Kotimaa
Suomi sai syyt niskoilleen näytteiden hukkaamisesta – Näin hermokaasuja tutkivan Verifinin johtaja kommentoi Bellingcatin ja venäläismedian tietoja
Venäläissivusto ja kansalaisjournalismijärjestö väittävät suomalaislaboratorion kadottaneen näytteitä myrkytetyn bulgarialaisliikemiehen tapauksessa. Laboratorio vastaa luottamuksellisia tietoja säilytettävän aina sopimuksen mukaisesti.
Suomalainen Verifin-laboratorio ei ota suoraan kantaa venäläisen Insider-sivuston väitteeseen, että laboratorio olisi kadottanut myrkytyksen uhriksi vuonna 2015 joutuneen bulgarialaisen asetehtailijan Emilian Gebrevin verinäytteet.
– Luottamuksellisuus on koko toimintamme perusta. Verifin ei anna tietoja näytteistä mitä laboratoriossa analysoidaan, niiden alkuperästä tai tuloksista muille kuin asiakkaalle itselleen. Tietoja ja raportteja säilytetään sopimuksen mukaisesti, Verifinin johtaja Paula Vanninen vastaa sähköpostitse kuultuaan asiasta Lännen Medialta.
Insider-sivusto kertoo näytteiden katoamisesta yhteistyössä kansainvälisen tutkivien kansalaisjournalistien Bellingcat-ryhmän kanssa.
Bellingcat oli merkittävässä roolissa malesialaisen matkustajakoneen MH17 kohtalon selvittämisessä.
Insiderin mukaan Gebrevin verinäytteitä oli sitouduttu säilyttämään Suomessa viisi vuotta, mutta että niitä ei olisi enää vuonna 2019 kyetty löytämään eikä kertomaan, minne ne katosivat.
Verifinin Vannisen mukaan näytteet kuluvat usein loppuun tutkimuksessa.
– Jolloin näytteitä ei tarvitse tuhota, vain käytetyt astiat käsitellään dekontaminaatioliuoksella.
Helsingin yliopiston alaisuudessa toimiva Verifin-yksikkö on yksi paristakymmenestä kansainvälisesti sertifioidusta laboratoriosta, joille Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW voi lähettää näytteitä tutkittaviksi.
Gebrevin myrkytysoireiden aiheuttajaa ei ole tunnistettu. Hänen virtsanäytteestään olisi kuitenkin Suomessa löydetty jälkiä kahdesta eri organofosfaatista.
Myös Gebrevin poika ja hänen omistamansa Emco-asetehtaan toimitusjohtaja sairastuivat samaan aikaan vakavasti.
Seurue oli ollut tätä ennen ruokailemassa paikallisessa ravintolassa Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa.
Tapaus on noussut esille venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkytyksen yhteydessä.
Saksan armeijan laboratorion mukaan Navalnyin myrkyttämisessä käytettiin Novitshok-hermomyrkkyä, kun hän sairastui elokuussa matkalla Siperiasta Moskovaan.
Huonovointisuudesta kärsineen Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh arvioi tuoreeltaan Navalnyin joutuneen myrkytyksen uhriksi ennen lentokoneeseen nousuaan. Myrkky oli Jarmyshin mukaan sekoitettu luultavasti teehen.
Sekä Navalnyi että Gebrev vaipuivat sairastuttuaan koomaan.
Venäläisen entisen kaksoisagentin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julian myrkytyksessä Salisburyssa Britanniassa vuonna 2018 käytettiin Novitshok-myrkkyä.
Aleksei Navalnyi on nyt hoidettavana berliiniläisessä sairaalassa.
Käytännön analysointityö OPCW:n sopimuslaboratorioissa on Verifinin mukaan niin salaista, ettei analyyseja tekevä henkilökuntakaan tiedä, mistä otettuja näytteitä he tutkivat.
Laboratoriot eivät myöskään anna tietoja suoraan edes oman maansa ulkoministeriölle.
Esimerkiksi Suomen hallitus voi kuitenkin saada tiedon maansa laboratoriossa tehtävistä tutkimuksista OPCW:lta.
Vanninen on vaitonainen myös Verifinin mahdollisesta roolista Navalnyi-tutkinnassa. Hän ei kommentoi sitäkään, onko Verifiniä lähestytty asian vuoksi (LM 29.8.).