Kotimaa
Näkökulma: Kokoomuksen hälytyskellojen pitäisi nyt soida lujaa, jos puolue mielii kuntavaalivoittoa
Kokoomuksen puoluetoimistossa voi olla kriisipalaverin paikka, kirjoittaa talouden ja politiikan toimittaja Kirsi Turkki. Maanantaiaamuna tömähti vuoden huonoin tulos Ylen gallupissa ja sunnuntaina harmia toi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori, joka ilmoitti, että hän ei hae jatkokautta pormestarin tehtävässä.
Kotimaan politiikka on jäänyt Yhdysvaltain presidentinvaalien varjoon jo useamman viikon ajan. Hiljaisuutta edisti eduskunnan istuntotauko marraskuun alussa.
Vaalituloksen selkeytyminen Yhdysvalloissa antaa tilaa politiikan pohdinnoille kotimaassa. Polttoainetta analyyseihin antaa Ylen maanantaina julkaisema puolueiden kannatusmittaus. Kärjen järjestys on sama eli sdp ykkösenä, perussuomalaiset kakkosena ja kokoomus kolmantena.
Kannatusmuutokset mahtuvat virhemarginaaliin, mutta huomio kiinnittyy tällä kertaa kokoomukseen. Puolueen kannatus on vuoden huonoin, pudotus edelliseen mittaukseen 1,1 prosenttiyksikköä. Kokoomus ylsi viime eduskuntavaaleissa 17 prosentin kannatukseen, nyt Ylen gallup näyttää kokoomukselle 16,6 prosenttia.
Yrittäjät suosivat perussuomalaisia
Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turja kertoo, että kokoomuksen kannatus on laskenut yrittäjien keskuudessa. Turjan mukaan puolueista kokoomus vuotaa eniten perussuomalaisiin, joka on yrittäjien keskuudessa suosituin puolue.
Perussuomalaiset ei ole profiloitunut yrittäjäpolitiikan ohjelmilla, mutta puolueen yleispolitiikan viestit purevat pienyrittäjiin. Maahanmuuton ja siitä aiheutuvien kustannusten arvostelu uppoaa pienyrittäjään, joka usein tekee pitkää päivää ja hoitaa tunnollisesti yhteiskunnan asettamat velvoitteet.
Yrittäjiä ärsyttää ilman muuta myös EU:n 750 miljardin euron elvytyspaketti. Perussuomalaiset kritisoivat ankarasti pakettia ja pitävät sitä lahjarahana Italialle, Espanjalle ja Ranskalle. Kokoomus on lähinnä vaatinut selvityksiä elvytyspaketin sisällöstä.
Merkityksetöntä ei ole sekään, että perussuomalaisilla on yrittäjätaustaisia kansanedustajia eniten eduskunnassa. Näillä kansanedustajilla on hyvät verkostot omien alueidensa yrittäjiin. Verkostojen merkitys korostuu nyt entisestään, kun korona rajoittaa puolueiden järjestämiä tilaisuuksia.
Kokoomuksen hälytyskellojen pitäisi nyt soida lujaa, jos puolue haluaa pitää kiinni perinteisestä kannattajakunnastaan, yrittäjistä.
Puolue on toki tehnyt yrittäjämyönteistä politiikkaa. Kokoomus on esimerkiksi jättänyt lakialoitteen paikallisen sopimisen laajentamisesta. Puolueen varapuheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen jätti äskettäin hallitukselle kirjallisen kysymyksen yksinyrittäjien tukemisesta koronakriisistä selviämiseksi.
Yrittäjyyteen liittyvät oppositiopuolueen linjaukset eivät näytä riittävän yrittäjille. Perussuomalaisten suoraviivaiset kannanotot ovat vetävämpiä.
Vapaavuori jättää ison aukon
Helsingin pormestari Jan Vapaavuori jättää kokoomuksen Helsingissä isoon pulaan. Hän ilmoitti sunnuntain Helsingin Sanomien haastattelussa, että hän ei ole ehdolla kuntavaaleissa ja ei näin ollen hae jatkokautta Helsingin pormestarina. Vapaavuori keräsi viime kuntavaaleissa noin 30 000 ääntä Helsingissä.
Vapaavuoren päätös ei ollut täydellinen yllätys kokoomuksen puheenjohtajalle Petteri Orpolle, vaikka pettymys se taatusti oli. Vapaavuori oli vihjannut pohdiskeluistaan jo aiemmin. Vapaavuoren tiedetään myös jo aiemmin haikailleen paikkoja yksityisellä sektorilla.
Itsestään selvää ei myöskään ole, että kokoomus olisi voittanut kuntavaalit Helsingissä, vaikka Vapaavuori olisi ollut mukana. Pormestarin paikka olisi voinut sulaa alta pois kuntavaalien tuloksen takia.
Orpon tilanne kiusallinen
Kansanedustaja Petteri Orpo valittiin ilman vastaehdokasta kokoomuksen johtoon toiselle kaudelle syyskuussa Porissa.
Varapuheenjohtajiksi valitut Antti Häkkänen ja Elina Lepomäki kieltäytyivät haastamasta istuvaa puheenjohtajaa.
Orpon suosiolle kokoomuksen johdossa huonot gallup tulokset myrkkyä vain noin puoli vuotta ennen kuntavaaleja. Kokoomus on ollut kolme kertaa peräkkäin valtakunnalliselta kannatukseltaan suurin kuntavaalipuolue. Menestys suurissa kaupungeissa, erityisesti Helsingissä on tärkeää.
On selvää, että keskustelu Orpon asemasta puolueen johdossa kiihtyy, jos kokoomus ei nouse gallupeissa ja menettää asemaansa kuntavaaleissa.
Orpon keskeinen lupaus on viedä kokoomus kuntavaalivoittoon. Tehtävä ei ole helppo, sillä sdp:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin saa omalla suosiollaan nostettua sdp:n kannatusta. Perussuomalaiset tekevät kuntavaalien eteen hartiavoimin töitä isolla vaalibudjetilla. Keskustan uudelle puheenjohtajalle Annika Saarikolle kuntavaalit ovat ilman muuta näytön paikka.