Kotimaa
Sähköhyvityksistä tullut yli sata valitusta Energiavirastolle – erityisesti yksi asiakasryhmä vaatii rahojaan, joiden kohtalo on vielä EU:n käsissä
Energiavirasto on vastaanottanut 140 hakemusta sähköhyvityksen korjaamiseksi. Asiakkaiden mielestä hyvitys on tuolloin esimerkiksi jätetty perusteettomasti maksamatta.
Hakemuksia tulee päivittäin lisää. Niiden päälle tulevat suomalaisten yhteydenotot omiin sähkönmyyjiinsä.
– Suurin osa hakemuksista koskee y-tunnuksella tehtyjä sähkösopimuksia, kertoo Energiaviraston juristi Jani Kostiainen.
Tuolloin sähkösopimus on tehty yritykselle, mutta se pitää sisällään myös kotitalouden sähkön käyttöä. Energiaviraston linjauksen mukaan sähköhyvitystä saa, jos yli puolet yritystunnuksella tehdyn sähkösopimuksen kulutuksesta menee yksityiskäyttöön.
– Energiavirasto viime kädessä ratkaisee tilanteet, Kostiainen toteaa.
EU-komission linja ratkaisee
Energiavirasto ei kuitenkaan pysty vielä ratkaisemaan yritystunnushyvitysten kohtaloa. Syynä on se, että Suomi odottaa EU-komission ratkaisua, voidaanko näille asiakkaille maksaa sähköhyvityksiä.
Komissio on hyväksynyt jo muiden sähköhyvitysten maksamisen Suomessa, mutta yritystunnusta käyttävien asiakkaiden tapaus halutaan varmistaa erikseen, jotta hyvityksiä ei jouduttaisi myöhemmin perimään takaisin.
– Olemme tosiaan lähestyneet komissiota kysymyksillä tähän liittyen, mutta muistutteluista huolimatta sieltä ei ole vielä kuulunut mitään. Valtiontukiasiantuntijoidemme mukaan tämänkaltaisissa pienemmissä täydennyksissä menee yleensä vähintään kuukausi, mutta kaikki riippuu tosiaan komissiosta, sanoo työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Tatu Pahkala.
Suomi on kysynyt yritystunnusasiaa komissiolta ensimmäisen kerran huhtikuun lopulla, kun Energiavirasto linjasi, että myös tietyille yritysasiakkaille voidaan maksaa sähköhyvitystä.
Komissio hyväksyi sähköhyvityksen yleisesti vasta 23. maaliskuuta, mikä viivästytti joitakin hyvityksiä, kun huhtikuussa erääntyviä laskuja oli jo ehditty lähettää.
Valituspalvelu vasta pari viikkoa käytössä
Energiaviraston Jani Kostiaisen mukaan yritystunnuksen lisäksi muut hakemustyypit eivät ole erottuneet. Toistaiseksi ei ole juuri ilmennyt tapauksia, joissa sähköhyvityksiä olisi laskettu väärin.
Hakemukset virheiden korjaamiseksi eivät ole myöskään erityisesti painottuneet maantieteellisesti tai tiettyihin sähkönmyyjiin.
Suurin osa sähköhyvityksistä kuitataan viimeistään toukokuun sähkölaskussa. Kahdeksalle yhtiölle on kuitenkin myönnetty lisäaikaa sähköhyvitysten vähentämiseen laskutuksessa, joten osa suomalaisista joutuu vielä odottamaan sähkölaskujaan, jotta voi tutkia hyvityksensä määrää.
Energiaviraston verkkopalvelu on avattu 2. toukokuuta. Hakemuksia sähköhyvitysten virheiden korjaamiseksi on voinut lähettää sinne vajaan parin viikon ajan.
Asiakkaan täytyy ensin reklamoida sähköhyvityksen virheestä omalle sähkönmyyjälleen. Kun asiakas saa vastauksen, johon ei vieläkään ole tyytyväinen, hän pystyy kirjautumaan Energiaviraston hakemuspalveluun ja liittämään mukaan tiedot valituksestaan ja sähkönmyyjän vastauksesta.
On mahdollista, että sähköhyvityksissä on tehty virheitä, sillä järjestelmät polkaistiin käyntiin pikavauhdilla lainsäädännön valmistuttua vasta maaliskuun alussa. Ensisijaisesti kannattaakin selvittää mahdollisia ongelmia oman sähkönmyyjän kanssa.
Näin tarkastat sähköhyvityksesi
Sähköhyvitystä voi saada, jos pelkän sähköenergian osuus sähkölaskussa on ollut marras-, joulu- tai tammikuussa yli 90 euroa ja sähköenergian keskihinta kyseisinä kuukausina on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta tai käytössä on ollut pörssisähkösopimus.
Sähköhyvitys on puolet 90 euron omavastuun ylittävästä sähköenergian hinnasta. Sen enimmäismäärä on 700 euroa kuukaudessa. Tammikuun sähköhyvitys on kaksinkertainen, koska se kattaa myös helmikuun, joten kokonaisuudessaan maksimihyvitys on 2 800 euroa.
Hyvitys vähennetään laskulta. Jos koko hyvitystä ei saada vähennettyä, lain mukaan loppuosa siirtyy seuraavaan laskuun vähennettäväksi.
Joissakin tilanteissa sähköyhtiö on kysynyt asiakkaan tilinumeroa sähköhyvityksen maksamiseksi. Näin käy esimerkiksi silloin, jos asiakas on vaihtanut sähköyhtiötä, eikä ole enää laskua, josta vähentää.
Tampereen Sähkölaitoksen asiakaskokemusvastaavan Susanna Korhosen mukaan virheitä hyvityksissä ei ole heillä juuri ilmennyt, kun niitä on tarkastettu.
– Osa asiakkaista on halunnut käydä tarkasti läpi, miksi hyvitystä on maksettu tietty summa tai varmistaa, kuuluisiko heille sittenkin sähköhyvitys, Korhonen kertoo.
Hänen mukaansa asiakkaat ovat olleet ymmärtäväisiä, kun heille on kerrottu hyvityksen perusteet.
Pörssisähkö halvinta koko alkuvuoden
Pörssisähkön verollinen keskihinta kilowattitunnille oli marras- ja joulukuussa noin 25 senttiä, mutta laski jo tammi–helmikuussa alle 9 senttiin.
Pörssisähköasiakkaita on haluttu hyvittää hintariskin ottamisesta ja kulutuksen ohjaamisesta halvoille tunneille, vaikka keskihinta ei ole ylittänyt kymmentä senttiä tämän vuoden puolella.
Pörssisähköhinnat ovat edelleen jatkaneet laskuaan kesää kohti ja ovat välillä jopa nollassa tai hieman miinuksella kilowattituntia kohden. Pörssisähkön hintaan lisätään kuitenkin sähkönmyyjän oma marginaali ja siirtomaksu sähköveroineen, joten lähellekään nollaa ei käytännössä päästä.
Lisäaikaa saaneet sähköyhtiöt
Nämä yhtiöt saivat Energiaviraston poikkeusluvalla lisäaikaa sähköhyvitysten kuittaamiseen. Yhtiön perässä on päivämäärä, jonka jälkeisessä laskussa hyvitys pitää huomioida.
Fortum Markets 24.4.2023
Pohjois-Karjalan Sähkö 4.5.2023
Lankosken Sähkö 5.5.2023
Äänekosken Energia 26.6.2023
Naantalin Energia 30.6.2023
Porvoon Energia 1.7.2023
Seinäjoen Energia 19.7.2023
Korpelan Energia 31.7.2023
"Osa asiakkaista on halunnut käydä tarkasti läpi, miksi hyvitystä on maksettu tietty summa tai varmistaa, kuuluisiko heille sittenkin sähköhyvitys."Susanna KorhonenAsiakaskokemusvastaava
Hyvitys vähennetään laskulta. Jos koko hyvitystä ei saada vähennettyä, lain mukaan loppuosa siirtyy seuraavaan laskuun vähennettäväksi.
Kahdeksalle yhtiölle on kuitenkin myönnetty lisäaikaa sähköhyvitysten vähentämiseen laskutuksessa, joten osa suomalaisista joutuu vielä odottamaan sähkölaskujaan, jotta voi tutkia hyvityksensä määrää.