Paikallisuutiset

Purra vakuutteli omaa ja puolueensa sitoutumista hallituksen rasismitiedonantoon

Pääministeri Petteri Orpo sanoi eduskunnassa uskovansa, että ihminen voi katua ja pyytää anteeksi.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) käytti ensimmäisen puheenvuoronsa eduskunnan keskiviikkona käymässä rasismikeskustelussa liki kolme tuntia keskustelun alkamisen jälkeen. Purra vakuutti olevansa sitoutunut hallituksen yhteiseen tiedonantoon.

Täysistunto keskiviikkona keskusteltiin valtioneuvoston tiedonannosta yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kuvassa Fatim Diarra (vihr). Taustalla vasemmalta pääministeri Petteri Orpo (kok), puolustusministeri Antti Häkkänen (kok), valtiovarainministeri Riikka Purra (ps), tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala (kok), opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r) ja Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r). Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Tätä edeltäneessä puheenvuorossa keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ihmetteli, miksi ne ministerit, joihin epäluottamus on kohdistettu, eivät ole käyttäneet keskustelussa puheenvuoroa.

– Miksi te ette täällä tänään voineet käyttää puheenvuoroja? Se ei vieläkään ole myöhäistä, sanoi Saarikko.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Oppositiosta vihreiden eduskuntaryhmä esitti epäluottamusta Purralle ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmä esitti epäluottamusta elinkeinoministeri Wille Rydmanille (ps.).

SDP:n eduskuntaryhmä esitti epäluottamusta koko hallitukselle.

Saarikon kysymyksen jälkeen Purra pyysi puheenvuoroa.

Hän muistutti, että on esittänyt anteeksipyyntönsä ja hallitus on irtisanoutunut rasismista tiedotteessa ja tiedotustilaisuudessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Purra sanoi kokeneensa, ettei hänen tarvitse osallistua keskiviikon rasismikeskusteluun, jossa puhuttiin esimerkiksi hallitusohjelman väitetystä rasismista.

– Sen sijaan oma sitoutumiseni tähän koko hallituksen yhteiseen tiedonantoon ja meidän eduskuntaryhmän sitoutuminen tähän tiedonantoon on aivan selvää, sanoi Purra.

Eduskunta äänestää epäluottamusesityksistä perjantaina

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi uskovansa siihen, että ihminen voi katua ja pyytää anteeksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Joskus pitää päästä eteenpäin, ja nyt on aika päästä eteenpäin, sanoi Orpo.

Oppositiosta epäiltiin keskustelun aikana perussuomalaisten sitoutumista käsittelyssä olevaan tiedonantoon, mutta Orpo sanoi luottavansa siihen, että yhdessä päätetystä pidetään kiinni. Hän muistutti, että kaikki hallituksen eduskuntaryhmät ovat tiedonannon hyväksyneet.

Orpo viittasi kristillisdemokraattien Päivi Räsäseen, joka kuvaili tiedonantoa vahvimmaksi kannanotoksi rasismia vastaan hänen kansanedustaja-aikanaan.

– Se on todella tärkeä asia riippumatta siitä, millä prosessilla, miksi ja koska se on syntynyt.

RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Otto Andersson sanoi, että kyseessä on tiedonanto, johon ryhmä voi olla tyytyväinen.

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö sanoi, ettei voi luottaa siihen, että kaikki ministerit ovat sitoutuneet rasismin kitkemiseen ja puuttumiseen.

– Olkoonkin, että Petteri Orpon sanat ovat vakuuttavia, niin mielestäni koko hallituksen osalta tällaista uskottavuutta ei ole.

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoi, että perussuomalaisille asetetaan erilaiset säännöt kuin muille.

– Nimittäin perussuomalaisten osalta nykyisyyttä ei määritä se, miten toimit nyt, vaan se, miten olet toiminut 15 vuotta sitten.

Tynkkynen käytti uutta sanaa paremmisto.

– Irtisanoutumista ja anteeksipyyntöä ei enää lasketa eikä tiedonannon teoillakaan ole enää merkitystä, vaikka ne menisivät pidemmille kuin mitä paremmisto on itse aikaisemmin ollut valmis edistämään, Tynkkynen sanoi.

Eduskuntakeskustelu aiheesta vaikutti jatkuvan pitkälle iltaan, sillä, ennen kello seitsemää jonossa oli vielä kymmeniä puheenvuoroja.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä