Näin vältät verkkohuijaukset– ”Omalla toiminnalla on merkittävä rooli”

Huijaukset kasvoivat voimakkaasti vuoden 2023 aikana. Pankkien ja viranomaisten yhteistyöllä huijauksia pystytään kuitenkin estämään yhä tehokkaammin. Myös sinulla on tärkeä rooli huijausten torjunnassa.

Verkkorikollisten toimintatavat kehittyvät jatkuvasti, ja esimerkiksi sijoitushuijauksissa voi menettää merkittäviä summia. Kuva: filadendron

Finanssiala ry:n keräämien tietojen mukaan suomalaisten pankkien asiakkailta yritettiin huijata lähes 77 miljoonaa euroa vuonna 2023. Eniten suomalaiset menettivät rahaa sijoitushuijauksiin, yhteensä yli 16 miljoonaa euroa. Summa oli lähes kaksi kertaa isompi verrattuna vuoteen 2022.

Nordean mukaan myös tietojenkalastelu lisääntyi voimakkaasti viime vuonna ja se oli kaikista yleisin suomalaisiin kohdistuva huijaustyyppi. Pankkitunnuksia ja korttitietoja kalasteltiin aktiivisesti eri toimijoiden nimissä viesteillä, puhelinsoitoilla, hakukoneissa ja sosiaalisen median kanavissa.

Kyseessä on yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan useiden eri toimijoiden yhteistyötä.”

”Tietojenkalasteluissa ja muissakin huijauksissa henkilöä yritetään manipuloida, esimerkiksi vetoamalla kiireeseen tai johonkin uhkaan. Lopputuloksena on tyypillisesti se, että uhri luovuttaa pankkitunnuksensa sekä mahdollisesti korttitietonsa huijarille”, Nordean petostorjunnan asiantuntija Sara Helin toteaa.

Pankit toimivat tiiviissä yhteistyössä viranomaisten kanssa huijausten kitkemiseksi, sanoo Nordean petostorjunnan asiantuntija Sara Helin.

Helinin mukaan huijareiden toimintatavat kehittyvät jatkuvasti.

”Yksi esimerkki tästä on se, että tietojenkalastelussa uhri voidaan houkutella tekemään maksuja itse, mikä on huolestuttava kehityssuunta. Tämänkaltainen toiminta on aiemmin ollut tyypillistä muunlaisille huijauksille, kuten sijoitushuijauksille ja rakkaushuijauksille.”

Pankit estävät huijauksia yhä tehokkaammin

Siinä missä huijausten määrät ovat kasvaneet, pankit ovat myös pystyneet estämään niitä aiempaa enemmän.

Finanssiala ry:n mukaan pankit saivat vuonna 2023 estettyä huijauksia tai palautettua rahaa takaisin uhreille lähes 33 miljoonan euron arvosta. Tämä on lähes kaksi kertaa enemmän kuin vuotta aiemmin, jolloin luku oli noin 14 miljoonaa euroa.

”Vaikka rikolliset kehittävät toimintatapojaan jatkuvasti, pankit pysyvät tahdissa mukana ja pystyvät havaitsemaan huijauksia koko ajan paremmin”, Helin kertoo.

Nordeassa tehdään jatkuvaa työtä turvallisen asioinnin varmistamiseksi ja tiivistä yhteistyötä viranomaisten ja muiden pankkien kanssa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Turvallisuutta parantavien ratkaisujen lisäksi jokaisen omalla toiminnalla on merkittävä rooli huijausten estämisessä.

"Torjumme huijauksia yhdessä. Kyseessä on yhteiskunnallinen ongelma, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan useiden eri toimijoiden yhteistyötä. Muutaman muistisäännön avulla jokainen voi pysyä askeleen edellä huijareita", Helin sanoo.

Viisi vinkkiä turvalliseen asiointiin:

  1. Lue aina tarkasti, mitä olet vahvistamassa pankkitunnuksillasi.
  2. Suhtaudu yllättäviin yhteydenottoihin varauksella.
  3. Älä käytä pankkitunnuksiasi tai anna korttitietojasi sivulla, jolle olet päätynyt linkin kautta.
  4. Pankkitunnuksesi ovat henkilökohtaiset – älä anna niitä kenellekään.
  5. Huijari voi yrittää manipuloida sinut tekemään maksut itse. Älä tee maksuja painostuksen alla, vaan ota yhteyttä pankkiisi.

Katso lisää Nordean asiantuntijoiden vinkkejä huijauksilta suojautumiseen: nordea.fi/turvallisuus