Paikallisuutiset
Sellutehdas Paltamoon, biotuotetehdas Kemiin, saha Ouluun – Riittääkö pohjoisessa puuta kaikkeen?
Nälkämaasta-podcastin uusi jakso selvittää, mikä on pohjoisen metsien ja vesien kohtalo suurten tehdashankkeiden myötä.
Metsistä hamutaan lisää puuta, järvet saastuvat, pihalla haisee. Naapuriin kaavailtu sellutehdas nostattaa usein huolta. Samalla se voi tuoda syrjäseudulle kaivattuja työpaikkoja ja tuloja.
Pohjois-Suomeen on tällä hetkellä suunnitteilla monia puuta tarvitsevia hankkeita. Kemiin rakennetaan suurta biotuotetehdasta, Ouluun suunnitellaan sahaa ja Paltamoon KaiCellin sellutehdasta. Samaan aikaan toimintaympäristö on muuttumassa.
Tarkastellessaan valtakunnan metsien inventoinnin tuloksia vuosilta 2019–2020 Luonnonvarakeskuksen tutkijat huomasivat, että puuston määrä kyllä lisääntyy edelleen, mutta puiden kasvu on hidastunut. Etenkin Pohjois-Suomen männyt kasvavat tuoreimpien mittausten mukaan heikommin kuin ennen. Vuotuinen kasvu on Suomessa nyt 4,3 miljoonaa kuutiometriä vähemmän kuin edellisessä inventoinnissa. Myöskään tuontipuuta ei tule entiseen tapaan, sillä puun tuonti Venäjältä ei ole enää kestävä vaihtoehto.
Lisäksi uudet tutkimustulokset paljastavat, että Suomen maankäyttö ei enää toimi hiilinieluna ja torju ilmastonmuutosta vaan kiihdyttää sitä.
Jos maankäyttösektori halutaan palauttaa ilmastonmuutoksen hillitsijäksi, jotain pitää tehdä toisin. Metsissä tämä tarkoittaa esimerkiksi muutoksia ojitetuille turvemaille kasvatettujen metsien hakkuutavoissa.
Pohjoisen metsissä tapahtuu siis monenlaista juuri nyt.
Toisaalta puuta jalostavat tehtaat kannattaa perustaa pohjoisen puuntuotantoalueiden lähelle, sillä se lyhentää esimerkiksi raaka-aineen kuljetusmatkoja. Onko niitä kuitenkin tulossa nyt liikaa? Entä miten kaikki suunnitellut tehtaat vaikuttavat yhdessä metsiimme ja vesistöihimme?
Nälkämaasta-podcastin viidennessä jaksossa Pohjois-Suomen metsistä, puun riittävyydestä ja vesien tilasta keskustelevat KaiCellin hallituksen puheenjohtaja Eero Suutari ja ympäristösuunnittelija, metsänomistaja Heikki Ala-aho .