Kotimaa
Paine kasvaa ruuvata kotitalousvähennystä – hallitus selvityttää ensin työllisyysvaikutukset
Hallituksessa on halua muokata hallitusohjelman mukaisesti karsittua kotitalousvähennystä. Tutkimus vähennyksen työllisyysvaikutuksista ja merkityksestä harmaan talouden vähentämiseen valmistuu vuoden vaihteessa.
Helsinki
Antti Rinteen (sd.) hallitusohjelmassa päätettiin karsia kotitalousvähennystä. Vähennyksen enimmäismäärää laskettiin 2 400 eurosta 2 250 euroon. Osuutta työkorvauksissa vähennettiin 40 prosenttiin 50 prosentista ja palkoissa 15 prosenttiin 20 prosentista. Muutokset tulivat voimaan vuoden alusta.
Hallituspuolueissa on nyt herännyt halua tehdä muutoksia jälleen kerran kotitalousvähennykseen. Budjettiriihen pöytäkirjamerkinnöistä ilmenee, että hallitus päättää kevään 2021 kehysriihen yhteydessä kotitalousvähennyksen mahdollisesta laajentamisesta ottaen huomioon suhdannetilanteen ja vuoden 2020 lopussa valmistuvan tutkimushankkeen kotitalousvähennyksen työllisyysvaikutuksista.
Tutkimusta kotitalousvähennyksen vaikutuksista tekevät hallituksen pyynnöstä Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Palkansaajien tutkimuslaitos. Tutkimus valmistuu vuoden vaihteeseen mennessä.
Tutkimuksen teettämistä perustellaan sillä, että kattavaa ja luotettavaa tutkimusta kotitalousvähennyksen vaikutuksista palveluiden kysyntään, työllisyyteen tai harmaaseen talouteen ei ole saatavilla, vaikka nämä ovat tärkeimmät perustelut vähennyksen olemassa ololle. Hankkeessa pyritään tarkastelemaan vähennyksen ikä-, sukupuoli- ja tulonjakovaikutuksia.
Kannatusta vähennyksen korotukselle ja laajennukselle
Hallituspuolueista rkp ajaa vahvasti kotitalousvähennyksen remonttia.
– Haluamme laajentaa ja korottaa kotitalousvähennystä 7 500 euroon yritteliäisyyden tukemiseksi ja työllisyyden parantamiseksi, rkp:n puheenjohtajaksi viikonloppuna uudelleenvalittu, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi.
Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) kertoi Demokraatin haastattelussa olevansa utelias kotitalousvähennyksen käyttöalan laajentamisesta.
– Se kuulostaa paremmalta kuin vain rajojen nostaminen.
Oppositiopuolueista kokoomus on esittänyt superkotitalousvähennystä yli 75-vuotiaille.
Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen on ehdottanut, että kotitalousvähennyksen enimmäismäärän korotettaisiin 2250 eurosta 3000 euroon jo kuluvana vuonna. Se olisi koronarajoituksista erityisesti kärsineiden kotitalouspalvelujen nopeavaikutteista täsmäelvytystä.
Lehtinen ehdottaa, että kotitalousvähennyksen enimmäismäärä pidettäisiin 3000 eurossa myös vuonna 2021. Lisäksi kotitalousvähennykseen tällä vaalikaudella tehty leikkaus tulisi ensi vuonna purkaa palauttamalla vähennys 50 prosenttiin työkorvauksesta.
Nykytilanne
Kotitalousvähennystä saa tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista.
Vähennyksen enimmäismäärä vuonna 2020 on 2 250 euroa. Summa laski vuoden alussa aiemmasta 2 400 eurosta.
Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista.
Vuonna 2020 voi vähentää 40 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksetusta työkorvauksesta tai 15 prosenttia maksetusta palkasta sekä palkan sivukulut. Aiemmin sai vähentää 50 prosenttia työkorvauksesta ja 20 prosenttia palkoista sekä sivukulut.
Omavastuuosuus on 100 euroa.