Kotimaa

Ohisalo: Sisärajatarkastukset jatkuvat, kunnes rajoille saadaan voimaan uusi terveysturvallisuusmalli

Hallitus päätti jatkaa sisärajatarkastuksia 13. joulukuuta saakka. Niiden tilalle suunniteltu malli testauksesta ja karanteeneista on lausunnolla ja voidaan saada eduskuntaan joulukuun alussa.

Hallitus päätti torstaina, että sisärajojen rajatarkastuksia jatketaan 13. joulukuuta saakka. Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan ne pidetään voimassa senkin jälkeen, jos uutta rajojen terveysturvallisuusmallia ei ole saatu voimaan.

Päätöstä jatkaa sisärajatarkastuksia hallitus perusteli epidemian kiihtymisellä ja sillä, että erot Suomen ja muun Euroopan välisessä epidemiatilanteessa ovat suuria.

Myös riskimaiden ilmaantumisraja pysyy ennallaan. Niitä ovat maat, joissa on vähintään 25 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti kahden viikon tarkastelujakson aikana. Euroopassa vain Vatikaani on alittanut rajan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ulkorajaliikenteessä maahantulon rajoitukset palautetaan 23.11 Uruguayn asukkaille Uruguaysta Suomeen saapuvassa liikenteessä. Muita muutoksia nykyisiin rajoituksiin ei tehty.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti viime viikolla lausunnolle lakiluonnoksen tartuntatautilain muutoksesta, jonka koronatesti- ja karanteenimääräykset korvaisivat rajatarkastukset Schengen-maiden välisessä liikenteessä.

– Niin kauan kuin tätä uutta mallia ei ole, emme voi olla tilanteessa, jossa rajoilla ei olisi mitään terveysturvallisuusmallia, Ohisalo sanoi.

Lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle 3. joulukuuta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ohisalon mukaan siinä vaiheessa tiedetään lausuntokierroksen pohjalta, millaisia huolia on noussut ja korvaako lausunnolla ollut malli rajatarkastukset.

– Toivomme, että laki menisi mahdollisimman pian maaliin.

Ongelmia voi silti olla luvassa. Sosiaali- ja terveysvakiokunnan puheenjohtajan Markus Lohi (kesk.) on pitänyt lakiluonnosta liian monimutkaisena ja sanonut, ettei keskusta ole sitä hyväksynyt. Lakiluonnos lähetettiin lausunnolle ilman hallituksen hyväksyntää.

Riskimaan raja-arvo nousisi lakiluonnoksen perusteella. Sellaiseksi luokiteltaisiin maa, jossa koronaviruksen ilmaantuvuus olisi kahden viikon tarkastelujatkolla vähintään kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi kriteerinä olisi se, että väestössä tartuttavien osuuden voidaan arvioida olevan alle yksi tuhannesta.

Ohisalon mukaan on mahdollista, että raja-arvot voivat vielä muuttua. Koronatilanne Suomen ympärillä on erittäin vakava.

– Uhka ei ole mennyt mihinkään, Ohisalo perusteli.

Sisärajavalvontaa saisi Schengen-sääntöjen mukaan pitää poikkeusoloissa voimassa enintään puoli vuotta, mikä määräaika meni umpeen jo syyskuussa.

Suomi ei ole kuitenkaan saanut vihiä siitä, että EU-komissio ryhtyisi Suomea tässä vaiheessa jotenkin rankaisemaan.

– Totta kai arviot tulevat vasta siinä vaiheessa, kun akuutti tilanne on ohi.

Suomi on harvoja Schengen-maita, joka on pitänyt rajatarkastukset yhä voimassa.

Ohisalon mukaan Suomen on tässä tilanteessa käytettävä niitä välineitä, joita meillä on kansalaisten suojelemiseksi.

Ministeri arveli, ettei Schengenin rajasäännöstöä ole ehkä mietitty loppuun asti tällaisten pandemioiden näkökulmasta. Eurooppalaiset ministerit käyvätkin keskustelua siitä, miten säännöt tulevaisuudessa taipuvat paremmin uusiin uhkiin.

– Vaikea tilanne, mutta Suomen rajojen pitää olla turvattu. Ei voi tulla sellaista tilannetta, etteikö meillä olisi rajoilla terveysturvallisuusmallia. Jonkinlainen malli siellä on.

Sisäministeri Maria Ohisalo toivoo, että laki Schengenin sisärajatarkastukset korvaavasta mallista saataisiin voimaan mahdollisimman pian.
Kommentoi Ilmoita asiavirheestä