa ja vääristynyt kuva kokonaisuudesta. Näin helposti käy, kun kokonaisuutta lähestytään vastakkainasettelun ja kärjistysten avulla.

Kokoomuksen tavoite on kehittää verotusta työntekoa ja yrittämistä suosivammaksi. Mahdollisimman laaja veropohja mahdollistaa matalan kokonaisveroasteen pitkällä aikavälillä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokoomus painottaisi verotuksessa nykyistä enemmän haittaveroja (mm. alkoholi, tupakka) ja kulutukseen kohdistuvia veroja. Palkansaajille ja myös pienituloiselle ihmiselle tämä tarkoittaa sitä, että omalla työllä ansaituista lisäeuroista jää enemmän käteen.

"Kannustinloukut ovat suomalaiseen sosiaaliturvajärjestelmään ja työmarkkinoiden toimivuuteen sisältyviä ongelmia, joiden lieventäminen ei tarkoita automaattisesti leikkaamista tai kurjistamista."

Työttömyyden ja pahoinvoinnin juurisyihin on löydetty ratkaisuja myös vaihtoehtobudjetissa. Kokoomus on esittänyt muun muassa osatyökykyisten tukemista. Kokoomus parantaisi myös mielenterveyspalveluiden saatavuutta (mm. terapiatakuu).

Tämä kohdistuu juurisyihin, sillä mielenterveyden sairaudet heikentävät työllisyyttä. Ne ovat Suomessa yleisin syy joutua työkyvyttömyyseläkkeelle.

Suomalaiseen sosiaaliturvaan sisältyviä kannustinloukkuja kokoomus purkaisi porrastamalla ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja purkamalla asumistukijärjestelmän kannustinongelmia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Samalla ansiosidonnainen työttömyysturva laajenisi myös työttömyyskassaan kuulumattomille. Nämä kannustinloukut ovat suomalaiseen sosiaaliturvajärjestelmään ja työmarkkinoiden toimivuuteen sisältyviä ongelmia, joiden lieventäminen ei tarkoita automaattisesti leikkaamista tai kurjistamista.

"Jos loppumaton velanottopolitiikka nähdään toimivana taloudenhoitona, ollaan tuhon tiellä."

Useimmat puolueet ovat viime kuukausina Suomessa havahtuneet Suomen valtion velkaantumiseen ja julkisen talouden tasapainottamistarpeeseen.

Valtiovarainministeriön virkamiehet arvioivat vastikään, että Suomessa on kahden seuraavan vaalikauden aikana vähintään 9 miljardin euron tarve julkisen talouden vahvistamiseksi.

Viime viikolla Keskuskauppakamarin tentissä vasemmistoliiton Li Anderssonin mukaan leikkaustarve olisi puoli miljardia euroa. Vasemmistoliitto leikkaisi esimerkiksi yritystuista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tämä vastaus herätti Keskuskauppakamarin yleisössä hilpeyttä. Jos loppumaton velanottopolitiikka nähdään toimivana taloudenhoitona, ollaan tuhon tiellä.

Kokonaisuutta tarkastelemalla saadaan totuudenmukainen kuva kokoomuksen tavoitteista ja keinoista.

Suosittelemme kaikkia kokoomuksen ratkaisuista kiinnostuneita tutustumaan vaihtoehtobudjettiin ja puolueohjelmaan. Ideologisen pelottelun sijaan on onneksi tarjolla monia vaikuttavia ja monipuolisia ratkaisuehdotuksia.

Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissa näkökulma on paremmassa tulevaisuudessa. Suomen on panostettava nykyistä merkittävästi enemmän tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan samalla, kun huolehditaan julkisen talouden kestävyydestä.

Kokoomuksen kainuulaiset29eduskuntavaaliehdokkaat

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä